Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 18 sty 2020, o 11:01


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 sie 2014, o 21:14 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 24 lip 2014
Posty: 24
Pomógł: 0

Cześć. Trochę temu, a konkretnie dopiero, gdy zaczynałem prace na zestawie ATB1.04 zaniepokoiła mnie pewna rzecz. Po załadowaniu kodu do obsługi LCD i poprawnym jego podłączeniu nie było podświetlenia. Przejrzałem schemat oraz kod. Idąc najmniejszą drogą oporu wyjąłem LCD z zestawu po czym PINy A oraz K podłączyłem bezpośrednio do VCC oraz GND. Nadal nie świecił, a powinien. Wyruszyłem więc na poszukiwania multimetru. I tu się stała rzecz magiczna, bo jak wróciłem wyświetlacz świecił (przed wyruszeniem na poszukiwania włożyłem go do zestawu, co by nie uciekł). Pierwsze rzecz jaka wpadła mi na myśl to zimny lut. Przy wkładaniu LCD do zestawu pewnie się ułożył w na tyle dogodnej pozycji, że podczas mojej nieobecności styknął, co by przekazywać zasilanie. I nawet już nie mierzyłem napięcia, bo wołał mnie kod do napisania. Dzisiaj stała się rzecz straszna. LCD znowu nie świeci. Tym razem wyjąłem marudę. Podłączyłem prosto w okowy zasilania. I zmierzałem miernikiem, że bezpośrednio na wyprowadzeniach diody (tych po prawej stronie LCD) jest 5V. Wychodzi na to, że półprzewodnik, który ma emitować światło ni chu chu nie przewodzi, bo inaczej wytworzyłby się na nim spadek napięcia. Czy jest tu coś, o czym ja nie wiem? Bo trochę to dziwne. Do tej pory jak mi się miała dioda spalić no to się paliła, a nie czekała na odpowiedni dzień.

_________________
ATB 1.04 + BTM-222 + BLUEBOOK + GREENBOOK



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sie 2014, o 00:42 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 lip 2014
Posty: 195
Pomógł: 44

Wtam,

zajrzyj z ciekawości, czy na płytce wyświetlacza, w szereg z diodą podświetlania jest zamontowany rezystor ograniczający prąd. Bywają różne wersje wyświetlaczy, w niektórych do pinów podświetlania podłączona jest bezpośrednio ta dioda. Znany jest mi przypadek firmy X, która to firma miała masowe "pady" podświetlania wyświetlaczy w swoich produktach. I co się okazało - ktoś zamówił wyświetlacze, w których tak właśnie było. Ja osobiście zawsze daję dodatkowy rezystor w szereg i mam spokój.

Pozdrawiam, QuadMan.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sie 2014, o 14:58 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 24 lip 2014
Posty: 24
Pomógł: 0

Ścieżka z PINu 15 (VCC) biegnie przez rezystor SMD o wartości 100Ohm prosto do anody. Z katody powrót do GND.

Obrazek

Nie ma się już nad czym zastanawiać. Dioda LED się spaliła. Mam tylko obawę przed tym, że jak kupię kolejny LCD to trafię znowu na podświetlenie o "ograniczonym czasie życia". A jednak podświetlenie LCD podczas programowania się przydaje:)

_________________
ATB 1.04 + BTM-222 + BLUEBOOK + GREENBOOK



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sie 2014, o 15:02 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25001
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 938

hoolgarez182 napisał(a):
Mam tylko obawę przed tym, że jak kupię kolejny LCD


Rozumiem, że uważasz , że nie ma sensu zgłaszać reklamacji do producenta zestawów ? ... hmmm co za klient ;) .... aż mnie dziw bierze - ja bym zgłosił - zamiast kupować nowy

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sie 2014, o 15:11 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 24 lip 2014
Posty: 24
Pomógł: 0

W sumie fakt. Gwarancja przecież jest:D Tak mnie to programowanie wciągnęło, że zapomniałem o niej całkowicie. Nawet teraz, mimo problemu z podświetleniem, piszę program sterownika CO łącząc różne kwestie poruszone w książce i nie mogąc się doczekać efektu końcowego. Trudny przypadek :D Dziękuję za przypomnienie. Wiadomość wysłałem przez formularz kontaktowy na stronie sklepu:]

_________________
ATB 1.04 + BTM-222 + BLUEBOOK + GREENBOOK



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 sie 2014, o 01:15 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sie 2012
Posty: 198
Lokalizacja: /dev/null
Pomógł: 2

Podświetlenie jest atb w lcd zrobione ze samo nie świeci trza dać stan stan wysoki na pin lcd led żeby to wykonać trza podpiąć ten pin do któregoś pinu cpu i dodać w kodze ze ten pin ma być stanie wysokim

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 sie 2014, o 07:46 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 24 lip 2014
Posty: 24
Pomógł: 0

Dokładnie tak jest jak kolega pisze:) Można też do pinu Backlight bezpośrednio podpiąć VCC, bo później idzie to na tranzystor npn i też będzie świecić tyle, że bez możliwości sterowania tym podświetleniem.

_________________
ATB 1.04 + BTM-222 + BLUEBOOK + GREENBOOK



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 sie 2014, o 12:08 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 24 lip 2014
Posty: 24
Pomógł: 0

Dopiero teraz pogrzebałem trochę przy wyświetlaczu z niedziałającym podświetleniem oraz w tym, który otrzymałem w ramach gwarancji od Pana Mirka. Ten działający ma wlutowany rezystor ograniczający prąd podświetlenia 56 Ohm, a ten z "padniętym" podświetleniem 100 Ohm. Więc rezystor nie był tam za mały, bo przy tych 56 omah płynie sobie 30mA. Widocznie dioda LED była od samego początku wadliwa. Zagadka rozwiązana.

_________________
ATB 1.04 + BTM-222 + BLUEBOOK + GREENBOOK



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 sie 2014, o 13:56 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1699
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 117

Zdarza się, ze nówka sztuka może być uszkodzona... Sam tak miałem, w jednej z partii 5szt. trafiła się raz czarna owca, w sklepie wymienili i po kłopocie.

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO