Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 12 cze 2025, o 16:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 4 gru 2014, o 21:35 
    Użytkownik

Zastanawiam się nad przerobieniem oświetlenia w akwarium na ledy.
    Chciałbym założyć taśmę led rgb. Pytanie, czy da się na rgb osiągnąć różne temperatury barwowe koloru białego? Jak to rozumieć, czy przy odpowiednim stosunku RGB mogę osiągnąć kolor biały o temperaturze 5500K i 6700K?

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 4 gru 2014, o 22:21 
    Użytkownik

http://www.carnivorousplants.org/howto/ ... ng.LED.php Tu masz informacje o "składzie" światła białego o temperaturze 3000K. Kiedyś znalazłem cały zestaw widm dla białych LEDów z zakresu od 2500K do chyba 7000K ale za chiny ludowe nie umiem teraz tego odnaleźć

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

O widzisz.
    Znalazłem coś co Cię zainteresuje....
    OSRAM i wszystko jasne :lol:
    http://ledlight.osram-os.com/wp-content ... -26-12.pdf

PostNapisane: 4 gru 2014, o 22:32 
    Użytkownik

Dzięki,
    ja znalazłem też coś takiego : http://planetpixelemporium.com/tutorialpages/light.html
    praktycznie kawa na ławę:)

PostNapisane: 4 gru 2014, o 22:44 
    Użytkownik

O widzisz.
    Szukajcie a znajdziecie
    Proście a będzie wam dane :twisted:

PostNapisane: 4 gru 2014, o 22:59 
    Użytkownik

A wiesz jak przeliczać stosunek mocy ze świetlówki do mocy diody? Jeśli obecnie mam 40W oświetlenia na 2 świetlówkach T8, ile dobrać diod żeby odpowiadały mocy 40W? Czytam na forach akwarystycznych, ale nigdzie nie spotkałem jakiejś godnej zaufania wypowiedzi. I również pytanie, czy np 1 dioda 5W da mi tyle samo światła co 5 diod 1W?

PostNapisane: 5 gru 2014, o 00:53 
    Użytkownik

bloniak91 napisał(a):
    A wiesz jak przeliczać stosunek mocy ze świetlówki do mocy diody? Jeśli obecnie mam 40W oświetlenia na 2 świetlówkach T8, ile dobrać diod żeby odpowiadały mocy 40W? Czytam na forach akwarystycznych, ale nigdzie nie spotkałem jakiejś godnej zaufania wypowiedzi. I również pytanie, czy np 1 dioda 5W da mi tyle samo światła co 5 diod 1W?
    Ja bym liczył strumień światła (w lumen'ach) biorąc pod uwagę potrzebne natężenie światła, które z kolei wynika z mocy danego źródła światła.

Pozdrawiam! Jarek

PostNapisane: 5 gru 2014, o 08:05 
    Użytkownik

No tak, ja to rozumiem. W opisach świetlówek akwariowych nie ma informacji o strumieniu świetlnym.. Przynajmniej ja nie znalazłem, no ale taka świetlówka(20W) ma do 1500lm max. Coś pomiędzy 1200-1500.
    W Akwarium trzymam 2 różne świetlówki: ciepła i zimnoniebieska:
    1. 4500K 20w 60cm
    2. 18000K 20W 60cm
    Jak to przeliczyć dla diody rgb smd 5050?
    Są taśmy rgb na tych diodach(allegro) i jest w ich opisie napisane, że dostarczają 14,4W/mb oraz 600 - 1400 lm/mb. Jak sobie mam to przeliczyć? Chodzi mi o to, że np też zastosowałbym 2 barwy na 2 odcinakch taśmy o takich parametrach jak świetlówki czyli ~5000K i 18000K. Ile tego paska mi potrzeba? Przeliczać proporcjonalnie w stosunku do strumienia, mocy?

