Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 17 lut 2020, o 08:16


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 wrz 2015, o 18:58 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 04 cze 2013
Posty: 516
Pomógł: 26

Obrazek


Witam wszystkich forumowiczów

Chciałem wam przedstawić mój nowy projekcik sterownika akwariowego. Czemu go tu umieszczam. Chciałbym pokazać co potrafi zdziałać wiedza zawarta w książkach BB i GB autorstwa Kolegi Mirka.
Jeszcze 10 miesięcy temu twierdziłem że przejście z języka Bascom na C jest niewykonalne w moim przypadku. Przeczytałem BB Mirka i po pierwszych próbach z C poddałem się. Twierdząc że ten język jest nie do ogarnięcia. Po przeczytaniu książki 3 raz, pojawiło się światełko w tunelu :). Pierwsze programy zaczęły działać. Z działających programów powstał oto ten sterownik.


Jak pewnie niektórzy pamiętają zbudowałem już dwie wersje sterownika akwariowego topic4662.html

Tym razem poszedłem dalej i powstał sterownik 3 wersji z kolorowym wyświetlaczem i całym programem napisanym w C .

Menu sterownika i szata graficzna opiera się o wersję drugą sterownika topic4662.html

Menu filtr - Możliwość ON/OF filtra zewnętrznego i wewnętrznego.
- Przycisk kalibracji filtra zewnętrznego , zlicza impulsy przepływomierza po wyczyszczeniu filtra
- Zakres włączania alarmu gdy wykryje spadek przepływu ( uratowało mnie to przed zalaniem pokoju gdy spadł wąż z przyłączy filtra :))

Menu Lampa- ON/OFF manualnie 3 grup lamp lub ON/OFF według czasu.
Menu Grzałka - Ustawianie histerezy załączania grzałki, alarm max i min, inna temperatura w nocy, czas trwania noc
Menu CO2 - możemy ustawić godzinę ON/OFF, kiedy ma być podawane CO2. Z tym, że jeśli wybierze się tą opcję, wyłącza się automatycznie dozowanie za pomocą poziomu PH
Menu LED - Ustawianie czasu załączenia Led i długości rozjaśniania i mocy świecenia
Menu karmnik - Możliwość dwóch karmień w ciągu dnia , ustawianie prędkości karmnika i czasu pracy karmnika
Menu PH - W pierwszym oknie możemy ustawić zakres PH według zmierzonego KH , mamy możliwość modyfikacji tego zakresu, sterownik wylicza według zakresów PH max , PH min i podanego KH przybliżony przedział stężenia CO2. W kolejnym oknie kalibrujemy sondę w buforach. Ostatnie okno to ustawianie zakresu alarmu PH
Menu powietrza - ON/OFF pompki powietrza
Menu Wentylator - Ustawić możemy dwie prędkości dla nocy i dnia. W sytuacji, kiedy temperatura przekroczy max, to wtedy wentylatory przechodzą na prędkość maksymalną
Menu dozownika- ustawiamy dawkę nawozu, możemy ręcznie podać jedną dawkę, kalibrujemy pompy, Można przypisać do każdej pompy nazwę soli
Menu ustawienia- możemy wyłączyć dźwięk alarmów, wyłączy alarmy, ustawić przypomnienie alarmu, jasnośc wyświetlacza oraz czas po jakim ma się włączyć wygaszacz ekranu.

Do budowy sterownika wykorzystałem całą elektronikę z wersji 2.
ObrazekObrazekObrazek

Nowością jest wyświetlacz DGUS, który trafił do mnie w sumie przez przypadek. Szkoda że ten przypadek nie zdarzył się przy pierwszej wersji :).
Wyświetlacz DGUS jest prawdziwym kombajnem. Posiada wbudowany Buzzer, zegar rtc, touchpad, timery, i jeszcze pewnie wiele rzeczy których jeszcze nie poznałem. Komunikacja z wyświetlaczem jest za pomocą RS232.
A tutaj dokumentacja do wyświetlacz
http://www.whiteelectronics.pl/pdf/DMT4 ... asheet.pdf
W tym wyświetlaczu fajne jest to że całą szatę graficzną jak i obsługę touchpadu wykonuje się na PC co ułatwia pracę z wyświetlaczem
...

