Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 sty 2025, o 19:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 kwi 2012, o 15:34 
Moderator

Ok ale posłuchaj ja rozumiem, że musisz zrobić przesyłanie tej tablicy. Rozumiem i to bardzo dobrze że jesteś początkujący i że na pamięć nie da rady wszystkiego - znam to z własnego doświadczenia.

tylko że najważniejsze jest to - że bez prawidłowej inicjalizacji RS232 może zapomnieć o prawidłowym dalszym działaniu obojętnie jakiego programu....

Weź że sobie zahaszuj na początku ten swój kod w pętli głównej i wysyłaj że jakieś znaki do terminala na PC aby sprawdzić czy dobrze przylatują- tak samo w drugą stronę - podłącz może sobie jakiś LCD 2x16 i obserwuj co przylatuje do procka z terminala. I dopiero jak to ci wyjdzie to wtedy walcz dalej z przesyłaniem tej tablicy....

Bo tak robisz sobie wszystko pod górkę - jak chcesz żeby ci działała ta ramka jak masz źle zainicjalizowany UART ???

A przecież napisałem wyżej jak łatwo można to sprawdzić czy masz go dobrze zainicjalizowanego - po co masz terminal na windows ?

Więc zrób to i daj znać czy działa ci to najpierw z terminalem OK ?

Ja się nie irytuję - po prostu czasem mi się robi nieswojo jak widzę, że ktoś pomija tyle podstaw z książki a bierze się za większy projekt....

Ja tam wolałbym najpierw potrenować te podstawy do bólu żeby dobrze mi wszystko szło - napisać sobie porządną funkcję UART_INIT() a potem móc zawsze szybko przetestować z terminalem czy jest OK - bo tak to całkiem w ciemno wszystko robisz i dziwisz się że nie działa a na dodatek szukasz później problemu w ogóle nie w tym miejscu gdzie on leży.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2012, o 16:31 
Użytkownik

A gdzie konkretnie źle zainicjalizowany jest uart? moja inicjalizacja wygląda tak:

Cytuj:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Sprawdziłem odbierane dane, testowałem każdy odebrany bit i niestety zawsze ostatni był jako 0... gdy ręcznie w procesorze ustawie tablice ostatni bajt ma wartość 1 czyli zaświeca się dioda, tak więc problem nie leży po stronie wyświetlania, aby mieć już spokój sprawdziłem innym programem do wysyłania danych z rs i nadal to samo;/

PostNapisane: 7 kwi 2012, o 17:40 
Moderator

po co ci to? : #define FOSC 11059200

a nad tym zastanowiłeś się?: UCSR1C = (3<<UCSZ01);

PostNapisane: 7 kwi 2012, o 17:50 
Użytkownik

O w morde.... tyle czasu spędzonego na takim czymś... zupełnie to wykluczyłem a jednak... Dziękuje bardzo za pomoc, działa wszystko jak powinno :)
pozdrawiam! i wesołych świąt!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1