PostNapisane: 5 gru 2014, o 12:49 
    Użytkownik

Możesz założyć, że strumień jest wprost proporcjonalny. Więc przeliczać w ten sposób ale z marginesem błędu ze 100-200lm na metr/kolor. Bo pamiętaj, że masz różne ustawienia RGB i te żaróweczki będą dawały inny strumień, a tu zależność niekoniecznie (na pewno nie) jest liniowa. A pewnie strumień światłą (1400lm/metr) to jest dla wszystkich kolorów naraz. A Ty musisz mieć dla każdego osobno żeby móc wyliczyć to tak jak chcesz.
    Ja po prostu bym szacował na tzw oko ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

No chyba, że musisz mieć bardzo dokładną wartość

PostNapisane: 5 gru 2014, o 21:21 
    Użytkownik

WoodPaker napisał(a):
    http://www.carnivorousplants.org/howto/ ... ng.LED.php

Z google, czy uprawiasz owadożerne?

PostNapisane: 5 gru 2014, o 22:39 
    Użytkownik

Tylko google. Nie mam czasu na roślinki ;)

PostNapisane: 9 gru 2014, o 09:33 
    Użytkownik

Drąże temat na firum akwarystycznym i dostałem odpowiedź, że:
    Cytuj:
    I tu może być problem w przypadku zbiorników nastawionych na rośliny. Koszty znacząco wzrosną jeśli będziesz stosował diody RGB.
    Dlaczego profesjonalnych lampach do oświetlania roślin nie używa się rgb? Bo się nie opłaca.
    Druga strona medalu to jak uzyskasz odpowiednie widmo? Sprawdzisz jakimś przyrządem czy na "oko"?

Sprawa ma się inaczej, gdy masz np. malawi tam spokojnie możesz użyć diod rgb.

Czyli jednak nici z mojego zamysłu-pomysłu. Mógłby mi ktoś jeszcze potwierdzić takie info? Widzę, że rzeczywiście przy uprawie roślin itd stosuje się naprzemmiennie obsadzone czerwone i niebieskie diody, ale nigdzie nie widziałem rgb.

PostNapisane: 9 gru 2014, o 17:18 
    Użytkownik

Hej, zawsze marzyłem o porządnym akwarium
    Kiedyś nawet miałem małe, ale potem inne sprawy....
    Nie poddawaj się - zobacz ten filmik i dane z niego

Obok będziesz miał z dziesięć podobnych

A tu ciekawy artykuł, trochę się uśmiałem, PWM jest traktowany jak cud świata i najnowszy bajer wszechczasów:
    http://aquarium-digest.com/2010/04/11/l ... -lighting/

PostNapisane: 10 gru 2014, o 02:02 
    Użytkownik

Cześć Kolego Bloniak91!
    Pozwolę sobie trochę zacytować...
    bloniak91 napisał(a):
    (...)
    Cytuj:
    (...)Dlaczego profesjonalnych lampach do oświetlania roślin nie używa się rgb? Bo się nie opłaca.
    Gdyby tak podchodzić to rozwoju nauki za bardzo by nie było.. Inna sprawa, że niektórzy "pozjadali rozumy", lub zwyczajnie nie wiedzą, ŻE... TAK MOŻNA ;)

bloniak91 napisał(a):
    (...)
    Cytuj:
    Druga strona medalu to jak uzyskasz odpowiednie widmo? Sprawdzisz jakimś przyrządem czy na "oko"? (...)
    Sprawa ma się inaczej, gdy masz np. malawi tam spokojnie możesz użyć diod rgb.
    Uzyskasz odpowiednie widmo, tylko jest taka sprawa: na widmo światła widzialnego składają się składowe NIE TYLKO RGB, ale też podczerwieni i ultrafioletu, więc gdyby chciało się dobrze zasymulować takie "naturalne" światło, to to co chcesz wytworzyć powinno być tak w 90% zgodne z dokładnymi odczytami z naturalnego środowiska. Oczywiście im dokładniejsze tym lepsze. ;) Teraz masz odpowiedź -pewnie jedną z wielu dlaczego profesjonalne lampy są drogie. No bo badania, testy, czujniki i cokolwiek tam jeszcze co wpływa na DOKŁADNOŚĆ (roboczo-godziny naukowców-specjalistów dziedzin nauk takich jak biologiczne, chemiczne, fizyczne, matematyczne, a więc kwintesencja nauki) sprawiają, że sumaryczny i ostateczny koszt tych lamp jest drogi. Oczywiście sprawa taka jak brak konkurencji na rynku też jakąś tam niemałą rolę odgrywa. Od razu mogę powiedzieć, że będziesz miał problemy z diodami mocy IR i diodami mocy UV, ale... kto pyta nie błądzi. ;)

bloniak91 napisał(a):
    (...)Czyli jednak nici z mojego zamysłu-pomysłu. Mógłby mi ktoś jeszcze potwierdzić takie info? Widzę, że rzeczywiście przy uprawie roślin itd stosuje się naprzemmiennie obsadzone czerwone i niebieskie diody, ale nigdzie nie widziałem rgb.
    Słuchaj Kolego, nie poddawaj się - zwłaszcza jeśli masz czas na odrobinę zabawy z takimi sprawami. "Nie od razu Rzym zbudowano" - jak to się mówi. Ostatecznie, nawet gdyby Ci się nie powiodło, to doświadczenia jakie nabierzesz poprzez badanie takich zjawisk optycznych jak symulowanie naturalnego oświetlenia zaprocentuje, że w przyszłości w innych projektach będziesz wykorzystywał tą wiedzę. Nie oglądaj się na innych i co inni gadają. Nie tędy droga. Znasz takiego Pana jak Richard Philip Feynmann? -taki Fizyk, który sprawy o które Ty zadajesz tutaj streścił m.in. w opasłych tomiskach pt."Wykłady Feynmann'a z fizyki" - bo tak na dobrą sprawę to o co pytasz to czysta fizyka praktyczna. Nie musisz czytać tych 5-ciu tomów, ale zachęcam do pooglądania na Youtube filmów z wykładami Feynmann'a. Może tam coś znajdziesz w szerszym rozumieniu tematu, o który pytasz. Natomiast tak na szybko to polecam zapytać o te sprawy raczej na jakimś forum pasjonatów fizyki/biologii niż na forum akwarystycznym.

Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że "nici z Twojego zamysłu-pomysłu". Zbuduj najprostszy czujnik światła RGB, czujnik IR, czujnik UV i do dzieła. Połącz to razem do odczytów w trybie (czasie) rzeczywistym (tzn. np. co sekundę odczyt). Tak na marginesie:
    - ponoć dioda LED w odpowiedni sposób wpięta do układu działa jako czujnik (ale to raczej któryś z Kolegów elektroników Ci odpowie co i jak dokładnie)
    - niektóre mikrokontrolery Atmel'a mają więcej niż jeden, czy dwa czujniki analogowe. Ty Kolego potrzebowałbyś chyba minimum 3 czujniki analogowe, żeby w czasie rzeczywistym odczytywać dokładne składowe światła naturalnego. Ale gdyby okazało się, że nie masz kasy na lepsze mikrokontrolery to zrób układ, gdzie jeden mikrokontroler będzie nadzorował jednoczesne odczyty z 3-ech czy nawet 5-ciu mikrokontrolerów slave'ów. To znaczy jeden jest master, a do niego podpięte jest 5 mikrokontrolerów-czujników (z czujnikami analogowymi) jako slave'y.
    - pomiary byłoby dobrze wysłać przez RS232 do komputera, żeby ten zapisywał to do jakiegoś logu

Trzymam kciuki za zbudowanie sztucznego środowiska oświetleniowego i żeby to była całkiem niezła "zabawka" ;)

Pozdrawiam! Jarek

PostNapisane: 10 gru 2014, o 16:53 
    Użytkownik

j23 napisał(a):
    Słuchaj Kolego, nie poddawaj się - zwłaszcza jeśli masz czas na odrobinę zabawy z takimi sprawami. "Nie od razu Rzym zbudowano" - jak to się mówi.

sq5rix napisał(a):
    Nie poddawaj się - zobacz ten filmik i dane z niego

na tym filmiku akwarium bez roślinek, a o to chodzi żeby to one miały dobrze ;)
    Dzięki za wsparcie
    dodaliście mi dużo motywacji i chęci do działania. Co prawda chciałem się dowiedzieć czy same diody rgb z odpowiednimi nastawami kolorków by dały radę, ale teraz mam chęć pokombinować.
    Nie muszę się śpieszyć i dlatego zacznę od małych kroków. Mam mały zbiornik z czasów dzieciństwa 10l, który wyposażę właśnie w rgb i będę podglądał rezultaty. Pokombinuję następnie z dołożeniem diod UV i IR, małymi kroczkami sprawdzę to co miałem sprawdzić.
    j23 napisał(a):
    Ale gdyby okazało się, że nie masz kasy na lepsze mikrokontrolery

raczej będzie brakowało umiejętności, bo nic więcej niż Atmegi nie potrafie obsłużyć 8-)
    j23 napisał(a):
    - ponoć dioda LED w odpowiedni sposób wpięta do układu działa jako czujnik (ale to raczej któryś z Kolegów elektroników Ci odpowie co i jak dokładnie)

Działa! Przed chwilą sprawdziłem. Podłączyłem multimetr pod andodę i katodę czerwonej diody, oświetliłem ją latarką z telefonu(też dioda) i pokazało się 1,4V. Nie mam RBG żeby zbadać co pojawi się na poszczególnych kolorkach.
    j23 napisał(a):
    Ty Kolego potrzebowałbyś chyba minimum 3 czujniki analogowe, żeby w czasie rzeczywistym odczytywać dokładne składowe światła naturalnego

Mógłbyś rozwinąć swoją myśl? jak dokładnie i co miałbym mierzyć?
    j23 napisał(a):
    pomiary byłoby dobrze wysłać przez RS232 do komputera, żeby ten zapisywał to do jakiegoś logu

Żeby nie ciągnąć kabelków zapisywał będę(jeśli coś wyjdzie) na karcie SD, temat przerobiłem dokładnie.
    Na forach bilogicznych podpytam dokładnie o "szczegóły" światła, przy którym najlepij zachodzi fotosynteza.

Jeszcze raz dzięki za motywację i podsunięcie pomysłu do badania.
    Pozdrawiam serdecznie

PostNapisane: 10 gru 2014, o 20:24 
    Użytkownik

bloniak91 napisał(a):
    j23 napisał(a):
    Ty Kolego potrzebowałbyś chyba minimum 3 czujniki analogowe, żeby w czasie rzeczywistym odczytywać dokładne składowe światła naturalnego
    Mógłbyś rozwinąć swoją myśl? jak dokładnie i co miałbym mierzyć?
    Oczywiście. Co do czujników składowych światła myślę, że są co najmniej dwa rozwiązania.

Rozwiązanie 1: Mierzysz składowe światła przez każdą jedną diodę jako składową światła widzialnego, czyli:
    - diodą LED R (czerwoną) mierzysz składową czerwoną światła widzialnego
    - diodą LED G (zieloną) mierzysz składową zieloną światła widzialnego
    - diodą LED B (zieloną) mierzysz składową niebieską światła widzialnego
    i w końcu jeszcze można spróbować:
    - diodą LED IR (podczerwoną) mierzysz składową podczerwieni światła widzialnego
    - diodą LED UV (ultrafioletową) mierzysz składową ultrafioletu światła widzialnego
    Teraz tak... Te diody jako czujniki trzeba by jakoś zsynchronizować w czasie i dlatego można by odczytywać te dane (napięcie) mając podłączone to do jednego mcu (np. atmega 32m1) albo rozbić to na taki schemat, gdzie główny kontroler (uc=mikrokontroler) odczytywałby w danym jednostkowym okresie czasu dane z mikrokontrolerów-czujników. To znaczy: MCU+dioda na wejście analogowe=1 czujnik, ale możesz np. podłączyć dwie (trzy?) diody do jednego MCU i wtedy nie musisz stosować specjalnie tylu mikrokontrolerów ile masz w układzie diód LED (czujniki).
    To jest taki analogowy pomiar składowych światła, cały układ trochę trudny w realizacji, ale zaleta jest taka, że możesz dokładnie dopasować składowe czujnika.
    Rozwiązanie 2:Stosujesz gotowy czujnik np. takiego. Przepraszam, ale nie mam doświadczenia z tym czujnikiem, więc nie wiem jak to zadziała.

Teraz idąc dalej, pomierzyłeś składowe światła, wiesz jakie powinieneś składowe wytworzyć, żeby zasymulować środowisko, no ale oprócz składowych pozostaje natężenie i strumień światła.
    Podam linki, tylko od razu mam taką prośbę do moderatorów - to nie jest żadna reklama. Starałem wyszukać takie linki, którą mogą pomóc Koledze Bloniak91 zbudować sztuczne środowisko oświetleniowe.

Podstawowe linki:
    - http://pl.wikipedia.org/wiki/Luks_%28fotometria%29
    - http://pl.wikipedia.org/wiki/Lumen
    - http://oswietlenieled.c0.pl/?page_id=17
    - http://www.chip.pl/artykuly/tips-tricks/ms-office/2010/03/7-excel-xp-2003-2007-poprawne-przeliczanie-natezenia-swiatla-emitowanego-przez-rozne-rodzaje-zarowek
    - http://www.elmic.pl/led/led-pytania-i-odpowiedzi/

Ew. mogą też okazać się pomocne takie linki:
    - http://www.tecoled.com.pl/slownik.html
    - http://www.lightingmarket.pl/informacja/17/zarowki-led-parametry
    - http://www.modernhome.pl/Zarowki-LED-cinfo-pol-46.html

bloniak91 napisał(a):
    j23 napisał(a):
    pomiary byłoby dobrze wysłać przez RS232 do komputera, żeby ten zapisywał to do jakiegoś logu

Żeby nie ciągnąć kabelków zapisywał będę(jeśli coś wyjdzie) na karcie SD, temat przerobiłem dokładnie.
    Na forach bilogicznych podpytam dokładnie o "szczegóły" światła, przy którym najlepij zachodzi fotosynteza.
    No i bardzo dobrze. Grunt to, żeby gdzieś ten log z pomiarów był zapisywany. :)

Jeszcze te diody mocy IR i UV - popatrzałem za nimi i zdaje się, że są dostępne (m.in. na allegro), ale celowo nie będę podawał żadnych przykładów (linków), bo sam musisz wiedzieć (obliczyć) jakie diody i ile ich będzie Ci potrzebne.

Gdy już zaprojektujesz i stworzysz jakieś środowisko oświetleniowe, to chyba dobrze byłoby pomierzyć wartości składowych światła tego środowiska i porównać je z tymi naturalnymi. Właściwie gdybyś chciał się bardzo mocno pobawić, to mógłbyś napisać program na MCU, który dobrał by możliwe najbliższe wartości odpowiadające naturalnemu środowisku. ;)

Powodzenia i pozdrawiam! Jarek

PostNapisane: 10 gru 2014, o 20:57 
    Użytkownik

Czyli proponujesz(upewniam się czy dobrze zrozumiałem) aby po zbudowaniu jakiegoś panelu, zmierzyć w jakiejś odległości jego składowe(a nawet w odległości pod wodą) za pomocą czujnika(pomiar napięcia na przetworniku dla każdego koloru) i wywnioskować ile otrzymałem "dobrego" światła? Jeśli ma to być pomiar napięcia, to z tego co pamiętam w atmedze32 cały port A(8pin) można podłączyć do przetwornika i mierzyć(w różnym czasie) 8 różnych napięć, więc nie potrzeba 3 uC. Chyba, że pomiary naprawdę muszą odbywać się jednocześnie?
    I dzięki tym pomiarom wyliczę jakie natężenie i światłość osiągnąłem, tak?

PostNapisane: 10 gru 2014, o 23:55 
    Użytkownik

bloniak91 napisał(a):
    Czyli proponujesz(upewniam się czy dobrze zrozumiałem) aby po zbudowaniu jakiegoś panelu, zmierzyć w jakiejś odległości jego składowe(a nawet w odległości pod wodą) za pomocą czujnika(pomiar napięcia na przetworniku dla każdego koloru) i wywnioskować ile otrzymałem "dobrego" światła?
    Tak jest. Chodzi o informację zwrotną.
    1- mierzysz wartości składowych naturalnych (lub wprowadzasz te, o które Ci chodzi: np. zrobiłeś pomiar za dnia i taki sam chcesz mieć nocą, to te wartości z pomiaru za dnia zapamiętujesz na karcie i wprowadzasz je do programu wtedy kiedy mają być odtworzone)
    2- generujesz wartości RGB z diody LED RGB, wartości UV z diody mocy UV, wartości IR z diody mocy IR
    3- odczytujesz pomiar sztucznych składowych
    4- porównujesz sztuczne składowe z naturalnymi
    5- wprowadzasz poprawki do punktu 2 (generowanie wartości) i tak w kółko ;)

bloniak91 napisał(a):
    Jeśli ma to być pomiar napięcia, to z tego co pamiętam w atmedze32 cały port A(8pin) można podłączyć do przetwornika i mierzyć(w różnym czasie) 8 różnych napięć, więc nie potrzeba 3 uC. Chyba, że pomiary naprawdę muszą odbywać się jednocześnie?
    I dzięki tym pomiarom wyliczę jakie natężenie i światłość osiągnąłem, tak?
    Zapewne masz rację, ale tak dla pewności zapytaj Kogoś lepiej obeznanego - może Któregoś z moderatorów. Jutro zajrzę do dokumentacji Atmegi32 i odpowiem dokładniej, bo jestem akurat chory i muszę iść spać już teraz. Przepraszam.

Acha, te diody RGB + IR + UV poukładaj sobie w taką matrycę jakby plaster miodu (sześciokąt). Jakby którejś miałoby być więcej, to maksimum z tych składowych przyjmuje wartość G (zielona), ale to trzeba dobrać doświadczalnie (pomiary, wartości zwrotne) lub dokładnie wyliczyć.

Pozdrawiam! Jarek

PostNapisane: 11 gru 2014, o 07:22 
    Użytkownik

j23 napisał(a):
    Zapewne masz rację, ale tak dla pewności zapytaj Kogoś lepiej obeznanego - może Któregoś z moderatorów. Jutro zajrzę do dokumentacji Atmegi32 i odpowiem dokładniej, bo jestem akurat chory i muszę iść spać już teraz. Przepraszam.

Nie musisz, knałów do pomiaru starczy (R,G,B,UV,IR - razem 5).
    j23 napisał(a):
    Acha, te diody RGB + IR + UV poukładaj sobie w taką matrycę jakby plaster miodu (sześciokąt). Jakby którejś miałoby być więcej, to maksimum z tych składowych przyjmuje wartość G (zielona), ale to trzeba dobrać doświadczalnie (pomiary, wartości zwrotne) lub dokładnie wyliczyć.

Najpierw muszę pomyśleć nad diodami, czy wezmę do testów jakiejś większejmocy (1W,5W) czy zwykłe smd 5050. Jakieś sugestie, które lepiej się nadają? Jaki kąt świecenia będzie lepszy? Jeśli rozłoże równomiernie na całym zbiorniku diody, to może warto wybrać te z miejszym kątem?
    Jak już się zdecyduję to najprawdopodobniej jakąś płytkę sobię zaprojektuję do nich, jako panel, który można łączyć w większe "lampy".

