Witam
Mam pewien problem: zaczynam swoją przygodę z magistralą RS485, chcę uruchomić dwa slave'y na magistrali (są to twa zestawy uruchomieniowe) oraz przejściówka USB-RS485
http://electropark.pl/moduly-komunikacj ... rs485.html Wszystko działa pięknie z jednym slave'm jednak gdy podłącze drugi to odpowiada na zapytania tylko jeden, ten później podłączony. Można to zmienić wciskając reset na płytce - wtedy działać będzie tylko ten na którym później został wciśnięty reset.
Oczywiście adresy slave'ów są różne.
Walczę z tym już kilka godzin i nic - kod jest dość prosty. Po stronie przejściówki RS485-USB testuję pod linuxem na własnym programie oraz pod windowsem przez RealTerm - efekt ten sam, działa tylko jeden slave. Przy konwerterze USB-RS485 linie A i B są podciągnięte odpowiednio do zasilania i masy przez rezystory 2.2k, nigdzie indziej w projekcie nie były podciągane linie A i B. Wyczytałem gdzieś, ze linie A i B powinny być podciągnięte do +5V i GND przez rezystor 450-680 ale czy we wszystkich slave'ach ? Jednak przy krótkich kablach (wszystko leży na biurku) nie powinno być problemu...
Może ktoś z kolegów by pomógł?
Poniżej kod slave'a:
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.