Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 22:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 lut 2013, o 02:17 
Użytkownik

Program generalnie działa! ale jedynie opcja ODCZYTU.

W przypadku gdy sprawdzam podłączony AVR jest OK.
Niestety w przypadku gdy przechodzę przez kroki (opisane w zakładce Fusy uproszczone) 3. i 4., a następnie 5. wciskam klawisz - WYKONAJ - to program tak jakby się zawieszał, nic się nie dzieje i nie mogę już nic zmieniać.. jedyna opcja to zabicie go poprzez ctrl+alt+del i uruchomienie od nowa.

Win7 (64-bit)
mkAVRCalculator ver.1.0.0 build 59

Nie wiem co może być przyczyną takiego zawieszania się programu... próbowałem już na ver.1 build 57, bo jeszcze jakoś przed weekendem udało mi się przestawić ATmegę32 na zewnętrzyny kwarc 8MHz, teraz chciałem wrócić na wewnętrzne taktowanie i za każdym razem - program się wiesza.
W międzyczasie zorientowałem się, że jest nowsza wersja.
Ściągnąłem ver. programu build 59 i jest tak samo..
Sprawdziłem jeszcze na ATmedze8 czy też będzie taki kłopot z zawieszaniem się programu gdy wciskam przycisk - WYKONAJ - i niestety też się wiesza.

Proszę o pomoc, jakieś wskazówki co tu zrobić, aby pokonać ten problem ;)

EDIT:
ten problem leży chyba gdzieś w windowsie.
Nie wiem co mu się stało, że mi takie cyrki odstawia, jeszcze przed kilkoma dniami ZAPIS hulał
Nie mniej jednak z mkAVRCalculatorem jest wszystko OK ;)
Postawiłem sobie wirtualnego XP'ka x86 i tam śmiga zarówno ODCZYT jak i ZAPIS...
na głównym systemie tj. WIN7 x64 nadal ZAPIS mi nie działa... :(

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 09:17 
Moderator

Po pierwsze wersja build 57 jest już BARDZO stara i nawet nie będę dyskutował

żeby cokolwiek jednak podpowiedzieć to chyba jednak wypadałoby podać jeszcze:

1. jakiego programatora kolega używa
2. opisać co to znaczy "zawiesza się"

bo na podstawie takiego opisu nijak nie jestem w stanie czegoś dojść, chociaż dobrze, że kolega sobie zrobił test z virtualną maszyną gdzie na nowym windowsie wszystko działa jak należy - co też już wskazuje sporo gdzie może leżeć przyczyna i może to właśnie czas na reinstalkę swojego windowsa ?

PostNapisane: 14 lut 2013, o 12:21 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Po pierwsze wersja build 57 jest już BARDZO stara i nawet nie będę dyskutował
Tak już wiem :) zauważyłem, podczas zaistniałego problemu, że jest nowa. Już zaktualizowałem do wersji build 59. :D
mirekk36 napisał(a):
1. jakiego programatora kolega używa
2. opisać co to znaczy "zawiesza się"
1. USB AVR ISP II FT STK500v2
2. tzn. po wciśnięciu przycisku - WYKONAJ - w zakładce: Programator AVR, nie wyświetla się okienko z pytaniem: Jesteś pewien aby dokonać zapisu do AVR?, a po drugie kompletnie nic się nie dzieje... nie można już zamknąć/zminimalizować programu, zmienić zakładki, cokolwiek.

mirekk36 napisał(a):
może to właśnie czas na reinstalkę swojego windowsa ?
no oby na razie nie... jak dotychczas śmiga bez zarzutu... a ostatnia reinstalka była gdzieś na przełomie wrzesień/październik 2012. Na szczęście są wirtualne maszyny, jakby co do do wykonywania operacji ZAPISU, będę kombinował na razie tak troszkę dookoła.

--------------------------//-------------------------------
PS. (taki trochę offtopic)
Przy okazji tego tematu, zapytam o dodatkową rzecz, bo nurtuje mnie to od początku zabawy z AVR'ami i chyba powoli dochodzę do wniosku, że przyczyną takiego zachowania jest mój programator, aczkolwiek nie jestem pewien, gdyż nie mam na razie porównania z innymi.

Chodzi o to, że zawsze czy to po restarcie systemu, czy po dłuższym nie przyłączeniu programatora USB AVR ISP II FT STK500v2, tak jak teraz po kilku godzinnym śnie, od wczesnego ranka do południa ;) (pomimo włączonego komputera, bez trybu uśpienia), muszę dokonywać zmiany w AVR Studio w zakładce: Tools/Program AVR/Connect parametru: ISP Frequency gdyż zawsze w takich przypadkach wynosi on 460.8 kHz i nie działa on ani pod ECLIPSE, ani z mkAVRCalculatorem (nawet tym na wirtualnej maszynie, gdy nie zmienię tego parametru w głównym systemie).
Obrazek
Po przestawieniu ISP Frequency na 115.2 kHz jest OK ;)
Moje pytanie co do tego PS, brzmi czy da się to jakoś zautomatyzować? czy tak zawsze muszę pamiętać o zmianie tego parametru? To w zasadzie jedyny powód jak na razie dla którego instaluję sobie AVR Studio - żeby zmienić ten parametr, muszę mieć go pod ręką.
dodam, że do tej pory tak żmudnie zmieniam... bo co mi pozostało? - tak mi się ten problem zbiegł na początku, że prawie nie wystartowałem!, z całkiem innym problemem - wczytywaniem Workspace'a do ECLIPSA, w którym nie było widać projektów, a po jednym z filmików z DVD, zobaczyłem, że można obejść ten problem poprzez Importowanie i w tym przypadku też tak założyłem - że trzeba to robić w inny sposób - na początku mojej przygody... ale już teraz wydaje mi się, że w tym przypadku jest coś innego nie tak... jeśli jest coś o czym nie wiem, proszę o naprowadzenie... ;)

...i przepraszam za offtopa, ale już nie widziałem, w jakim wątku przedstawić tą sytuację...
--------------------------//-------------------------------

PostNapisane: 14 lut 2013, o 14:32 
Moderator

ja tylko mogę podpowiedzieć teraz mając od ciebie więcej informacji, że już spotkałem się z kłopotami ludzi, którzy mieli STK500v2 , że niestety programator robił sobie timeotua i nie odpowiadał ... Nie mówię broń boże że wszystkie STK500v2 są złe ale przecież zdarzają się ich różne klony i wykonania ....

nie włączasz poza tym konsoli AVRDUDE w programie MkAvrCalculator a tymczasem właśnie tam pewnie pojawia się ten timeout i dlatego program zwisa

..... ale nie na darmo polecam wszędzie USBASP z którym NIGDY nie mam takich jakichś dziwnych problemów i zawsze śmiga

PostNapisane: 15 lut 2013, o 22:31 
Moderator

Tak Gwyn dobrze mówisz i nie zrozum też mnie źle - że ja np zachwalam i polecam JEDYNIE usbasp, bo po prostu to zależy od producenta a w przypadku USBASP to właśnie przecież zrobiłem i wprowadziłem go do sprzedaży dlatego że dostawałem na prawdę setki maili z prośbą o pomoc w nie działającym USBASP z alledrogo. Nie mówię że wszystkie tam takie są ... jednak szlag człowieka trafia jak za sprzedaż i produkcję tego na takich serwisach biorą się ludzie, którzy robią to bo taka moda i czują że jak zrobią taniej o kolejne 2 zł to nagle sprzedadzą miliony. Tak samo przecież się dzieje i z innymi programatorami tam sprzedawanymi. A już zgroza bierze gdy dołączają do tego gratis - TAFLĘ z tysiącem podstawek pod różne procesory ;)

Strefa czasowa: UTC + 1