Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 20 maja 2025, o 16:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 17 gru 2014, o 12:53 
    Użytkownik

Pracuję obecnie nad portem biblioteki Arduino Ethernet na standardowe AVR-y. To znaczy nie sprowadzam wszystkiego do "czystego" C, ale z kodu w C++ powyrzucałem wszystkie nawiązania do "rdzennych" bibliotek Arduino (wiring, printable itp.).
    Na chwilę obecną cały kod się kompiluje, teraz przystąpię do jego testów. Mam nadzieję, że nie wyrzuciłem niczego o krytycznym znaczeniu dla działania całości. ;)

W trakcie analizowania oryginalnego kodu w oczy rzuciła mi się jedna rzecz - całkowity brak funkcji odpowiedzialnych za "zmienne" przechowywane w pamięci flash. Jaki jest tego powód? Mi do głowy przychodzą następujące możliwości:
    1) Czyżby twórcy środowiska Arduino/biblioteki Ethernet sobie odpuścili i pozostawili użytkownika z łańcuchami tekstowymi ładowanymi bezpośrednio z pamięci RAM? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć...
    2) Czyżby Arduino miało w sobie jakiś zaszyty mechanizm, który automatycznie rozpoznaje "zmienną" w pamięci flash, niwelując konieczność stosowania pgm_read_byte()?
    3) A może taki mechanizm jest cechą samego języka C++ i moje zaskoczenie wynika z przyzwyczajeń wyniesionych z C?

Innymi słowy: powinienem pododawać własne funkcje z "_P" na końcu? ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1