Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 8 cze 2025, o 19:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 7 gru 2014, o 11:29 
    Użytkownik

Witam

Mam do Was dwa pytania Planuję układ pobierający około 300mA zasilić z USB przez FT232. Zapoznałem się z "datasheet-em" [url]http://www.ftdichip.com/Support/Documents/DataSheets/ICs/DS_FT232R.pdf [/url ] i zgodnie z nim, na czas enumeracji nie należy próbować pobrać więcej niż 100mA, zasilanie należy podać przez tranzystor MOSFET-P "IRLML6402" sterowany z jednego z pinów CBUS (schemat 6.3 w tym dokumencie).
    Teraz przechodząc do konkretów obiecane pytania.
    1.Wpisując (na TME) symbol tranzystora z dokumentacji uzyskuję dwa elementy (irlml6402trpbf i irlml6402pbf) z których jeden to "MOSFET-P" a drugi to "MOSFET-P, HEXFET"). Przyznaje, że nie wiem na czym polega różnica. Porównując dane wydaje się, że HEXFET to "ciut lepsza wersja", ale poprosił bym o wskazanie który (może oba) nadają się do tego zastosowania.
    2. W układzie używam zarówno 5V (zasilanie uC i "reszty") jak i 3V3 (tylko do zasilania jednego tranzystorka BS170 realizującego konwersję 5V>>3V3 do komunikacji UART z innym urządzeniem (ono pracuje na 3V3). Nie chcę, aby napięcie 3V3 pojawiło się w układzie który nie jest jeszcze zasilany 5V. Wpadłem na pomysł, aby zastosować drugi taki sam tranzystor sterowany z uC, który by podawał 3V3 (z pinu 3V3OUT) na konwerter. Czy uważaie, że to ma sens, czy możecie polecić jakiś lepszy sposób?
    Jeżeli opis "zagmatwałem :D :D " to oczywiście dodam schematy .

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi i komentarze.

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1