Witam, niedawno pierwszy raz wpadł mi do ręki silnik krokowy, wraz z niebieską książką postanowiłem coś z nim zrobić , silnik miał ułamaną małą płytkę PCB, więc sam dolutowałem przewody , znalazłem 2 pary przewodów , za pomocą omomierza , mając już je podłączyłem do L293 po jednej parze na stronę układu, żeby sprawdzić , czy działa podłączyłem wszystko do AVR i zastosowałem taki prosty programik :
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Silniczek jednakże, działa bardzo dziwnie , przy 12 V rusza czasem , albo dopiero jak dotknę jego ośki i lekko nią poruszę , jeździ także w losowe strony, a czasami po prostu drga , po zwiększeniu napięcia do 16 v potrafi pracować płynnie, lecz także wybiera stronę losowo, do tego nie wiem jak to działa, ale podczas tej płynnej jazdy przy 16 V , gdy odłączę jedną z par , to nadal działa, tylko będąc podłączonym na jednej parze . Próbowałem także zmieniać ten fragment :
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
zmieniając porty, ale efekt był podobny , tak samo przy przepinaniu ręcznym przewodów silniczka. Mógłby mi, ktoś pomóc ? Jestem w tym bardzo zielony . z Góry dziękuje i pozdrawiam .