Idą święta, trzeba ubierać choinkę 8-) i nie wiem czy uda mi się wystartować przed nowym rokiem. Postaram się rozpocząć jak najszybciej.
    Pozdrawiam Kuba

PostNapisane: 11 gru 2014, o 09:19 
    Użytkownik

Jeśli ważniejsze jest dobro roślin, a nie uzyskanie światła "białego" to daj sobie spokój z rgb. Z rgb byłoby o wiele drożej ale niestety nie lepiej. Choduję od paru lat lat rośliny owadożerne, które potrzebują dużo dobrego światła. Co ciekawe dla roślin nie jest najlepsze światło białe (4000-5500K) ale obecność konkretnych składowych, które to "białe" tworzy. Rośliny potrzebują tylko dwóch "pików" z widma: 445nm oraz 680nm, a światło białe (dla nas ludzi) jest im OBOJĘTNE. Próbowałem dobierać te dwie składowe z diod rgb, ale ilość lumenów jakie dają jest tragicznie niska, dodatkowo dla niebieskiego jest to tylko 460-470nm. Dobrym rozwiązaniem są świetlówki sun glo, flora glo. Ale to co kochają roślinki, co potrafi je zmienić w ciągu kilku dni to Grolux firmy Silvania. Używam takie i polecam.

PostNapisane: 11 gru 2014, o 10:04 
    Użytkownik

avrski napisał(a):
    Grolux firmy Silvania

Parametry:
    Temperatura barwowa 8500K
    Strumień świetlny lampy EM[Lm ] - 370
    Moc 18W

Tylko 370lm???? :?: :?: :?:
    avrski napisał(a):
    Jeśli ważniejsze jest dobro roślin, a nie uzyskanie światła "białego"

Chodzi mi o kompromis- zastąpienie świetlówek diodami.

PostNapisane: 11 gru 2014, o 16:34 
    Użytkownik

8500K to wypadkowa składowych widma. A ważniejsze są te składowe...

Uwierz, że w tym przypadku moc świetlna (lumeny) jest wystarczająca.
    Jeśli znalazłeś diody rgb lub oddzielne dla niebieskiego (ale właśnie 445nm) i czerwonego/podczerwieni (680nm) i z lepszym stosunku lumeny/waty, proszę podaj linka, z chęcią kupię takie i wywalę świetlówki. Niektóre z roślin owadożernych są wspaniałymi densytometrami. W krótkim czasie widać reakcję na rodzaj światła. Zmianie ulega: długość liści, szerokość, kolor ubarwienia, kąt odchylenia od gleby i jeszcze kilka. W domu mam prawie wszędzie ledy, ale moje roślinki jeszcze poczekają na postęp technologiczny jeśli chodzi o ledy.

Dobra, starczy bo wyjdzie z tego "kawał dobrej nikomu niepotrzebnej roboty".
    Na forach akwarystyczych na palcach jednej ręki można policzyć wartościowe posty dotyczące oświetlenia. Mnóstwo mitów i domysłów.

Pozdrawiam

PostNapisane: 11 gru 2014, o 18:07 
    Użytkownik

Czy możesz podesłać jakieś linki jak zacząć z takimi potworami zżerajacymi owady?

PostNapisane: 11 gru 2014, o 20:30 
    Użytkownik

avrski napisał(a):
    W domu mam prawie wszędzie ledy, ale moje roślinki jeszcze poczekają na postęp technologiczny jeśli chodzi o ledy.

No to chyba mnie przekonałeś i zrezygnuję z tych prób.
    Btw. myślisz, że ta świetlówka będzie odpowiednia do akwarium?
    Pozdrawiam

PostNapisane: 13 gru 2014, o 11:36 
    Użytkownik

sq5rix napisał(a):
    Czy możesz podesłać jakieś linki jak zacząć z takimi potworami zżerajacymi owady?

Te najpopularniejsze to:
    heldros.pl
    carnisana.pl
    Masz tam opisy hodowli dla poszczególnych gatunków. Niestety niektóre systuacje hodowlane są tak specyficzne, że nie wszysktko się pokrywa. Jest to fajna przygoda przynajmniej dla mnie. Najwięcej dowiesz się gdy zaczniesz hodować:mrgreen: . Jak coś to podpowiem.

PostNapisane: 13 gru 2014, o 19:32 
    Użytkownik

Dzięki !!
    Fajne strony wszystko jasne, a do tego okazja do zrobienia kontrolera oświetlenia :)

Strefa czasowa: UTC + 1