mirekk36 napisał(a):
Po pierwsze wersja build 57 jest już BARDZO stara i nawet nie będę dyskutował
Tak już wiem
zauważyłem, podczas zaistniałego problemu, że jest nowa. Już zaktualizowałem do wersji build 59.
mirekk36 napisał(a):
1. jakiego programatora kolega używa
2. opisać co to znaczy "zawiesza się"
1.
USB AVR ISP II FT STK500v22. tzn. po wciśnięciu przycisku - WYKONAJ - w zakładce: Programator AVR, nie wyświetla się okienko z pytaniem:
Jesteś pewien aby dokonać zapisu do AVR?, a po drugie kompletnie nic się nie dzieje... nie można już zamknąć/zminimalizować programu, zmienić zakładki, cokolwiek.
mirekk36 napisał(a):
może to właśnie czas na reinstalkę swojego windowsa ?
no oby na razie nie... jak dotychczas śmiga bez zarzutu... a ostatnia reinstalka była gdzieś na przełomie wrzesień/październik 2012. Na szczęście są wirtualne maszyny, jakby co do do wykonywania operacji ZAPISU, będę kombinował na razie tak troszkę dookoła.
--------------------------//-------------------------------PS. (taki trochę offtopic)
Przy okazji tego tematu, zapytam o dodatkową rzecz, bo nurtuje mnie to od początku zabawy z AVR'ami i chyba powoli dochodzę do wniosku, że przyczyną takiego zachowania jest mój programator,
aczkolwiek nie jestem pewien, gdyż nie mam na razie porównania z innymi.
Chodzi o to, że zawsze czy to po restarcie systemu, czy po dłuższym nie przyłączeniu programatora
USB AVR ISP II FT STK500v2, tak jak teraz po kilku godzinnym śnie, od wczesnego ranka do południa
(pomimo włączonego komputera, bez trybu uśpienia), muszę dokonywać zmiany w AVR Studio w zakładce:
Tools/Program AVR/Connect parametru:
ISP Frequency gdyż zawsze w takich przypadkach wynosi on
460.8 kHz i nie działa on ani pod ECLIPSE, ani z mkAVRCalculatorem (nawet tym na wirtualnej maszynie, gdy nie zmienię tego parametru w głównym systemie).
Po przestawieniu
ISP Frequency na
115.2 kHz jest OK
Moje pytanie co do tego PS, brzmi czy da się to jakoś zautomatyzować? czy tak zawsze muszę pamiętać o zmianie tego parametru? To w zasadzie jedyny powód jak na razie dla którego instaluję sobie AVR Studio - żeby zmienić ten parametr, muszę mieć go pod ręką.
dodam, że do tej pory tak żmudnie zmieniam... bo co mi pozostało? - tak mi się ten problem zbiegł na początku, że prawie nie wystartowałem!, z całkiem innym problemem - wczytywaniem Workspace'a do ECLIPSA, w którym nie było widać projektów, a po jednym z filmików z DVD, zobaczyłem, że można obejść ten problem poprzez Importowanie i w tym przypadku też tak założyłem - że trzeba to robić w inny sposób - na początku mojej przygody... ale już teraz wydaje mi się, że w tym przypadku jest coś innego nie tak... jeśli jest coś o czym nie wiem, proszę o naprowadzenie...
...i przepraszam za offtopa, ale już nie widziałem, w jakim wątku przedstawić tą sytuację...
--------------------------//-------------------------------