Zaczynałem od wyborku kontrolera dostawałem komunikat o wersji. Nie wiedziałem, że darmowa wersja może wyszukać automatycznie. Skanowanie zwraca podobny komunikat jak Eclipse.
Cytuj:
avrdude.exe: set SCK frequency to 187500 Hz
avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude.exe: Device signature = 0x000000 (retrying)
avrdude.exe: Device signature = 0x000000 (retrying)
avrdude.exe: Device signature = 0x000000
avrdude.exe: Yikes! Invalid device signature.
avrdude.exe: Expected signature for ATmega8 is 1E 93 07
avrdude.exe done. Thank you.
Co do "biadolenia" to absolutnie nie zaliczam się do tej grupy osób. Z programu do tej pory poprostu nie korzystałem (nie widziałem potrzeby). Po prostu zgodziłem się z fragmentem z filmiku (po co kupować dziada z brodą). I tak fajnie, że własną pracę udostępnia pan innym.
Co do poradników. Uważam, że przeciwieństwie do innych są szczegółowe i przy tym wykonane naprawdę przyzwoicie. Co prawda dużo gadki przed, po i wtrakcie, ale sam pan to zauważa "że tak Pan już ma".
Scenariusz awaii był o wiele bardziej zabawany niżeli może się wydawać. Chcąć zachęcić syna (6 lat) do zabawy kupiłem kilka podstawowych rzeczy. Mamy mały zestaw elektronika więc do końca zieloni nie jesteśmy. No ale mikrokontroler to zabawa dla niego przy łączeniu elementów na płycte i dla mnie przy C. Udało się dzisiaj stworzyć dosłownie kilka wariantów migania kilkoma diodami, aż tu nagle przy wrzucaniu kolejnego wariantu... syn zachaczył ręką. I tylko slyszę... "Upss... Tato chyba coś zepsułem..." Tak to już bywa...
Jeżeli pan Mirek dalej uważa, że nie powinienem czytać, oglądać i zachęcać młode pokolenie to działania to wielka szkoda. Ale liczę, że wycofie się pan z powyższył słów.
Znalazłem w internecie "Atmega Doctor"
http://mdiy.pl/atmega-fusebit-doctor-hvpp/ czy jest szansa, że to zadziała? Czy jest jakiś sposób na naprawę sygnatury? Czy raczek zamówić kilka mikrokontrolerów na wszelki wypadek

?