Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 lis 2024, o 03:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 maja 2015, o 10:46 
Użytkownik

Przeniosłem się z TEGO TEMATU aby nie śmiecić Koledze @lukg20

Kolego @Niveasoft bardzo dziękuje za udzielenie się w temacie. Zawsze miło mi się czyta Twoje wskazówki, wiesz "co w trawie piszczy" ;)

Niveasoft napisał(a):
To się da zrobić jako Attiny13 nadajniki/piloty, a coś mocniejszego jako baza...ale chyba tylko żeby się pomęczyć tak jak się chodzi na siłownię dla kondycji :D

Czyli rozumiem, że mam sobie dać spokój? :(

Niveasoft napisał(a):
Dwa piloty z bazą którą można programować na czasy 1s lub 3,5s z kodowaniem Keeloq można kupić za 90zł
Taki sam zestaw bez kodowania można kupić za 60zł

Nie bardzo chciałbym aż "tyle" wydawać w sumie na prostą (tak mi się wydaje) zabawkę.

Niveasoft napisał(a):
Wątpię żeby dało się w tej cenie kupić dwie baterie 12V, trzy mikrokontrolery, przekaźniki, układy zasilania 5V, moduły RF, no i obudowy...

Różnych gratów mam pełną szufladę ;)

Niveasoft napisał(a):
Budowa czegoś własnego na modułach RF ma sens wtedy kiedy nie jest to pilot i są przesyłane jakieś specyficzne dane.

Myślałem, że się uda zrobić też coś mega prostego ;)

Niveasoft napisał(a):
Niedawno wpadłem na pomysł zrobienia sobie zdalnego czujnika temperatury na dworze, ale problemem mogłoby być zasilanie :P Wymyśliłem więc, że kupię na Alledrogo słoneczną ładowarke :D
Można to kupić za 29zł i masz tam jeszcze akumulator hahahahaha. No nic dodać nic ująć. Żadnych kabli zasilających i autonomiczny czujniczek sobie śmiga i nadaje ...

Termometr mam zrobiony. DS18B20 + ESP8266-01 = termometr WiFi :)

Dobra, a teraz do sedna...
Mam bramę wjazdową i steruje sobie pilotem. Niby fajnie i wszystko OK. Problem się pojawił, że mieszkam w domu wielorodzinnym i brakło miejsca na nowe piloty-sterownik bramy obsługuje max 8 pilotów.
Wpadłem na genialny pomysł :idea: Sterownik ma możliwość podłączenia zewnętrznego przycisku. Po złączeniu wejścia przycisku i GND brama rusza. Wymyśliłem sobie (idę na całość hi hi) że zrobię sobie "urządzenie" do auta które po przekręceniu kluczyka uruchomi się, a po "mrugnięciu" światłami drogowymi wyśle sygnał do odbiornika, a ten załączy przekaźnik na zadany czas.

Może udało by się wykorzystać stary autoalarm?
Jest tam układ AUREL AC-RX i do tego mam dwa piloty "nerka" płytka opisana "F107"

Ostatnio edytowano 27 maja 2015, o 11:19 przez pimowo, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 maja 2015, o 11:09 
Użytkownik

pimowo napisał(a):

Niveasoft napisał(a):
Dwa piloty z bazą którą można programować na czasy 1s lub 3,5s z kodowaniem Keeloq można kupić za 90zł
Taki sam zestaw bez kodowania można kupić za 60zł

Nie bardzo chciałbym aż "tyle" wydawać w sumie na prostą (tak mi się wydaje) zabawkę.

Moze zabawka prosta ale Kolego radiolinia z kodem zmiennym jest po to by ci nikt podsluchem pilota nie skopiowal a przeciez w zdalnym otwieraniu bramy nie chodzi tylko o wygode ale tez o bezpieczenstwo

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 27 maja 2015, o 11:18 
Użytkownik

Cytuj:
Moze zabawka prosta ale Kolego radiolinia z kodem zmiennym jest po to by ci nikt podsluchem pilota nie skopiowal a przeciez w zdalnym otwieraniu bramy nie chodzi tylko o wygode ale tez o bezpieczenstwo

Jak najbardziej masz rację.
Niveasoft napisał(a):
Jeśli piloty są od tego alarmu to wystarczy do niego instrukcja i ustawienie sterowania centralnym zamkiem.

Tak, piloty są od tego alarmu. Na obudowie mam "SEO ELECTRONICS" a na płycie jest oznaczenie "H100" Nic więcej nie mam ;(

PostNapisane: 27 maja 2015, o 15:21 
Użytkownik

Śliczne dzięki. Zaraz zrobię foty i im wyślę. Nawet nie wiedziałem, że to Polska firma.

Ale tak sobie myślę jak wykorzystać ten alarm do mojego celu?

Strefa czasowa: UTC + 1