Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 mar 2026, o 14:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 gru 2014, o 21:28 
Nowy

Witam, niedawno pierwszy raz wpadł mi do ręki silnik krokowy, wraz z niebieską książką postanowiłem coś z nim zrobić , silnik miał ułamaną małą płytkę PCB, więc sam dolutowałem przewody , znalazłem 2 pary przewodów , za pomocą omomierza , mając już je podłączyłem do L293 po jednej parze na stronę układu, żeby sprawdzić , czy działa podłączyłem wszystko do AVR i zastosowałem taki prosty programik :

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Silniczek jednakże, działa bardzo dziwnie , przy 12 V rusza czasem , albo dopiero jak dotknę jego ośki i lekko nią poruszę , jeździ także w losowe strony, a czasami po prostu drga , po zwiększeniu napięcia do 16 v potrafi pracować płynnie, lecz także wybiera stronę losowo, do tego nie wiem jak to działa, ale podczas tej płynnej jazdy przy 16 V , gdy odłączę jedną z par , to nadal działa, tylko będąc podłączonym na jednej parze . Próbowałem także zmieniać ten fragment :
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

zmieniając porty, ale efekt był podobny , tak samo przy przepinaniu ręcznym przewodów silniczka. Mógłby mi, ktoś pomóc ? Jestem w tym bardzo zielony . z Góry dziękuje i pozdrawiam .

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 gru 2014, o 21:52 
Użytkownik

Cześć,
Ja swego czasu też się męczyłem ale z unipolarnym. Pobaw się jak robisz na stykówce przepinając kable bo może pomieszały się no i pobaw się czasem jak masz BB to napisz program z książki. No i jak już wrzuć schemat podłączeń, może czegoś brakuje albo coś pomieszałeś i dlatego Ci nie działa.
Pozdrawiam

PostNapisane: 15 gru 2014, o 22:08 
Nowy

Ale ten silniczek jest bipolarny ( tylko 4 przewody ) , nie mam swojego schematu, więc zaznaczyłem szybko jak to u mnie wygląda na podstawie innego schematu :
Obrazek

PostNapisane: 15 gru 2014, o 22:14 
Użytkownik

Takie objawy daje zły algorytm może pomyliłeś przewody albo coś źle opisałeś?

PostNapisane: 15 gru 2014, o 22:18 
Nowy

Wydaje mi się, że jest dobrze , cewka 1 jest podłączona do 1Y i 2Y i sterują nią piny avr PB0 i PB1 , a druga do 3Y i 4Y i jest sterowana przez piny PB2 i PB3, próbowałem także tego bardziej skomplikowanego kodu z książki, bez jego ruszania (Tylko zmieniłem porty ) i działało tak samo .

PostNapisane: 15 gru 2014, o 22:53 
Użytkownik

ja bym na Twoim miejscu wgrał program z książki i zmieniał połączenia kabli przy sterowniku L293, ja tak właśnie robiłem jak miałem problem ze swoim silnikiem zmieniałem kable i w końcu mi się udało. Metoda prób i błędów i zaskoczy tym bardziej jeśli nie wiesz które kable są od której cewki ;)

PostNapisane: 15 gru 2014, o 23:31 
Nowy

Dzięki, popróbuje i zdam relacje .

------------------------ [ Dodano po: 39 minutach ]

Spróbowałem już tyle kombinacji :
język basic4gl

i nic :( Nie wiem już jak to robić, już mi się szczerze mylą te literki i cyferki .

PostNapisane: 16 gru 2014, o 05:54 
Użytkownik

Nie chodziło mi o próbę zmian programowych ale fizycznie zmiana kabli od cewek. W sensie tych podłączonych do 1Y, 2Y, 3Y, 4Ymoże po prostu podłączyłeś na odwrót. Ja też miałem jakiś silnik z odzysku i pomimo iż z noty odczytałem który kabel jest który to i tak silnik mi świrował tak jak Tobie, dopiero po zabawie z czasem załączania i zabawą kablami na płytce stykowej zaczęło mi wszystko chodzić.

PostNapisane: 16 gru 2014, o 14:47 
Nowy

Próby z fizycznym przełączaniem też próbowałem, aczkolwiek przecież jest to to samo co programowa zmiana. Wieczorem spróbuję jeszcze pozmieniać czas załączania i fizycznie przewody. Napiszę o rezultatach.

PostNapisane: 17 gru 2014, o 19:19 
Użytkownik

Tu pan sobie panie kolego przeczyta że są dwie wersje silniczka jeden na 24 V drugi na 12V pan zapewno posiada ten na 24V. Pozatym rozumiem iż ustawiona fusebitami częstotliwość zgadza się z tą w projekcie?

PostNapisane: 17 gru 2014, o 20:02 
Nowy

Wiem czytałem, nie pisałem o tym, ale próbowałem też 24 V , tak fusebity sprawdzanie, kwarc taki jak w projekcie . Jak na razie próby nic nie dają .

PostNapisane: 17 gru 2014, o 20:23 
Użytkownik

Zrobiłem symulacje przy twoim podłączeniu wszystko się zgadza i musi działać byleś tylko zachował kolejność uzwojeń jedyne co pan kolega musi zrobić to zwiększyć opóźnienia do na początek np 100 ms potem zmniejszaj i zobacz na jakich silnik już nie nadąży. Kod sobie weź oczywiście z postu pierwszego.
Nie ma za co:)

Strefa czasowa: UTC + 1