Jeśli chodzi o kod , to w całości napisany jak wspominałem w języku C. Chwalić się nim nie będę bo nie jest napisany z godnie ze sztuką profesjonalistów i że tak powiem wstydzę się :).

W planach komunikacja wifi i obsługa z androida. Mirku wiec z niecierpliwością czekam na ukończenie poradników o androidzie :)

A teraz zapraszam na filmik z przeglądu sterownika




Najnowsza poprawka w sterowniku to dodana możliwość obsługi z smartfona lub tableta. Efekt poprawki:Sterownik akwariowy android

_________________
Przewodnik|Sterownik akwariowy



Ostatnio edytowano 5 mar 2016, o 22:12 przez matekogon, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 wrz 2015, o 19:53 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25085
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 944

ŁAŁ! kawał świetnej roboty mówiąc najkrócej jak można ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 wrz 2015, o 20:33 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 04 cze 2013
Posty: 516
Pomógł: 26

Kolego @mokrowski zastanowię się nad tymi rybkami. A jeśli chodzi o przesiadkę z Bascoma na C powiem tak. Jak pisałem kod do tego sterownika to opierałem się o bascomowy. Po paru dniach pisania i porównywania kodu C z bascomowym doszedłem do wniosku że w C wiem co sie dzieje w każdej linijce a w Bascomie już nie za bardzo bo linijek było prawie 5tys. Kolejną sprawą to podział programu na pliki. Super rozwiązanie no i do tego kompilator eclipse mega. Jedyne co mnie irytuje to ta dokładność w C że trzeba się wszędzie wgryzać . Jeszcze nie znam wszystkiego i próbuję przyswajać jak najwięcej nowości bo nie ukrywam że moim celem jest wyprzedzić Mirka :)))

_________________
Przewodnik|Sterownik akwariowy



Ostatnio edytowano 11 wrz 2015, o 20:47 przez matekogon, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 wrz 2015, o 20:41 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25085
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 944

matekogon napisał(a):
róbuję przyswajać jak najwięcej nowości bo nie ukrywam że moim celem jest wyprzedzić Mirka

Powiem szczerze, że takie cele są najlepsze a dla mnie osobiście to miód na serce ;) że na tyle udało mi się chociaż odrobinkę przyczynić się swoimi książkami itp ... Życzę powodzenia a sam chętnie będę pomagał się prześcignąć - o to chodzi ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2015, o 05:44 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sie 2013
Posty: 3792
Lokalizacja: Grudziądz
Pomógł: 143

Fajny sterowniczek.
Kolego opowiesz coś o badaniu ph? Jak to realizujesz sprzętowo i programowo ?

Namazane ze smarta.

_________________
Usługi druku przestrzennego - www.drumik.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2015, o 07:23 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 557
Pomógł: 30

Witam! Ile kosztuje ten wyświetlacz?
Mam od dawna sterownik ,ale do wyświetlania wykorzystuje V100.
PH mierzy sie bardzo łatwo.Trzeba podejść jak do zwykłego ADC, tylko z małymi napięciami. Ja wykorzystuje przetwornik A/C.
Pozdrawiam fajny sterownik.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2015, o 10:00 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 04 cze 2013
Posty: 516
Pomógł: 26

majster napisał(a):
Fajny sterowniczek.
Kolego opowiesz coś o badaniu ph? Jak to realizujesz sprzętowo i programowo ?

Namazane ze smarta.


Kolego pomiar PH polega na mierzeniu napięcia na sondzie PH następnie go wzmocnieniu i przekazaniu na przetwornik ADC. W moim przypadku wykorzystuje przetwornik ADS1110 16 bitowy. Komunikacja odbywa się p szynie I2C. Programowo pomiar PH wygląda w ten sposób że kalibrujesz sondę w dwóch buforach
W moim przypadku 4 i 7. Odczytujesz wartości z przetwornika, a następnie korzystasz z takich wzorów

Delta=(PH7-PH4)/dzielnik

PH7 i PH4 to wartości odczytane podczas pomiaru w buforach
Dzielnik- to różnica między buforami czyli w tym przypadku 7-4=3

Następnie korzystam z wzoru

Ph = Stała+((X- Ph7)/delta)

Stała- przyjmuje wartość stałą i jest to zależne od najmniejszego buffora czyli np w moim przypadku jest 4
x- to wartość aktualnie mierzona

grzeniu 73 napisał(a):
Witam! Ile kosztuje ten wyświetlacz?
Mam od dawna sterownik ,ale do wyświetlania wykorzystuje V100.
PH mierzy sie bardzo łatwo.Trzeba podejść jak do zwykłego ADC, tylko z małymi napięciami. Ja wykorzystuje przetwornik A/C.
Pozdrawiam fajny sterownik.


Kolego trafiłem na promocie tego wyświetlacza i kosztował mnie 200zł Można powiedzieć że dużo. Jednak dodam że wcześniejszy wyświetlacz 240x128 kosztował mnie 199zł. Więc nie duża różnica .Jeśli jeszcze od tych 200zł odejmiemy koszt RTC ,buzzera i podzespołów potrzebnych do uruchomienia tych funkcji to pewnie z 20zł pomniejszy sie ta kwota

_________________
Przewodnik|Sterownik akwariowy



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2015, o 11:53 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sie 2013
Posty: 3792
Lokalizacja: Grudziądz
Pomógł: 143

Dzieki za wyjasnienie pomiaru ph. Mozesz jeszcze doprecyzowac jaka sonde uzywasz ?

Namazane ze smarta.

_________________
Usługi druku przestrzennego - www.drumik.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2015, o 12:10 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 04 cze 2013
Posty: 516
Pomógł: 26

majster napisał(a):
Dzieki za wyjasnienie pomiaru ph. Mozesz jeszcze doprecyzowac jaka sonde uzywasz ?
.


W planie było zakupienie sondy polskiej ale przeraziła mnie trochę cena. Więc troszkę poszukałem i kupiłem chińczyka na aliexpress za 40zł w Polsce powyżej 150zł. Obawiałem sie jakości. Ale posiadam ręczny miernik PH i muszę powiedzieć że obydwie sondy pokazują prawie identyczne wyniki różnica 0,02 PH. Czyli można powiedzieć że nie jest źle a sonda to: R1B1 PH

_________________
Przewodnik|Sterownik akwariowy



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2015, o 14:12 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sie 2013
Posty: 3792
Lokalizacja: Grudziądz
Pomógł: 143

Dzieki za informacje :)

Na ali ze smarta kosztyje 7.67 us z freeshipem.


28.93 zl zaplacilem w ali za sonde.

Kolego mozesz zapodac jakis schemat jak ja podlaczasz ?

Namazane ze smarta.

_________________
Usługi druku przestrzennego - www.drumik.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2015, o 21:43 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 1
Pomógł: 0

siemka widzę że już skończyłeś ale nie mogę obejrzeć filmu



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2015, o 21:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 04 cze 2013
Posty: 516
Pomógł: 26

No wydawało mi się że skończyłem. Ale Mirek zaraził mnie androidem i projekt jest rozbudowywany :) nie moge uwolnić się od modyfikacji. Jeszcze chwila i ryby dołączą do tego forum :)))


A film działa normalnie

_________________
Przewodnik|Sterownik akwariowy



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2015, o 21:59 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2012
Posty: 293
Pomógł: 13

WOW, nie widziałem wcześniej! A projekt świetnie się prezentuje!



