1. Ogólny schemat blokowy projektu : 2. Etapy pracy : - Obsługa enkodera, - Zapoznanie się z sposobem sterowania silnika DC, przez układ scalony L293D, - Symulacja regulatora w Matlab/Simulink, wygenerowanie kodu, język C, - Przeniesienie kodu regulatora na język ST w programie CPDev, - Zaimplementowanie wirtualnej maszyny CPDev dla ATMega128, - Zrobienie aplikacji ładującej kod binarny do ATMega128
3. Na uC ATMega128 jest zaimplementowana wirtualna maszyna oprogramowania CPDev. Dzięki temu jest możliwość napisania głównego programu sterowania w językach normy, tak jak PLC. Regulator został zaprojektowany w simulinku, następnie wygenerowałem kod za jego pomocą, którego to odpowiednio przerobiłem.
Tutaj aplikacja ładująca kod maszynowy wytworzony przez CPDev:
4. Cykl pracy regulatora wynosi 10ms, dobierany doświadczalnie.
5. Wyniki pracy : -Identyfikacja obiektu:
-Zamknięta pętla regulacji:
- Stosując niższe czasy cyklu sterownika można osiągnąć szybciej wartość ustaloną. Kolejne testy będą robione na zestawach DISCOVERY. Dodam, że jest tu dość duża dokładność ( około 7200 impulsów na 32cm ).
Przykładów zastosowania jest jak wiadomo mnóstwo.... Kodów nie mogę udostępnić ( projekt na uczelnie ).
Film z działania (pisk silnika jest wynikiem 7kHz sygnału pwm):
Hej bardzo ciekawy projekt, gratulacje. Możesz powiedzieć coś więcej o oprogramowaniu CPDev wszedłem na stronę projektu ale nic tam nie działa. To oprogramowanie jest płatne ? Jak wejść w jego posiadanie chętnie bym się z nim zapoznał.
Ostatnio edytowano 14 gru 2014, o 20:38 przez Ekstrapolator, łącznie edytowano 1 raz
Tak jest to oprogramowanie licencjonowane. Dzięki niemu można zrobić sobie PLC z Avr-a np. sterowniki plc LUMEL to wykorzystują. Dodatkowo po paru obejściach można również wykorzystać Intouch-a do wizualizacji.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości