Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 gru 2025, o 22:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 lis 2014, o 18:29 
Użytkownik

Witam

Nie dawno pojawił się temat "eclipse na androida" gdzie kris4cars zadał pytanie czy da się programować AVR za pomocą urządzenia z tym systemem, padły odpowiedzi, że nie ale oczywiście, że się da ;) i to w bardzo prosty sposób.

Na początek napiszę co nam będzie potrzebne: (hardware)
1. Urządzenie z androidem WAŻNE urządzenie musi posiadać funkcje USB host, bo inaczej możemy tyko sobie pokompilować ;) mój telefon ZTE Blade Q Maxi (Orange reyo) nie posiada takiej funkcji, ale już tablet NTT611 posiada;
2. Przewód USB OTG:
Obrazek
link do przykładowego sklepu z tym kabelkiem, ja swój kupiłem w MediaMarkt;
3. AVR do zaprogramowania.
I to wszystko ;) jedyna rzecz której prawdopodobnie nie macie to ten "specjalny" kabelek. Ma on jeden szczegół różniący go od zwykłej przejściówki, jest zwarty piąty, nieużywany pin w gnieździe microUSB do masy tak jak przedstawia to ten rysunek:
Obrazek

Potrzebne programy: (software)
1. Najważniejsze czyli CCTools link do download;
2. Do programowania przez bootloader USB czyli AVR BootloadHID link do download;
3. I do programowania przez zwykłe programatory czyli ZFlascherAVR WAŻNE urządzenie musi posiadać ROOTa bo nie będzie działał ten program, jak zrobić roota jest np tu: link, a tu link do download.

Instalacja:
1. Po zainstalowaniu CCTols otworzy nam się takie oto okno:
Obrazek(widać pasek wyciszania, ale on się pokazuję jak robię screenshoty).
klikamy na listę
Obrazek
i wybieramy "AVR C/C++ (crosscompiler)"
klikamy "Instal" i czekamy, aż się... zainstaluję ;)
Ukażę nam się główne okno, w którym będziemy pisać kod:
Obrazek
i to wszystko :) już można pisać programy.
2. W instalacji AVRbootloaderHID i ZFlascherAVR nic nie trzeba omawiać, instalujemy i działa ;).

Używanie CCTools:
Pokarzę to na przykładzie dostarczanym z programem, bo tam jest już napisany makefile:
Klikamy
Obrazek
i wybieramy katalog w którym się znajdują przykładowe programy czyli: storage/sdcard0/CCTools/Examples/avr-libc/ na przykład zwykłe demo i otwieramy demo.c:
Obrazek
pokażę nam się kod dla ATmegi8 pokazujący "możliwości" PWM na przykładzie np.diody LED.:
Obrazek
Żeby skompilować program klikamy znowu:
Obrazek
i wybieramy "Makefile", który ustawiony jest na procesor ATmega8 i 1Mhz taktowania aby zmienić mikrokontroler odznaczamy ATmegę8 i zaznaczamy interesujący nas procesor, zapisujemy tym przyciskiem:
Obrazek
i kompilujemy tym:
Obrazek
w okienku, które się nam pokarze nic nie piszemy, tylko klikamy "Continue" i jeżeli skompiluje się poprawnie pokaże się nam:
Obrazek
teraz mamy plik w naszym przypadku demo.hex, o którego tak walczyliśmy :).
W przypadku nowego pliku tworzymy go za pomocą:
Obrazek
piszemy kod i zapisujemy oczywiście z *.c . Trzeba tylko dodać makefile, ale wystarczy skopiować to z przykładu i zmienić wszystkie napisy z "demo" na nazwę pliku *.c . Dalej postępujemy jak wyżej.

Wgrywanie wsadu:
1.Przez ZFlascherAVR: Jest to bardzo proste wystarczy, że podepniemy kabelek USB OTG do naszego urządzenia i wepniemy w niego kabelek od programatora USBasp. Po podłączeniu programatora program sam go wykryję i się włączy:
Obrazek
wybieramy procesor (ATmega8) i klikamy "test" sprawdzamy czy widać procesor czyli czy wszystko dobrze podłączyliśmy:
Obrazek
jeżeli wszystko dobrze pojawi się okienko z sygnaturą AVR i napis, że wszystko jest dobrze, analogicznie jeżeli jest źle pokaże się okienko, że jest... źle :). Wybieramy wsad i klikamy przycisk (ciekawe jaki? ;)) "Go!":
Obrazek
To wszystko. AVR zaprogramowany, widzimy pięknie gasnącą i zapalającą się diodę LED. :D

2.Przez AVR BootloadHID USB uploader: niedługo dopiszę na razie nie mam czasu ;).

Mam nadzieję, że się przyda. W ten oto sposób możemy programować sprzętem, który zmieści się w kieszeni :).

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 18:39 
Użytkownik

Konkretnie ogarnąłeś temat :) na pewno wiele osób skorzysta :) pozdrawiam :)

PostNapisane: 21 lis 2014, o 20:01 
Użytkownik

Ja od siebie dodam jeszcze, że ZFlasher działa także z programatorem z ATB. Wystarczy jako programator wybrać Arduino ft232 :)

PostNapisane: 21 lis 2014, o 20:07 
Użytkownik

hmm ciekawe :) ... to będzie nowy etap programowania ala botloader :)
trzeba będzie przetestować :) jeszcze gdyby zamiast usb można by programować przez BT ... hmmm rewelacja :)

PostNapisane: 21 lis 2014, o 20:33 
Użytkownik

majster napisał(a):
jeszcze gdyby zamiast usb można by programować przez BT ... hmmm rewelacja :)

Planowałem zrobienie czegoś takiego, bo mój telefon nie posiada funkcji USB host :( chciałem programować w szkole na przerwach(albo na niektórych lekcjach ;) z tabletem nie będę chodzić), nawet kupiłem moduł bluetooth ale nie mogę znaleźć aplikiacji na androida, która bezpośrednio mogłaby to zrobić, cóż będzie trzeba napisać :(.

PostNapisane: 21 lis 2014, o 22:15 
Użytkownik

Nie zalamuj sie jak napiszesz takowy soft i dasz w sklepie androida cene np 15 pl to ja juz jestem twym klientem.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 21 lis 2014, o 22:21 
Użytkownik

majster napisał(a):
Nie zalamuj sie jak napiszesz takowy soft i dasz w sklepie androida cene np 15 pl to ja juz jestem twym klientem.
heh zmobilizowałeś mnie tym postem, chyba już zacznę robić coś takiego. Ale nawet jak się uda to wątpię żebym brał za to 15 zł, szczególnie od forumowiczów. :)

Strefa czasowa: UTC + 1