Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 sty 2025, o 11:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 gru 2014, o 04:18 
Użytkownik

Witam, dzisiaj przyszło do mnie Nucleo. Od samego początku miałem z nim problemy, najpierw z flashowaniem, potem ze starą wersją ST-Util od Texane, jednak jakoś przez to przebrnąłem i udało mi się uruchomić Keplera wraz ze wszystkimi potrzebnymi pluginami. Pierwszy program, tj. miganie ledem napisałem na bibliotece HAL, jednak przy konfiguracji SPI spędziłem pół godziny, co i tak zakończyło się fiaskiem. Od godziny 20 (czyli bite 8 godzin !) wałkuję temat użycia starych bibliotek STDPeriphDriver i niestety poniosłem sromotną porażkę w walce z Eclipse :(. I oto moje pytanie - czy z serią F411 da się używać starych bibliotek, czy HAL jest z góry narzucony? Z tego co patrzyłem w STDPeriph, w changelogu jest wpis o dodaniu wsparcia dla tejże serii. Więc problem nie leży tutaj, widocznie coś muszę robić źle w Eclipse. Dodam jeszcze, że korzystałem z kreatora projektów. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 gru 2014, o 09:25 

A co ci wypluwa konsola ? masz błędy kompilacji.

Jesteś pewny, że stare STD wspiera 411 ?, bo z tego co ja wiem, to musisz nowszą wersję STD mieć. Ja się jeszcze 411 nie bawiłem, ale jazdy miałem z L053 i L152.

PostNapisane: 31 gru 2014, o 12:00 
Użytkownik

Tak, STD wspiera 411. Wszystko jest ok, kompiluje się, tylko ze nie wiem jak przejść z tych .... bibliotek na normalne STD, jak t skompilowac i co pozmiebiac

Wysłane z mojego Nexusa 5 przy użyciu Tapatalka ;)

PostNapisane: 31 gru 2014, o 12:52 
Użytkownik

Przykro mi , ale wrózką nie jestem i z niewidzialnej konsoli nie czytam, jesteś wystarczająco długo na forum by umieć zadać pytanie i dostarczyć odpowiednią ilość danych. Podmiana jest banalne i nie wymaga żadnego grzebania w pluginach ...

PostNapisane: 31 gru 2014, o 13:06 
Użytkownik

Oto konsola :
Obrazek
Dało wam to coś ? :P Mówię, że poprawnie się kompiluje, tylko chcę przejść z bibliotek HAL na STD ;) Korzystałem z kreatora projektów. Większość jest napisana w pierwszym poście.

PostNapisane: 31 gru 2014, o 14:16 
Użytkownik

W przypadku F411 masz HAL i nowe CMSIS do pobrania ze strony STM ... i ARM ..
można pisać na starych std_pherip , ale czy ma to sens ??

zadaj sobie pytanie .... czy po to kupiłeś ferrari , żeby wyrzucać silnik i montować stary 2-suw z syrenki ??
:)

Jeśli chcesz uzywać STD to sobie dodaj do linkera i nie używaj kreatury ... ale przecież nie o takie info ci chodziło
a ja się nie znam ... zresztą :)

PostNapisane: 31 gru 2014, o 14:32 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
W przypadku F411 masz HAL i nowe CMSIS do pobrania ze strony STM ... i ARM ..
można pisać na starych std_pherip , ale czy ma to sens ??

zadaj sobie pytanie .... czy po to kupiłeś ferrari , żeby wyrzucać silnik i montować stary 2-suw z syrenki ??
:)

Jeśli chcesz uzywać STD to sobie dodaj do linkera i nie używaj kreatury ... ale przecież nie o takie info ci chodziło
a ja się nie znam ... zresztą :)

Raczej chodzi o ilość przykładów które można znaleźć w sieci. Do stdperiph można znaleźć praktycznie wszystko czego trzeba, a z HAL jest problem na początku. Mam dokładnie ten sam problem, tylko że z discovery. Po zmianie w linkerze u mnie wywala błędy. Na tą chwilę mam errory z biblioteką cryp, ale cały czas walczę.

P.S. Najpierw warto się nauczyć jeździć, a nie od razu wsiadać do ferrari i zabić się na pierwszym zakręcie.

PostNapisane: 31 gru 2014, o 14:39 
Użytkownik

karol901 napisał(a):
P.S. Najpierw warto się nauczyć jeździć, a nie od razu wsiadać do ferrari i zabić się na pierwszym zakręcie.

tak tyle że jak już je kupił ... :)

Wiesz przykłady przykładami, samo przeportowanie starych std na nowe hal nie jest specjalnie bolesne i wymagające w zasadzie ogranicza się do podmian includów i zmiany nazw funkcji ... jak to było przy przejściu z std_pheriperials 1.x na 2.x tu wielkich zmian tez niema i głównie kosmetyczne z tym że stdki są już wypierane przez nowy HAL i CMSIS2, o czym kiedyś tam pisałem ... ale to mało ważne i nikt nie bedzie tego czytał .... bo i po co

PostNapisane: 31 gru 2014, o 15:17 
Użytkownik

Tylko popatrz z innej strony. Dla Ciebie to nic trudnego bo masz kontakt z tymi prockami od dłuższego czasu i pewne rzeczy stają się oczywiste, ale jak się stawia pierwsze kroki to nie ma tak kolorowo. Pewnie wiele rzeczy w nowszej bibliotece zmieniło się nazwami i troszeczkę inaczej się konfiguruje ale jeżeli zaczyna się od 0 to gdzieś się trzeba tego wszystkiego nauczyć. Tak jak wcześniej pisałem - przykładów do HAL jak na lekarstwo.

Wiesz, to że kupił ferrari nie oznacza, że w ramach nauki jazdy nie można wstawić pewnych ograniczeń co do prędkości. Może nie najlepsze porównanie, ale jednak łatwiej jest się czegoś nauczyć, jeżeli można znaleźć do tego przykłady.

Nie ma co pisać które są lepsze i na których lepiej się uczyć. Pytanie jest, jak poprawnie dołączyć stdperiph w eclipsie, żeby wszystko ładnie działało bez błędów? Może ktoś mógł by zrobić taki poprawie skonfigurowany pusty template?

PostNapisane: 31 gru 2014, o 16:23 
Użytkownik

jak napisałem trzeba podlinkować includy do linkera , pisałem o tym :)

Potem tworzysz pusty projekt i masz swoje includy z std-pheriperials

PostNapisane: 31 gru 2014, o 16:39 
Użytkownik

Dobra, poradziłem sobie z tym ;)
Co do sensu kupna F4. Wcześniej dość dużo programowałem na L1/F1, więc jestem przyzwyczajony do STD. HAL jest zmianą, którą próbowałem ogarnąć, mignąć ledem mi się udało, poległem na konfigu SPI i po godzinie zabawy odpuściłem i zacząłem szukać sobie jak przejść na STDPeriph. Popieram tutaj też kolegę, że HAL różni się trochę od STD i nie mamy tutaj do dyspozycji tylu przykładów w internecie co do biblioteki STD.

PostNapisane: 31 gru 2014, o 16:47 
Użytkownik

Gdy tworze nowe foldery w pliku system/include i system/src o nazwie stm32f4-stdperiph, kopiuje do nich pliki i próbuje skompilować pusty program, to tak jak pisałem u mnie wyrzuca błędy.

W ustawieniach "../system/include/stm32f4-hal" zmieniłem na "../system/include/stm32f4-stdperiph"

Próbowałem już różne rzeczy dodawać, zmieniać itd, ale za każdym razem jest jakiś błąd.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Strefa czasowa: UTC + 1