Przeniosłem się z
TEGO TEMATU aby nie śmiecić Koledze @lukg20
Kolego @Niveasoft bardzo dziękuje za udzielenie się w temacie. Zawsze miło mi się czyta Twoje wskazówki, wiesz "co w trawie piszczy"
Niveasoft napisał(a):
To się da zrobić jako Attiny13 nadajniki/piloty, a coś mocniejszego jako baza...ale chyba tylko żeby się pomęczyć tak jak się chodzi na siłownię dla kondycji
Czyli rozumiem, że mam sobie dać spokój?
Niveasoft napisał(a):
Dwa piloty z bazą którą można programować na czasy 1s lub 3,5s z kodowaniem Keeloq można kupić za 90zł
Taki sam zestaw bez kodowania można kupić za 60zł
Nie bardzo chciałbym aż "tyle" wydawać w sumie na prostą (tak mi się wydaje) zabawkę.
Niveasoft napisał(a):
Wątpię żeby dało się w tej cenie kupić dwie baterie 12V, trzy mikrokontrolery, przekaźniki, układy zasilania 5V, moduły RF, no i obudowy...
Różnych gratów mam pełną szufladę
Niveasoft napisał(a):
Budowa czegoś własnego na modułach RF ma sens wtedy kiedy nie jest to pilot i są przesyłane jakieś specyficzne dane.
Myślałem, że się uda zrobić też coś mega prostego
Niveasoft napisał(a):
Niedawno wpadłem na pomysł zrobienia sobie zdalnego czujnika temperatury na dworze, ale problemem mogłoby być zasilanie
Wymyśliłem więc, że kupię na Alledrogo słoneczną ładowarke
Można to kupić za 29zł i masz tam jeszcze akumulator hahahahaha. No nic dodać nic ująć. Żadnych kabli zasilających i autonomiczny czujniczek sobie śmiga i nadaje ...
Termometr mam zrobiony. DS18B20 + ESP8266-01 = termometr WiFi
Dobra, a teraz do sedna...
Mam bramę wjazdową i steruje sobie pilotem. Niby fajnie i wszystko OK. Problem się pojawił, że mieszkam w domu wielorodzinnym i brakło miejsca na nowe piloty-sterownik bramy obsługuje max 8 pilotów.
Wpadłem na genialny pomysł
Sterownik ma możliwość podłączenia zewnętrznego przycisku. Po złączeniu wejścia przycisku i GND brama rusza. Wymyśliłem sobie (idę na całość hi hi) że zrobię sobie "urządzenie" do auta które po przekręceniu kluczyka uruchomi się, a po "mrugnięciu" światłami drogowymi wyśle sygnał do odbiornika, a ten załączy przekaźnik na zadany czas.
Może udało by się wykorzystać stary autoalarm?
Jest tam układ AUREL AC-RX i do tego mam dwa piloty "nerka" płytka opisana "F107"