Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 wrz 2025, o 22:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 lis 2014, o 20:24 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
Dokładnie - to jest dobry czas żeby powiedzieć dziadkowi WinAVR - bye bye

Ja zainstalowałem tą nową Lunę i przy okazji już zainstalowałem Atmel Toolchain żeby WinAVR pożegnać i nie żałuje. Bardzo fajny ten nowy Eclips'e a na starych szrotach nie warto działać ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lis 2014, o 20:27 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Dokładnie - to jest dobry czas żeby powiedzieć dziadkowi WinAVR - bye bye

tylko kto by chciał słuchać starych wapniaków ... :)

PostNapisane: 25 lis 2014, o 00:04 
Użytkownik

WinAVR nie używam od kilku lat ale fakt miałem kiedyś zainstalowane (około 2 lata temu) i może teraz odezwały się pozostałości po nim w systemie.

PostNapisane: 1 gru 2014, o 13:11 
Użytkownik

Może dla większości z użytkowników jest to oczywiste, jednak JA się z tym troszkę męczyłem więc na własnym przykładzie nadmienię, że poprawka ustawień Eclipse za pomocą Eclipse Gadget może być wprowadzona DOPIERO PO utworzeniu jakiegokolwiek projektu w workspace. Jeżeli poprawnie "wgrasz" Eclipsa luna, poprawnie wgrasz plugina AVR 2.4.1 w Eclipse oraz ustawisz ścieżkę do AVRdude'a ale nie założysz jeszcze żadnego projektu (TEST czy jak go tam nazwiesz) nie uda się Eclipse Gadget odnaleźć pliku konfiguracyjnego (pewnie powstaje dopiero po stworzeniu pierwszego projektu) i komunikaty będą identyczne jak na filmie Mirka gdy musiał wgrywać ustawienia w momencie wyświetlania okna z wyborem workspace'a.

Może dla 98% osób było to oczywiste (dla mnie NIE!!!, choć postępując IDEALNIE za filmem i robiąc to co Mirek oczywiście nie zauważy się tej zależności) ale te 2% ultra początkujących, acz lekko odbiegających od kolejności z filmu, może się tym zniechęcić... :mrgreen:

PostNapisane: 1 gru 2014, o 13:17 

W kilku poradnikach wspominane jest że trzeba utworzyć nowy workspace.
Nawet na forum było już nie raz i nie dwa, a ze sto razy pisane, że trzeba założyć nowy workspace, przy problemach z eclipsem.
Może trzeba opisać każdy krok - od włożenia wtyczki zasilania w komputerze, przez to którego klawisza na myszce użyć by zatwierdzić ustawienia, dla totalnie początkujących.

PostNapisane: 1 gru 2014, o 13:24 
Użytkownik

Ja nie napisałem, że próbowałem na STARYM workspace... Utworzyłem nowe zgodnie z zaleceniem Mirka z filmu...
Właśnie fakt że workspace był "świeżutki" pewnie skutkował tym że nie było w nim JESZCZE tego pliku w którym Eclipse Gadget chce dokonać zmian...

Jeżeli jednak uważacie że mój post nie wnosi absolutnie nic do ewentualnych problemów z instalacją przez początkujących oki... w takiej sytuacji więcej takich uwag nie zamieszczę... :?

PostNapisane: 1 gru 2014, o 13:30 

Atimk napisał(a):
Jeżeli jednak uważacie że mój post nie wnosi absolutnie nic do ewentualnych problemów z instalacją przez początkujących oki... w takiej sytuacji więcej takich uwag nie zamieszczę... :?

Ależ nie chodzi o nie zamieszczanie, a o zrobienie kompletnego poradnika np. Bo wiesz, szukanie w gąszczu postów, jest mało skuteczne, co zresztą idealnie widać na przykładzie, bo informacji na temat instalacji eclipsa/usbasp/ft232r można łopatą przerzucać, a i tak co chwilę ktoś się pyta.

Dlatego dobrze by w końcu jakiś początkujący (całkowicie) zrobił poradnik po swojemu, wtedy może będzie opisany wreszcie każdy możliwy krok instalacji.

PostNapisane: 1 gru 2014, o 14:35 
Moderator

Atimk napisał(a):
Może dla 98% osób było to oczywiste (dla mnie NIE!!!, choć postępując IDEALNIE za filmem i robiąc to co Mirek oczywiście nie zauważy się tej zależności) ale te 2% ultra początkujących, acz lekko odbiegających od kolejności z filmu, może się tym zniechęcić...

