Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 lis 2024, o 19:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 sie 2014, o 00:54 
Użytkownik

Witam,

"Exception has been thrown by the target"

Od 2 dni walczyłem u siebie z tym błędem przy uruchamianiu Atmel Studio 6.x. Jako, że nie udało mi się w sieci znaleźć informacji jak sobie z tym poradzić, trochę się nakombinowałem. Ten post ma za zadanie pomóc następnej ofierze przy w/w komunikacie, aby przejść przez niego w miarę bezboleśnie ;).
A więc co pomogło mi w rozwiązaniu problemu:
1. CTRL + ALT + DELETE - zabijamy proces Explorer.exe
2. Plik -> Uruchom... i wpisujemy "cmd"
3. W konsoli wpisujemy "set"
4. Na końcu powinno być np. "windir=C:\Windows" (w przypadku moim - WinXP SP3), jeżeli masz "windir=%SystemRoot%", to wpisz ponownie polecenie: "set windir=C:\Windows".
5. Następnie ponownie Plik -> Uruchom... i wpisujemy "regedit"
6. Przechodzimy do: HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurrentControlSet/Control/Session Manager/Environment i wprowadzamy modyfikację analogicznie.
7. Klikamy Plik -> Uruchom... i wpisujemy "Explorer.exe"
8. Klikamy PPM na ikonkę Atmel Studio i uruchamiamy jako administrator

Na marginesie dodam, że podobnie jak z windir postąpiłem z Path, oraz przeinstalowałem Atmel Studio (z .net) również: uruchom jako administrator (choć nie wiem czy to konieczne).

Warto pamiętać, że dla Windowsa nawet z konta użytkownika, z uprawnieniami admina, nie jest oczywiste, że chcemy uruchomić jako admin :)

Tyle, mam nadzieję, że komuś się przyda w razie problemu.

Proszę również aby w temacie, nie wypisywać, że lepiej zainstalować Eclipse. Chciałem tu podać rozwiązanie problemu, z którym ja miałem do czynienia i być może inny użytkownik AS będzie je potrzebował.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 sie 2014, o 05:37 

Fajnie ze opisałeś jak sobie poradzić, wprawdzie ja nie miałem tych problemów, bo zawsze tego typu programy instaluje jako admin.
AS należy instalować jako administrator i uruchamiać tez jako administrator (w sumie warto mieć taki nawyk a w przypadku AS jest to napisane nawet w instrukcji - ale kto czyta instrukcje ;) ) Taki problem jak twój jest w FAQ tego dokumentu (pkt 15) http://www.atmel.com/Images/AStudio6_2_1153-readme.pdf

PostNapisane: 14 sie 2014, o 09:59 
Użytkownik

Witam,

Wiesz ja też nie miałem do tej chwili problemów i nagle bęc :/ Myślę, że może coś z jakimś .Net Frameworkiem coś inaczej zostało zrobione, bo normalnie odpalałem AS, a pewnego dnia przy uruchamianiu ten błąd (pomimo tego, że wcześniej chodziło bez zająknięcia).

Co do instrukcji to chętnie, ale ja po angielsku "ganz nicht verstehe" :), a może być dużo osób młodszych ode mnie, które to już kompletnie ani języka, ani zacięcia kombinatora komputerowego i mogą mieć problem ;)

Pozdrawiam,

Strefa czasowa: UTC + 1