Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 mar 2026, o 23:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 gru 2014, o 18:25 
Nowy

Podczas wyrgywania programu, zostało rozłączone zasilanie. W efekcie ponowna próba przesyłania programu zakończyła się błędem. Czy mikrokontrorel został nieodwracanie uszkodzony? Poniżej komunikt z eclipse. Zaznaczyłem parametr: "-F" oraz "-D"

Cytuj:
Launching C:\eclipse\WinAVR\bin\avrdude -pm88p -cusbasp -F -D -Uflash:w:TestAVR.hex:a -Ueeprom:w:TestAVR.eep:a
Output:

avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude: initialization failed, rc=-1
avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude: Device signature = 0x000000
avrdude: Yikes! Invalid device signature.
avrdude: Expected signature for ATMEGA88P is 1E 93 0F

avrdude done. Thank you.

avrdude finished

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 gru 2014, o 18:56 
Użytkownik

A MkAvrcalculator w ogóle widzi procesor?

PostNapisane: 15 gru 2014, o 19:13 
Nowy

Pobrałem aplikację w wersji darmowej, ale niestety wersja 1.1.0.96 nie obsługe mikrokontrolerów 88, a szkoda bo przy kupie zasugerowałem się fragmentem z filmiku "Mikrokontrolery AVR jak zacząć cz.1" gdzie odradzano kupma 8 na rzecz 88. Jakieś inne propozycję?

PostNapisane: 15 gru 2014, o 20:05 
Użytkownik

Zobacz(jeśli masz eclipse) w zakładke Project->Properties->AVR->Target Hardware czy program wykrywa Ci automatycznie procesor i czy możesz cokolwiek ustawiać(np. w Fuse Bit-ach).

PostNapisane: 15 gru 2014, o 20:19 
Nowy

Przy load MCU dostaję komunikat:

Obrazek

Natomiast w zakładce AVRDude zaznaczyłem opcję "-F" i "-D", komunikat uległ minimalnej zmianie, po zaznaczeniu tych parametrów.
Z komunikatu wnioskuję, że została uszkodzona sygnatura?
Cytuj:
avrdude: Device signature = 0x000000

Nie znam się kompletnie na mikrokontrolerach, ale czy nadgranie bootloader'a może rozwiązać problem?

PostNapisane: 15 gru 2014, o 20:23 
Moderator

bert1223 napisał(a):
Pobrałem aplikację w wersji darmowej, ale niestety wersja 1.1.0.96 nie obsługe mikrokontrolerów 88

Pytanie było czy MkAvrCalculator przynajmniej ci wykrywa procesor - bo nawet DARMOWA wersja potrafi wykryć - tyle że dalej odmówi pracy z tym prockiem, ale wtedy już byś miał potwierdzenie - że procek działa poprawnie tylko ty coś źle robisz

bert1223 napisał(a):
le niestety wersja 1.1.0.96 nie obsługe mikrokontrolerów 88, a szkoda bo przy kupie zasugerowałem się fragmentem z filmiku "Mikrokontrolery AVR jak zacząć cz.1" gdzie odradzano kupma 8 na rzecz 88.

No tak i znowu biadolenie - "jaki to ten kardaś jest straszny - naraził w poradniku mnie na zakup Atmega88 a potem okazało się że jego program nie działa z tym prockiem .... eeeeh co za człowiek, " ...

Panie idź pan pooglądaj inne poradniki (moich więcej nie oglądaj - to nie dla ciebie - szczerze odradzam) bo jak tak dalej pójdzie i dojdziesz do poradnika o maskowaniu bitów - to potem oskarżysz mnie że sobie prze mnie oko wydłubałeś .... masakra

PostNapisane: 15 gru 2014, o 20:42 
Użytkownik

bert1223 napisał(a):
Panie idź pan pooglądaj inne poradniki (moich więcej nie oglądaj - to nie dla ciebie - szczerze odradzam) bo jak tak dalej pójdzie i dojdziesz do poradnika o maskowaniu bitów - to potem oskarżysz mnie że sobie prze mnie oko wydłubałeś .... masakra

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
sorry ale nie mogłem się powstrzymać

PostNapisane: 15 gru 2014, o 20:58 
Nowy

Zaczynałem od wyborku kontrolera dostawałem komunikat o wersji. Nie wiedziałem, że darmowa wersja może wyszukać automatycznie. Skanowanie zwraca podobny komunikat jak Eclipse.

Cytuj:
avrdude.exe: set SCK frequency to 187500 Hz
avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude.exe: Device signature = 0x000000 (retrying)
avrdude.exe: Device signature = 0x000000 (retrying)
avrdude.exe: Device signature = 0x000000
avrdude.exe: Yikes! Invalid device signature.
avrdude.exe: Expected signature for ATmega8 is 1E 93 07

avrdude.exe done. Thank you.

Co do "biadolenia" to absolutnie nie zaliczam się do tej grupy osób. Z programu do tej pory poprostu nie korzystałem (nie widziałem potrzeby). Po prostu zgodziłem się z fragmentem z filmiku (po co kupować dziada z brodą). I tak fajnie, że własną pracę udostępnia pan innym.