Tak? to proszę to ja UDOWODNIĘ koledze - że niestety (no sorki za określenie) ale kolega BZDURY pisze .... zaznaczyłem na czerwono wyżej w którym dokładnie miejscu są te bzdury.

Obrazek

Już wyjaśniam dlaczego tak reaguję - nie nerwowo - naprawdę wcale się nie denerwuję - tylko ZAŁAMUJĘ ręce no i aż szkoda mi tych 2% którzy niestety "NIE POSTĘPUJĄ IDEALNIE za filmem" a później piszą właśnie to co wyżej - czyli że teoretycznie nie było o tym mowy w poradniku.

SPECJALNIE dla kolegi .... OBEJRZYJ SOBIE fragment tego poradnika

od czasu: 28:27 ..... do czasu 34:09

w czasie 29:00 pokazuję DOKŁADNIE JAK skonfigurować workspace za pomocą GADŻETA (w którym momencie można kliknąć klawisz Quick configure żeby zadziałał)

a ROZWIĄZANIE problemu wyboru porcka po tym że PIERWSZY RAZ trzba ręcznie skonfigurować projekt i to PRECYZYJNE jest podane od momentu 32:19 a w czasie 33:20 pokazuję przykład jak później już za pomocą GADŻETA zmieniać już procka i inne rzeczy

Nie piszę tego żeby się kłócić czy coś - broń BOŻE, tylko żeby pokazać - że czasem - no warto poświęcić troszkę więcej czasu nawet na powtórne obejrzenie ....

zdaję sobie też dobrze sprawę że dla CAŁKOWICIE początkującego to i tak jest natłok informacji i można się troszkę gubić - ale po to jest np forum gdzie można dopytać

PostNapisane: 1 gru 2014, o 23:23 
Użytkownik

A ja się zmobilizowałem, i na ubuntu działa Luna z nowym 64-bitowym toolchainem Atmela - yah yah yah
Dziękuję wszystkim za pomoc, szczególnie gordo który mnie wsparł mówiąc że można - i można :)
Jeszcze dla potomności co było: w eclipse marketplace wpisałem w search atmel a nie jak poprzednio avr - pomogło, zainstalował się nowy plugin!
Toolchaina Atmela w ogóle się nie instaluje tylko gdzieś się go kopiuje, a potem ustawia się ścieżki w Windows->Properties w eclipse
Ścieżka do make zostaje taka jak eclipse znalazł, czyli /usr/bin

PostNapisane: 2 gru 2014, o 19:40 
Użytkownik

sq5rix napisał(a):
Toolchaina Atmela w ogóle się nie instaluje tylko gdzieś się go kopiuje,

to życzę powodzenia ze skopiowanym gdzieś plikiem ..msi :)

PostNapisane: 3 gru 2014, o 13:28 
Użytkownik

Ale to na Ubuntu nie ma paskudnego msi :)

PostNapisane: 3 gru 2014, o 16:23 
Użytkownik

i zapewne stąd tyle problemów :P

PostNapisane: 4 gru 2014, o 00:58 
Użytkownik

Mirku a ja widzę że ty się uczysz ? Abo już działasz w Basic4Android :)

PostNapisane: 4 gru 2014, o 01:02 
Moderator

majster napisał(a):
Mirku a ja widzę że ty się uczysz ? Abo już działasz w Basic4Android :)

Nie rozumiem ? ;)

PostNapisane: 4 gru 2014, o 07:01 
Użytkownik

No ikonkę na pulpicie zwęszyłem przy 2x oglądania poradnika :)

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 4 gru 2014, o 09:15 
Moderator

aaaa no ;) tak ja mam już od dawna B4A kupiony - super narzędzie i myślę, że nawet będzie poradniczek o tym ;)

PostNapisane: 4 gru 2014, o 16:44 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
aaaa no ;) tak ja mam już od dawna B4A kupiony - super narzędzie i myślę, że nawet będzie poradniczek o tym ;)

No to mnie to cieszy :)

Kiedyś się zabierałem za jakieś proste sterowanie AVRkiem z Androida ale jakoś nie mogłem opanować darmowych softów i dałem sobie spokój :/
A poradniczek zapewne dużo by wyjaśnił :) W tym temacie :)

PostNapisane: 22 gru 2014, o 12:03 
Nowy

cześć wszystkim, jestem Maciek.

zarejestrowałem się bo postępuję zgodnie z poradnikiem do Eclipsa a dostaje błąd rc=-1. Dodam że korzystając z MKAvrCalculatora błędu tego nie mam i kod jest wgrywany poprawnie! Co mogę zrobić żeby pozbyć się rc=-1 z Luny i móc z jej poziomu pisać kompilować i wgrywać kod? :)

Pozdrawiam

PostNapisane: 22 gru 2014, o 12:12 
Moderator

maciejkozz napisał(a):
zarejestrowałem się bo postępuję zgodnie z poradnikiem do Eclipsa a dostaje błąd rc=-1. Dodam że korzystając z MKAvrCalculatora błędu tego nie mam i kod jest wgrywany poprawnie! Co mogę zrobić żeby pozbyć się rc=-1 z Luny i móc z jej poziomu pisać kompilować i wgrywać kod?

To zaręczam ci panie maciek, że nie obejrzałeś DOKŁADNIE tego poradnika ponieważ WYRAŹNIE tam mówię co zrobić w takim przypadku (zakładam oczywiście że masz programator USBASP?) .... chyba że inny

zaglądaj też częściej na mojego bloga i szczególnie obejrzyj to:
http://mirekk36.blogspot.com/2013/06/gd ... ipsem.html

PostNapisane: 22 gru 2014, o 12:36 
Nowy

Panie Mirek dzięki, chociaż przyznam że długo byłem przeciwko to zaczynam się przekonywać do Pana lekcji.

Pozdrawiam serdecznie,
Maciek

PostNapisane: 22 gru 2014, o 12:37 
Moderator

maciejkozz napisał(a):
chociaż przyznam że długo byłem przeciwko to zaczynam się przekonywać do Pana lekcji.

A to miło mi ;) powodzenia

PostNapisane: 22 sty 2015, o 21:34 
Nowy

Korciło mnie gdzie znajduje się wpis powitalnego tekstu podczas tworzenia np. pliku main.c . Do tej pory korzystałem z propozycji P. Mirka to znaczy korzystając ze ścieżki w Eclipsie Luna. Zakładka Windows>Preferencje>C/C++>Editor>Template>New... -otwierało się okno edytora i tam można wpisać stosowne linie kodu. Zatwierdzamy przyciskiem OK>Apply>OK i od tej chwili w nowo tworzonym pliku main.c będziemy mogli korzystając z polecenia CTRL+a i wpisując (kod naszego wzorca) np. aa i naciskając CTRL+spacja podmienić na nasz tekst. Znalazłem inną drogę by nie stosować powyższego zabiegu a mieć już wszystko wpisane po utworzeniu pliku main.c . Ścieżka jest taka zakładka Windows>Preferencje>C/C++>Code Style>Code Template w tym oknie rozwijamy Comments>Files naciskamy na Edit... i w tym oknie możemy dokonać zmian autora jak również wpisać interesujące nas linie kodu np. #include <avr/io.h>....i inne tak jak polecał P. Mirek. Zatwierdzamy wszystko tak jak opisałem w poprzednim sposobie. Jest to o tyle wygodne, że nie musimy stosować już kombinacji wpisując aaa Cttrl+spacja itd. Zaznaczam, że być może już ktoś wpadł na taki sposób i wcześniej to opisał. Panie Mirku proszę o opinie czy dobrze pomyślałem, czy przez to nie będzie jakiś nieprzewidzianych konsekwencji w dalszym pisaniu programu? Pytam bo z języka C jestem bardziej zieleńszy niż trawa tej zimy a nie chcę innym kolegom, którzy z tego będą korzystać narobić bałaganu w programie.

PostNapisane: 22 sty 2015, o 21:50 
Moderator

Już niejednokrotnie było to opisane na forum ;) oczywiście że to także dobra droga ;)

PostNapisane: 27 sty 2015, o 15:44 
Użytkownik

anko napisał(a):
Korciło mnie gdzie znajduje się wpis powitalnego tekstu podczas tworzenia np. pliku main.c . Do tej pory korzystałem z propozycji P. Mirka to znaczy korzystając ze ścieżki w Eclipsie Luna. Zakładka Windows>Preferencje>C/C++>Editor>Template>New... -otwierało się okno edytora i tam można wpisać stosowne linie kodu. Zatwierdzamy przyciskiem OK>Apply>OK i od tej chwili w nowo tworzonym pliku main.c będziemy mogli korzystając z polecenia CTRL+a i wpisując (kod naszego wzorca) np. aa i naciskając CTRL+spacja podmienić na nasz tekst. Znalazłem inną drogę by nie stosować powyższego zabiegu a mieć już wszystko wpisane po utworzeniu pliku main.c . Ścieżka jest taka zakładka Windows>Preferencje>C/C++>Code Style>Code Template w tym oknie rozwijamy Comments>Files naciskamy na Edit... i w tym oknie możemy dokonać zmian autora jak również wpisać interesujące nas linie kodu np. #include <avr/io.h>....i inne tak jak polecał P. Mirek. Zatwierdzamy wszystko tak jak opisałem w poprzednim sposobie. Jest to o tyle wygodne, że nie musimy stosować już kombinacji wpisując aaa Cttrl+spacja itd. Zaznaczam, że być może już ktoś wpadł na taki sposób i wcześniej to opisał. Panie Mirku proszę o opinie czy dobrze pomyślałem, czy przez to nie będzie jakiś nieprzewidzianych konsekwencji w dalszym pisaniu programu? Pytam bo z języka C jestem bardziej zieleńszy niż trawa tej zimy a nie chcę innym kolegom, którzy z tego będą korzystać narobić bałaganu w programie.

Bardzo wygodna metoda, też jej używam. Niemniej jednak działa to także w przypadku, gdy będziesz tworzył inny plik niż main.c, np. oddzielny plik do obsługi peryferiów. Ale wtedy wystarczy sobie wykasoważ zbędne linijki i po sprawie.

PostNapisane: 14 mar 2015, o 15:30 
Użytkownik

Kurczę mam mały problemik - Eclipse luna nie widzi mi ft232t czyli kombajna od atnela :( nie bardzo wiem o co chodzi MKavrCalculator ładnie odczytuje mi podłączoną atmegę... any idea?

obawiam się ze może być cos w systemie zamieszane - tam trochę środowisk jest i może się trochę nie lubią :(

PostNapisane: 14 mar 2015, o 15:37 
Użytkownik

Masz w eclisie zainstalowane avrdude z MkAvrCalculaotr?

PostNapisane: 14 mar 2015, o 15:43 
Użytkownik

tak tak :) znalazłem go! wrzuciłem jakieś starsze sterowniki od programatora i jest (podejrzewam ze miałem i się 2 na raz nałożyły), na dniach bd miał obronę wiec potem i tak 4mat bo system i tak umiera, (no i oczywiście zamuliłem z portem ft0)

PostNapisane: 19 mar 2015, o 16:17 
Użytkownik

Witam wszystkich

Podepnę się pod temat z małymi pytaniami dotyczącymi eclipse.
Jak się przenosi biblioteki pomiędzy projektami?
Wydaje mi się, że gdzieś widziałem w którymś poradniku video jednak nie dodałem sobie zakładki (czego żałuję).
A przy prawie 200 poradnikach jest to nie do znalezienia.

I jak się w ogóle dodaje same biblioteki do istniejącego projektu.

Chciałem przenieść Mirkowe biblioteki od I2C do swojego projektu.
Do tej pory robiłem to tak, że kopiowałem gotową lekcję Mirka i zapisywałem z nową nazwą a później usuwałem nie potrzebne fragmenty kodu.

Pozdrawiam Paweł.

PostNapisane: 19 mar 2015, o 16:54 
Moderator

IMPORT -> From File System

zaznaczasz folder z biblioteką

i ptaka "Create top folder"

OK

i po zawodach

PostNapisane: 19 mar 2015, o 17:00 
Użytkownik

Lub jeśli masz obydwa projekty w tym samym workspace to klikasz prawym przycikiem myszy na bibliotekę, którą chcesz skopiować z danego projektu i wybierasz copy. Później klikasz lewym przyciskiem myszy na nazwę docelowego (Twojego nowego właśnie utworzonego) projektu i klikasz paste. Oczywiście musisz pamiętać o dodaniu #include "FOLDER_BIBLIOTEKI/nazwa_biblioteki.h" do pliku main.c np. #include "I2C_SOFT/i2c_soft.h" Czasami tak jest szybciej. :D

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

A tutaj jest to o czym pisze/mówi/pokazuje/tłumaczy p. Mirek :D
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=27ZhuXUVgLE#t=2230

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1