Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 kwi 2026, o 19:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 gru 2014, o 20:26 
Użytkownik

Cześć
Staram się zrobić mały projekt z wykorzystaniem nadajnika i odbiornika firmy aurel.
Korzystam z
-dwóch procesorów atmega16A-PU zewnętrzny kwarc 16Mhz
-nadajnik aurel TX-FM-MID
-odbiornik aurel RX-FM4SF433
- antena 16 cm skrętka
Podłączenia nadajnika i odbiornika zgodnie ze schematami w książce Mirka.
Mam problem tego typu że nic mi nie przesyła żadnych informacji wykonałem wszystko dokładnie jak w książce opisywał Mirek.
Zrobiłem pułapkę programową tak jak pokazuje Mirek i zauważyłem że program mnie wchodzi mi w funkcję odbioru informacji. Nie wiem już co robić proszę o pomoc może gdzieś coś źle w kodzie ustawiłem. Rozmyślam też że może coś z przerwaniem jest nie tak. Bibliotek LCD nie wstawiam ponieważ wszystko z wyświetlaczem jest ok i myślę że tam nie ma problemy.
Cały kod jest odwzorowaniem kodu z GreenBook

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 gru 2014, o 20:52 
Moderator

mileksk8 napisał(a):
Mam problem tego typu że nic mi nie przesyła żadnych informacji wykonałem wszystko dokładnie jak w książce opisywał Mirek.

Pierwsze pytanie - bo piszesz że wykonałeś WSZYSTKO dokładnie jak w książce, CZY UŻYŁEŚ IDENTYCZNYCH modułów jak ja w książce ?

Bo coś mi się wydaje, że nie - więc na jakiej podstawie piszesz że wykonałeś WSZYSTKO dokładnie jak w książce ?

Czytałeś DOKŁADNIE książkę w tych rozdziałach o radiówce ? coś też mi się wydaje że nie do końca albo coś ci umknęło bo PISAŁEM BARDZO WYRAŹNIE - że to nie jest tak - że kody które prezentuję będą DZIAŁAĆ z KAŻDYM DOWOLNYM typem modułów jakie ty sobie weźmiesz w ręce - wręcz ODWROTNIE - pisałem WYRAŹNIE - i po to pokazywałem KILKA RÓŻNYCH przykładów modułów - żeby pokazać - jak często trzeba RÓŻNIE podchodzić do KAŻDEGO MODUŁU ! indywidualnie bo to nie tylko panie - programowanie ale też elektronika. Opisywałem jak walczyłem z dopasowaniem poziomów sygnałów w jednym module - a jak w innym ....

jak myślisz ? po co to opisywałem ? - po to żeby pokazać drogę - jaką można iść - jedną z wielu dróg - a nie jakiegoś CUDOWNEGO GOTOWCA który zadziała z każdym modułem wyprodukowanym na ziemi :(

Jeśli więc masz inne moduły to nie zaczynaj może szukać od błędów w bibliotekach w książce bo popełniasz TYPOWY Błąd! .... tzn włącza ci się myślenie "JA wszystko dobrze zrobiłem - więc to w książce musi być babol" ... a tymczasem wyżej piszę - bo widzę że podałeś typ drugiego modułu który jest inny niż ten opisywany w książce i co ?

Jeśli więc masz zamiar zrobić i sprawdzić DOKŁADNIE to co mirek opisał w książce - to weź moduły które on opisał i sprawdź - jak zadziała to zrozumiesz i może szybciej dojdziesz gdzie i co trzeba zmienić albo w kodzie albo w elektronice aby twoje moduły zaskoczyły ....

No chyba że ci się wciąż wydaje - że to cudowne biblioteki dla każdego modułu na świecie i że pewnie KAŻDY do kogo się zwracasz z pytaniem akurat też je posiada i pewnie już dawno znalazł jakieś rzekome błędy w książce.

przy tych modułach akurat trzeba włożyć sporo własnej pracy i KROK po KROKU opisuję w książce dlaczego i na co trzeba zwracać uwagę
--------------------------------------------

PostNapisane: 8 gru 2014, o 21:01 
Użytkownik

Dowiedziałem się że jest to zamiennik tego modułu co podajesz w książce myślałem że będzie ok

PostNapisane: 8 gru 2014, o 21:08 
Moderator

mileksk8 napisał(a):
Dowiedziałem się że jest to zamiennik tego modułu co podajesz w książce myślałem że będzie ok

To powiem tak - zamiennik może być ale czy wiadomo jakie ma wyjście ? wydajność ? .... czy może zanegowane czy nie ?

druga sprawa rozbij problem na mniejsze kawałki

czyli zamień program w main na np wysyłanie samych bitów zero i jeden w kodzie manchester .... żeby spróbować wyłapać czy odbiornik się stroi i czy cokolwiek odbiera - można nawet wspomóc się jakąś diodą LED itp

poczytaj na tym forum - jak ludzie próbowali odpalać kody z książki - nie zawsze tak jest że każdemu się uda bo później się okazuje - że a to błąd zrobił i tu i tam ... itp ....

zawsze powtarzam to nie jest programowanie na PC gdzie każdy ma ten sam sprzęt i system operacyjny a wszystko zależy TYLKO od programu - tu jest elektronika - a przy radiówce jest jeszcze trudniej i często nawet bez oscyla ciężko coś stwierdzić ... albo chociaż jakiś analizator stanów logicznych by się przydał

Strefa czasowa: UTC + 1