Witam
Nie dawno pojawił się temat "eclipse na androida" gdzie kris4cars zadał pytanie czy da się programować AVR za pomocą urządzenia z tym systemem, padły odpowiedzi, że nie ale oczywiście, że się da

i to w bardzo prosty sposób.
Na początek napiszę co nam będzie potrzebne: (hardware)
1. Urządzenie z androidem WAŻNE urządzenie musi posiadać funkcje USB host, bo inaczej możemy tyko sobie pokompilować

mój telefon ZTE Blade Q Maxi (Orange reyo) nie posiada takiej funkcji, ale już tablet NTT611 posiada;
2. Przewód USB OTG:
link do przykładowego sklepu z tym kabelkiem, ja swój kupiłem w MediaMarkt;
3. AVR do zaprogramowania.
I to wszystko

jedyna rzecz której prawdopodobnie nie macie to ten "specjalny" kabelek. Ma on jeden szczegół różniący go od zwykłej przejściówki, jest zwarty piąty, nieużywany pin w gnieździe microUSB do masy tak jak przedstawia to ten rysunek:

Potrzebne programy: (software)
1. Najważniejsze czyli CCTools
link do download;
2. Do programowania przez bootloader USB czyli AVR BootloadHID
link do download;
3. I do programowania przez zwykłe programatory czyli ZFlascherAVR WAŻNE urządzenie musi posiadać ROOTa bo nie będzie działał ten program, jak zrobić roota jest np tu:
link, a tu
link do download.
Instalacja:
1. Po zainstalowaniu CCTols otworzy nam się takie oto okno:

(widać pasek wyciszania, ale on się pokazuję jak robię screenshoty).
klikamy na listę

i wybieramy "AVR C/C++ (crosscompiler)"
klikamy "Instal" i czekamy, aż się... zainstaluję

Ukażę nam się główne okno, w którym będziemy pisać kod:

i to wszystko

już można pisać programy.
2. W instalacji AVRbootloaderHID i ZFlascherAVR nic nie trzeba omawiać, instalujemy i działa

.
Używanie CCTools:
Pokarzę to na przykładzie dostarczanym z programem, bo tam jest już napisany makefile:
Klikamy

i wybieramy katalog w którym się znajdują przykładowe programy czyli: storage/sdcard0/CCTools/Examples/avr-libc/ na przykład zwykłe demo i otwieramy demo.c:

pokażę nam się kod dla ATmegi8 pokazujący "możliwości" PWM na przykładzie np.diody LED.:

Żeby skompilować program klikamy znowu:

i wybieramy "Makefile", który ustawiony jest na procesor ATmega8 i 1Mhz taktowania aby zmienić mikrokontroler odznaczamy ATmegę8 i zaznaczamy interesujący nas procesor, zapisujemy tym przyciskiem:

i kompilujemy tym:

w okienku, które się nam pokarze nic nie piszemy, tylko klikamy "Continue" i jeżeli skompiluje się poprawnie pokaże się nam:

teraz mamy plik w naszym przypadku demo.hex, o którego tak walczyliśmy

.
W przypadku nowego pliku tworzymy go za pomocą:

piszemy kod i zapisujemy oczywiście z *.c . Trzeba tylko dodać makefile, ale wystarczy skopiować to z przykładu i zmienić wszystkie napisy z "demo" na nazwę pliku *.c . Dalej postępujemy jak wyżej.
Wgrywanie wsadu:
1.Przez ZFlascherAVR: Jest to bardzo proste wystarczy, że podepniemy kabelek USB OTG do naszego urządzenia i wepniemy w niego kabelek od programatora USBasp. Po podłączeniu programatora program sam go wykryję i się włączy:

wybieramy procesor (ATmega8) i klikamy "test" sprawdzamy czy widać procesor czyli czy wszystko dobrze podłączyliśmy:

jeżeli wszystko dobrze pojawi się okienko z sygnaturą AVR i napis, że wszystko jest dobrze, analogicznie jeżeli jest źle pokaże się okienko, że jest... źle

. Wybieramy wsad i klikamy przycisk (ciekawe jaki?

) "Go!":

To wszystko. AVR zaprogramowany, widzimy pięknie gasnącą i zapalającą się diodę LED.

2.Przez AVR BootloadHID USB uploader: niedługo dopiszę na razie nie mam czasu

.
Mam nadzieję, że się przyda. W ten oto sposób możemy programować sprzętem, który zmieści się w kieszeni

.