Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 kwi 2026, o 23:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 lis 2014, o 18:29 
Użytkownik

Witam. Mam okropny problem z inicjalizacją wyświetlacza LCD, już kilka dni próbuję w wolnych chwilach uruchomić wyświetlacz i nie daję sobie z tym rady :( Mam płytkę od BB kopiuję sobie bibliotekę i jest cała masa niezdefiniowanych argumentów w pliku lcd44780.c szukałem na necie na innych stronach np. radzio.dxp.pl ale to samo jest :/ Czytałem na ten temat sporo w internecie, czytałem BB i jakoś nie potrafię sobie z tym poradzić. Dlatego piszę bo już ręce opadają. Nie proszę o gotowy plik .c jaki i .h ale o wskazówkę bo już naprawdę mam ochotę to rzucić w kąt. Rozumiem, że to z braku wiedzy i tu tylko leży wina po mojej stronie. Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2014, o 18:51 
Moderator

Mateo napisał(a):
Nie proszę o gotowy plik .c jaki i .h

Panie ale ty masz GOTOWY plik i właśnie po to żeby sobie porównać gdy samemu się robi i coś nie wychodzi ...

tyle że ty - zamiast ROZWIĄZYWAĆ problem to próbujesz go obchodzić tyłem i rakiem ....

no jak można zadać takie pytanie tłumacząc że nic mi nie wychodzi , że pełno błędów podczas kompilacji a próbowałem już wielu innych bibliotek i to samo ....

więc może warto zrobić w TYŁ zwrot i zamiast sięgać po inne biblioteki odpalić najpierw tę którą masz na DVD a masz jak mówię gotowy kod

tylko że ty - NAWET nie wspomnisz w czym to kompilujesz ? jak ? jakie błędy ... no masakra - przepraszam ale masakra i oczekujesz pomocy ? wskazówki ? jakiej ?

Może najpierw powiedz czy:

1. zajrzałeś do lekcji VIDEO na DVD i odpaliłeś ECLIPSE
2. czy pod tym Eclipse otworzyłeś projekt LCD z DVD (przypominam po raz 7-my - GOTOWY DZIAŁAJĄCY i kompilujący się projekt)
3. czy ty w ogóle obejrzałeś jakiś poradnik do Eclipse - jakikolwiek ?
4. czy obejrzałeś może chociaż TEN JEDEN konkretny poradnik ?
http://mirekk36.blogspot.com/2014/11/av ... -luna.html

5. czy trudno ci zrobić chociażby zrzut ekranu z błedami jakie ci się wyświetlają podczas tej niby kompilacji

..... rozumiesz ? ... może więc zrobisz "w tył zwrot" ... i podasz garść informacji żeby w KOŃCU POPRAWNIE zadać pytanie na forum hmmm ?

wtedy będzie pewnie można ci coś pomóc

PostNapisane: 28 lis 2014, o 19:20 
Użytkownik

Korzystam z Eclipse z wersji Indigo, i oglądałem poradniki dotyczące tej wersji. Niestety nie oglądałem dla nowej wersji Luna.
Na tej wersji już odpalałem nie jeden program i nie miałem żadnych problemów. Przepraszam jeżeli uraziłem kogo kolwiek tak trywialnym pytaniem. Podaje ss z konsoli.

Obrazek

PostNapisane: 28 lis 2014, o 19:26 
Użytkownik

W projekcie masz ustawiony procesor ATMega8, który nie posiada portu A.

PostNapisane: 28 lis 2014, o 19:27 
Użytkownik

Pierwsza sprawa, Atmega8 nie posiada portu A, a ty w ten sposób usiłujesz skompilować projekt.
Dalej, pomyśl chwilę jak masz ten wyświetlacz podłączony do uC, zastanów się i wprowadź odpowiednie zamiany dotyczące własnie pinów ustawionych w pliku nagłówkowym biblioteki.

PostNapisane: 28 lis 2014, o 19:35 
Moderator

No i teraz sobie spójrz pan na błędy .... widzisz tam PORTA ? i zastanów się ... albo nie - nie zastanawiaj się tylko zajrzyj do noty PDF swojego procka ATmega8 i zobacz czy on ma PORTA z takimi pinami jakie użyte są w kodzie (w konfiguracji) .... czytałeś w książce o konfiguracji biblioteki na odpowiednie piny ? ... chyba nie ? co ;)

PostNapisane: 5 gru 2014, o 13:05 
Użytkownik

W sumie masz ze 3 wyjścia:

1) Zmień procek.
2) zmień Port A na PortB w bibliotece ,to nie żaden problem. Ja głównie używam portu B.
3) jeśli masz miękkiego BB ,to koniecznie zajrzyj do Erraty ,bo za chwilę wyskoczy ci drugi problem z inicjalizacją (w erracie jest już ładnie poprawiona)

Nie wiem na jakim jesteś etapie ,ale pobaw się na początek ustawianiem portów ,miganiem diody ,itp. A potem będzie już z górki jak załapiesz co i jak ,bez problemu zmienisz sobie bibliotekę na port B ,czy jaki tam chcesz.

PostNapisane: 5 gru 2014, o 17:11 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam
Tak czytam ten post i czytam i po raz kolejny jestem zaskoczony postępowaniem niektórych naszych kolegów. Nie pierwszy raz można dokładnie ten sam szablon wypowiedzi znaleźć na tym forum. Jedyny i słuszny wniosek jaki mi się nasuwa to to iż przystępując do projektu wiele osób nie próbuje nawet poznać co podłącza z czym i nie do końca ich to interesuje. Zasady powinny być proste , definicja do czego ma służyć i jago go techniczne zrealizować , a do tego potrzebne są dane techniczne czyli pdf. Pojawia się błąd patrzę do pdf. Chyba żę nie ma możliwości znalezienia pdf-a to prosimy o pomoc w znalezieniu ale widzę iż czasami łatwiej jest nie posiedzieć nie poczytać tylko szybko rzucić temat na forum, a i owszem czasami są interesujące rzeczy ale po co wydłużać wpisy posząc:
-sprawdziłeś 1
- zaraz sprawdzę
-sprawdziłeś......
- będę sprawdzał
-zobacz tu
- tak dzięki będę czytał
a w końcu ktoś zapyta : masz PDF-a zobacz na stronie ....

I to mnie zaskakuje.. tyle wpisów aby na końcu zadać fundamentalne pytanie .
Serdecznie Wszystkich pozdrawiam i zapraszam do lektury

PostNapisane: 5 gru 2014, o 18:56 
Użytkownik

giciors napisał(a):
I to mnie zaskakuje.. t

a mnie nie zaskakuje ... może dlatego że nikt wróżką , ani jasnowidzem nie jest i niestety w 80% przypadków wine ponosi sam pytający
gdyż nie podaje istotnych informacji , i niewłaściwie zadaje pytania ... niestety .. nie da się każdemu tłumaczyc jak zadawać pytania czy jak się zachowywać podczas tworzenia projektu..

Wielu ma książkę ale nie rozumie jej , czy nie chce zrozumieć, wielu jest młodych i niecierpliwych, którym się wydaje że jak się naoglądało wielu projektów na YT to sami bez wiedzy elementarnej zaraz zbudują stację mir ... poco migać diodami ??? przecież on pokazał że to takie to ja buduję lepsze ... i zaczyna się niekończąca sie frustracja , 1000 pytań i rzucania winą na wszystko łącznie z kabelkami , ale nie na własną niewiedzę i po takim wylewie następuje konsternacja , ów amator programista, elektronik - po kilku poradach następuje obrażenie się na wszystkich dookoła bo przecież ... w książkach sa nudy , notę pisali głupcy , a jak tu można o błędy oskarżać ambitnego wynalazcy który ma 10000% wszystko dobrze i wie lepiej jak to zrobić ??

to jest właśnie to podejście, przez który potem sa wpisy że ten system jest do (d) ta płytka do (y) bo nic się nie da zrobić, a ten program w ogóle nie działa w piszą jaki to on świetny , a przecież jakis głupek go pisał bo nawet nie działa na moim wypasionym kompie i sterowniki nie dają się wgrać ....

i powiedz "przyjacielu" (chyba mogę cię kolego tak nazwać) co zrobić ?? znasz jakiś sposób opisz może, to pomoże i wszystkim użytkownikom i nam moderatorom , bowiem na nas potem lęcą gromy - taka niewdzięczna funkcja

(ps. to że jestem zielony , nie znaczy że nie mam uczuć i nie jestem człowiekiem) -- a często tak nas się traktuje :(
oczywiście nie odbierz tego postu jako jakiejś uszczypliwości do ciebie , nie nie nie ... nic z tych rzeczy
to tylko a może aż prośba o pomoc / zrozumienie ...

PostNapisane: 5 gru 2014, o 19:23 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jeszcze tylko trochę pomarudzę ....
Nie traktuje twojego postu jako uszczypliwość a jedynie jako potwierdzenie mojej teorii. Macie ciężko tak myślałem.
Naprowadzać a nie dawać gotowce na patelni.....myślę iż to wystarczy nie ma innej metody.
Serdecznie pozdrawiam

I ja przepraszam za swoją bardzo luźną wypowiedz , mam nadzieję iż początkujący pójdziecie drogą wiedzy a nie gotowców.

PostNapisane: 5 gru 2014, o 19:52 
Użytkownik

giciors napisał(a):
I ja przepraszam za swoją bardzo luźną wypowiedz , mam nadzieję iż początkujący pójdziecie drogą wiedzy a nie gotowców.

ależ nie przepraszaj nie masz za co przyjacielu... porostu sam widzisz i rozumiesz jak jest ... i cięzko takie coś wykorzenić

PostNapisane: 5 gru 2014, o 20:53 
Użytkownik

Mateo napisał(a):
(...)
Kolego Mateo zajrzyj do tego linka (inny podobny wątek w tym forum).
Tam są takie dwa linki do strony, gdzie da się na dobry początek zainicjalizować LCD bez programowania Atmegi, a jak będziesz wiedział to, to zaprogramowanie Atmegi będzie sprawą trywialną. Zwróć też uwagę na potencjometr, którym regulujesz jasność wyświetlacza.

Pozdrawiam! j23 Jarek

Strefa czasowa: UTC + 1