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2015, o 22:03 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sie 2013
Posty: 3792
Lokalizacja: Grudziądz
Pomógł: 143

Siwy 21 napisał(a):
siemka widzę że już skończyłeś ale nie mogę obejrzeć filmu


matekogon napisał(a):
A film działa normalnie


Faktycznie film udostępniony na forum stał się prywatnym.


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
Usługi druku przestrzennego - www.drumik.pl



Ostatnio edytowano 1 gru 2015, o 22:04 przez majster, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2015, o 22:03 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1478
Pomógł: 167

Na youtube masz ustawione że ten film jest prywatny. Dlatego jest problem z jego odtwarzaniem :(

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2015, o 22:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 04 cze 2013
Posty: 516
Pomógł: 26

Koledzy dzięki za info. Dziwne bo nic nie zmieniałem . Możecie sprawdzić

_________________
Przewodnik|Sterownik akwariowy



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2015, o 22:14 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1478
Pomógł: 167

Teraz działa :)

--
Pozdrawiam,
Robert


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 gru 2015, o 08:17 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2012
Posty: 293
Pomógł: 13

matekogon napisał(a):
nie moge uwolnić się od modyfikacji. Jeszcze chwila i ryby dołączą do tego forum :)

Hahaha :lol:
No to czekamy z niecierpliwością! :D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lut 2016, o 20:04 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 04 cze 2013
Posty: 516
Pomógł: 26

Witam ponownie wszystkich Jak pisałem

matekogon napisał(a):
nie mogę uwolnić się od modyfikacji :)


Znowu popełniłem pewną zmiany w sterowniku. A wszystko przez Mirka bo jakiś czas temu pokazał swój moduł wifi i nakręcił poradniki jak pisać aplikację na androida. Musiałem zgłębić te tajniki i oto powstała aplikacja do mojego sterownika akwariowego.

Możliwość napisania aplikacji i podłączenia modułu wifi pozwoliła mi na podgląd parametrów w akwarium z każdego miejsca na świecie, gdzie jest dostęp do internetu. Dość często przebywam poza granicami kraju i dzięki aplikacji mogę zerknąć aktualnie co sie dzieje w akwarium. Dodatkowym plusem jest to że już nie potrzebuję wyświetlacza bo do tego celu mogę wykorzystywać stary tablet lub telefon. Kolejnym plusem jest że mogę wyświetlacz umieścić gdzie mi się podoba (brak połączenia przewodowego z sterownikiem)

Jeśli chodzi o modyfikacje sprzętowe to tylko musiałem wyprowadzić 4 linie (VCC,GND,TX,RX) co nie było problemem

Może dość gadania a pokażę jak to wygląda ( sorki za jakość filmu ):




zoom napisał(a):
matekogon napisał(a):
nie moge uwolnić się od modyfikacji. Jeszcze chwila i ryby dołączą do tego forum :)

Hahaha :lol:
No to czekamy z niecierpliwością! :D




No to chyba teraz moje ryby opanują to forum bo już maja podłączonego neta :lol:

_________________
Przewodnik|Sterownik akwariowy



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lut 2016, o 20:34 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sie 2013
Posty: 3792
Lokalizacja: Grudziądz
Pomógł: 143

matekogon napisał(a):
No to chyba teraz moje ryby opanują to forum bo już maja podłączonego neta :lol:


Każdy update twojego sterownika mnie zadziwia :)

Masz już funkcję translacji rybiej mowy na pisemny ludzki tekst jak widzę :)

Pogratulować projektu.

Która rybka na forum jest z twojego aqua ?