Co do poradników. Uważam, że przeciwieństwie do innych są szczegółowe i przy tym wykonane naprawdę przyzwoicie. Co prawda dużo gadki przed, po i wtrakcie, ale sam pan to zauważa "że tak Pan już ma".

Scenariusz awaii był o wiele bardziej zabawany niżeli może się wydawać. Chcąć zachęcić syna (6 lat) do zabawy kupiłem kilka podstawowych rzeczy. Mamy mały zestaw elektronika więc do końca zieloni nie jesteśmy. No ale mikrokontroler to zabawa dla niego przy łączeniu elementów na płycte i dla mnie przy C. Udało się dzisiaj stworzyć dosłownie kilka wariantów migania kilkoma diodami, aż tu nagle przy wrzucaniu kolejnego wariantu... syn zachaczył ręką. I tylko slyszę... "Upss... Tato chyba coś zepsułem..." Tak to już bywa...

Jeżeli pan Mirek dalej uważa, że nie powinienem czytać, oglądać i zachęcać młode pokolenie to działania to wielka szkoda. Ale liczę, że wycofie się pan z powyższył słów.

Znalazłem w internecie "Atmega Doctor" http://mdiy.pl/atmega-fusebit-doctor-hvpp/ czy jest szansa, że to zadziała? Czy jest jakiś sposób na naprawę sygnatury? Czy raczek zamówić kilka mikrokontrolerów na wszelki wypadek :)?

PostNapisane: 15 gru 2014, o 21:17 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Myślę, że sygnaturę na razie można zostawić w spokoju a raczej skupić się na komunikacie initialization failed, rc=-1 który oznacza, że nie ma połączenia z uC.
Układ jest na płytce stykowej, z natury rzeczy jest to dosyć zawodne urządzenie, a jak jeszcze wymierza się mu klapsy.... ;-). Jest duże prawdopodobieństwo, że machnięcie ręką coś tam porozłączało. Sprawdź dokładnie połączenia, a jeszcze lepiej rozmontuj układ i zmontuj go na nowo.

PostNapisane: 15 gru 2014, o 21:22 
Użytkownik

W sumie może pomóc choć szczerze ... szkoda nerwów i zachodu ... w końcu to tylko procek i na początku drogi ..
nie pierwszy i nie ostatni zablokowany :)

zawsze dobrze mieć kilka pod ręką tak w razie "W" :) bo nie raz się koledze jeszcze zdarzy, a gdy już kolega ogłady nabierze ....
wtedy można się pobawić w odzysk zabloczonych proców :)

--- inaczej jęśli zwyczajnie stykówka zawodzi :) stąd sygnatura 00000 jeśli niema komunikacji RC=-1
posprawdzaj poiłaczenia ( wymien przewody) stykówki tak mają :)

PostNapisane: 15 gru 2014, o 21:39 
Użytkownik

Jeśli ponownie połączenia sprawdzone i wychodzi na to ze procek nie chce zagadać to bez przejmacji,tu się nie odpoczywa.Najbliższy sklep wita,jest tyle procków do zaprogramowania.Aleluja i do przodu:)

PostNapisane: 15 gru 2014, o 21:41 
Nowy

No tak wydatek kilku złotych, a kilka dniu zaoszczędzonych. Dzięki za pomoc.

PostNapisane: 15 gru 2014, o 23:20 
Moderator

chodzi o to - że jak się ma na zapas inny procek - to po prostu łatwiej dojść do sedna problemu, ponieważ:

1. ten błąd odczytu sygnatury WCALE nie musi oznaczać że procek umarł
2. ten błąd może po prostu oznaczać że gdzieś nastąpił jakiś błąd połączeń
3. nie mając innego procka - załóżmy że kupisz czy tam zrobisz FusebitDoctora - czyli wydasz X kasy
4. tymczasem gdyby mieć ten inny procek nowy - i gdyby po podłączeniu go okazało się że jest taki sam komunikat błędu to człowiek już by wiedział - że to wcale nie oznacza że ten poprzedni jest padnięty i jeszcze się można wstrzymać z wynalazkami typu fusebit doktor ... tylko jeszcze raz chłodnym okiem sprawdzić połączenia
5. i nagle mogłoby się okazać - że po naprawieniu - zaczął działać i jeden i drugi - wtedy to X - kasy zostałoby w kieszeni

oczywiście nie zawsze musi być tak optymistyczny scenariusz - ale zapewniam - że z uwagi na dość częsty kontakt z początkującymi - widziałem nie jeden, nie dwa ani nie 10 takich scenariuszy tylko DUŻO więcej - dlatego pozwalam sobie to podpowiedzieć - jako uwagę na przyszłość po prostu i jak podchodzić do rozwiązywania takich problemów

PostNapisane: 16 gru 2014, o 08:29 
Nowy

Ostatnio miałem podobny problem - z tym, że otrzymałem inny komunikat ponieważ pracuję w CodeVision. Spadło napięcie, ciach prach i lipa... u mnie pomógł generator i podanie sygnału prostokątnego o częstotliwości około 200kHz, amplitudzie 5V, na XTAL1.

Strefa czasowa: UTC + 1