PST: wow na twoim antku jest moja apka :) AVRTECH Meteo :) niedługo będzie nowsza wersja :)

_________________
Usługi druku przestrzennego - www.drumik.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lut 2016, o 20:43 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 04 cze 2013
Posty: 516
Pomógł: 26

majster napisał(a):
matekogon napisał(a):
No to chyba teraz moje ryby opanują to forum bo już maja podłączonego neta :lol:


Każdy update twojego sterownika mnie zadziwia :)

Masz już funkcję translacji rybiej mowy na pisemny ludzki tekst jak widzę :)

Pogratulować projektu.

Która rybka na forum jest z twojego aqua ?


PST: wow na twoim antku jest moja apka :) AVRTECH Meteo :) niedługo będzie nowsza wersja :)



To już ostatnia modyfikacja chyba że Mirek znowu jakieś ciekawe klocki pokaże :)

_________________
Przewodnik|Sterownik akwariowy



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lut 2016, o 20:45 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sie 2013
Posty: 3792
Lokalizacja: Grudziądz
Pomógł: 143

A jeżeli mogę zapytać jak zrobiłeś przesuwanie paneli palcem ? :)

_________________
Usługi druku przestrzennego - www.drumik.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lut 2016, o 20:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 04 cze 2013
Posty: 516
Pomógł: 26

majster napisał(a):
A jeżeli mogę zapytać jak zrobiłeś przesuwanie paneli palcem ? :)
Użyłem gotowej biblioteki z forum B4A
SlidingPanels :mrgreen:

_________________
Przewodnik|Sterownik akwariowy



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lut 2016, o 21:04 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sie 2013
Posty: 3792
Lokalizacja: Grudziądz
Pomógł: 143

oki lookałem na to ale jeszcze nie testowałem bo zajęty byłem innymi rzeczami ... dzięki za info i potwierdzenie libsa :)

_________________
Usługi druku przestrzennego - www.drumik.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lut 2016, o 22:48 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 wrz 2014
Posty: 1506
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 55

Piękna robota - gratulacje!!

_________________
--... ...-- - --- -- . -.-



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 lut 2016, o 14:59 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 mar 2014
Posty: 36
Pomógł: 0

Coś pięknego, gratuluje projektu ;)
Mam pytanko, czy aplikacja na androida została napisana w BASIC4ANDROID?
Ile i na podstawie jakich materiałów opanowałeś zdolność napisania aplikacji? ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 lut 2016, o 16:51 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 04 cze 2013
Posty: 516
Pomógł: 26

dariuszmb napisał(a):
Coś pięknego, gratuluje projektu ;)
Mam pytanko, czy aplikacja na androida została napisana w BASIC4ANDROID?
Ile i na podstawie jakich materiałów opanowałeś zdolność napisania aplikacji? ;)


Tak aplikacja została napisana w B4A

Kolego B4A nie opanowałem uczę się cały czas. Jest to moja pierwsza aplikacja na androida. Wystarczy oglądnąć poradniki Mirka żeby szybko wystartować i złapać bakcyla na pisanie aplikacji dla antka. Jest również tutaj na forum kurs napisany przez kolegę z forum. Reszta to forum B4A i dużo samo zaparcia :D

_________________
Przewodnik|Sterownik akwariowy



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lip 2019, o 22:05 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 16 wrz 2014
Posty: 262
Pomógł: 12

Sorki, że odkopuje temat, ale właśnie buduję sterownik do akwarium i już wszytko opanowane, ale brakuje mi jednej rzeczy tzn kompensacja temperatury. Czy masz to zrobione w swoim sterowniku? Potrzebuję wzór jak to się przelicza.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lis 2019, o 22:24 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 04 cze 2013
Posty: 516
Pomógł: 26

Kolego pominąłem ten fakt bo z tego co mi udało się znaleźć w sieci to błąd z powodu temperatury to na każde 5 stopni 0,12 jednostki PH. Akwarium to nie laboratorium i takie wahania nie wpływają w żadnym stopniu na rośliny ani ryby.

Ps . sorry że tak późno odpisałem :)

_________________
Przewodnik|Sterownik akwariowy



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO