Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lut 2025, o 20:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lis 2014, o 13:01 
Nowy

Witam

Postanowiłem wykonać projekt w którym będę zarówno sterował on/off odbiornikami 230V jak również mierzył moc jaką pobierają. Założenia projektu są następujące.
1) 4x sterowanie on/off 230V
2) 4x pomiar prądu do 15A
3) izolacja pomiędzy 5V a 230V
4) rozmiary pozwalające umieścić urządzenie w puszce elektrycznej.
5) pomiar z dokładnością do 10mA.

Projekt praktycznie wykonałem ale natrafiłem na problem. Użyłem układów ACS712 do pomiaru prądu oraz przekaźników 5v do sterowania. Wszystko działało ok do momentu kiedy nie wykonałem plytki testowej i nie umieściłem elementów blisko siebie. Oczywiście (o czym nie pomyślałem) w miarę załączania kolejnych cewek z przekaźników dostaję coraz bardziej zafałszowane wyniki pomiaru prądu z ACS712. Dlatego proszę mi pomóc w następujący sposób.

1) wymiana przekaźników z mechanicznych na elektroniczne. (ważna jest też niska cena. mechaniczne można kupić za ok 5-7zł ). Jeżeli ktoś zna takowe to proszę o podpowiedź. szukałem i nie znalazłem nic ciekawego. albo wielkie albo drogie, albo będzie się grzało
2) izolacja magnetyczna cewek (jestem w trakcie) ponoć ferromagnetyki potrafią zniwelować pole magnetyczne. chyba najłatwiej dostać blachę stalową i "opatulić" nią cewki. Wszelkie podpowiedzi mile widziane.
3) wymiana ACS712 na coś innego. przeszukałem internet i znalazłem coś takiego MCP3909. piszą że to dokładny 6 kanałowy ADC przeznaczony do pomiaru energii. Niestety jestem noga w czytaniu kart katalogowych bo mówiąc szczerze nic z nich nie rozumiem. potrzebuję przykładu bądź schematu i wtedy dalej sobie poradzę. Dlatego prośba do kolegów. I dodatkowe pytanie. czy ten scalak ma izolację galwaniczną pomiędzy częścią pomiarową i SPI? Jeżeli nie to jaki układ wykorzystać do rozdzielenia galwanicznego SPI?

z góry dziękuję.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lis 2014, o 13:36 
Użytkownik

cześć

http://www.tme.eu/pl/Document/1d72b96db ... IL4118.pdf

tu masz przykład optotriaka który zapewni Ci nie tylko galwaniczną izolację, ale też przełączanie w zerze co eliminuje zakłócenia od przełączania

PostNapisane: 15 lis 2014, o 14:21 
Nowy

witam i dziękuję za szybką odpowiedz.

znalazłem taki triak w tme.
http://www.tme.eu/pl/details/q6015l5/tr ... ttelfuse/#

rozumiem że bramką triaka sterujemy tak jak na poniższym schemacie?. dobieramy tylko oporinik odpowiednio do napięcia i prądu bramki triaka.
Obrazek

czy przy 15A będę musiał zastosować radiator? czy do tak sporych natężeń są triaki SMD? jestem w trakcie szukania ale w tme nic nie znalazłem na smd.

PostNapisane: 15 lis 2014, o 14:47 
Użytkownik

zobacz notę PDF tego co Ci wysłałem - na końcu masz gotowy układ z elementami i filtrem odkłóceniowym RC na triaku

15A to już sporo i jeżeli będzie to prąd ciągły to grzanie masz na 100% i radiator pewnie się przyda

pozdrawiam i myślę, że pomogłem ;)

PostNapisane: 15 lis 2014, o 15:13 
Nowy

dzięki pomogłeś tylko zastanawiam się ...

Pisałem że układ zostanie zamknięty w puszcze elektrycznej w ścianie. planuje wsadzić tam 4 obwody każdy po 16A więc zastanawia mnie czy to wszystko się nie przegrzeje nawet z radiatorem bo przecież pod gniazdkiem elektrycznym jest mało miejsca i wentylacja =0 wiec czy jest radiator czy nie to i tak wszystko jedno.

PostNapisane: 15 lis 2014, o 15:35 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Do pomiaru prądu AC najlepiej wykorzystać przekładnik prądowy, np. taki http://www.tme.eu/pl/Document/70426a11254837900f0ea7ada5026da5/AZ%20Series.PDF
Płynący prąd indukuje w przekładniku napięcie które można mierzyć, charakterystyka prawie że liniowa, dla przytoczonego wyżej AZ-0500 przy 15A będzie 1V, przy 5A 0,333V.
Zapewnia odseparowanie układu pomiarowego od układu w którym mierzymy prąd.
MCP3909 o którym pisałeś właśnie z przekładnikiem prądowym powinien pracować.
Jako że napięcie jest przemienne to i prąd taki będzie, więc trzeba by kilka pomiarów na 1 okres robić aby dobrze mierzyć, czyli wyznaczyć wartość skuteczną prądu(RMS).
Wartość skuteczna prądu przemiennego można obliczyć dzieląc wartość maksymalna przez pierwiastek z 2.

Piszesz że chcesz mierzyć moc pobieraną przez urządzenia, jako że jest to prąd przemienny możesz mierzyć moc czynną lub bierną lub pozorną.
Mierząc napięcie i prąd ich iloczyn to właśnie moc pozorna. (Liczniki energii elektrycznej mierzą moc czynną).
http://www.zstio-elektronika.pl/pliki_t_mechanik/TM%20III%2010.pdf

PostNapisane: 17 lis 2014, o 08:50 
Użytkownik

Wydaje mi się że do pomiaru prądu najlepiej użyć czujnika wykorzystujący efekt halla np. AC712 coś tego typu. Plus jest taki ze już wyskalowany 0-5V sygnał ;) . LINK

PostNapisane: 17 lis 2014, o 14:38 
Użytkownik

Dla pomiaru prądu stałego czujniki Halla nadają się idealnie, ale przy prądzie zmiennym jest trochę trudniejsza sprawa, ponieważ trzeba uzyskać skuteczną wartość prądu (RMS), a nie chwilową.
Sam się całkiem niedawno borykałem z tym problemem i wybrałem rozwiązanie drogie ale skuteczne (przetworniki RMS/DC):
http://www.tme.eu/pl/details/ad736jnz/p ... g-devices/
http://www.tme.eu/pl/details/ltc1966cms ... cms8_pbf/#

Polecam LTC1966 ze względu na minimalną ilość niezbędnych elementów zewnętrznych do prawidłowej pracy, ale oba są moim zdaniem równie dobre i przy ich zestawieniu praktycznie nie zauważyłem różnicy (no może delikatnie mniejsze szumy na wyjściu układu LT).

Pomiar przy pomocy mikrokontrolera daje również całkiem niezłe rezultaty, ale w moim przypadku nie mogłem go zastosować.

PostNapisane: 17 lis 2014, o 17:51 
Nowy

Doceniam chęci pomocy ale wydaje mi się że część nie czyta ze zrozumieniem lub nie czyta w ogóle i zaśmieca niepotrzebnie wątek :(

Ekstrapolator napisał(a):
Wydaje mi się że do pomiaru prądu najlepiej użyć czujnika wykorzystujący efekt halla np. AC712 coś tego typu. Plus jest taki ze już wyskalowany 0-5V sygnał ;) . LINK

Drogi kolego już na samym wstępie napisałem że w moim przypadku nie jest to wcale najlepsze rozwiązanie. przeczytaj początek to się dowiesz dla czego:(

kolego :OdeOn
wymiary tego urządzenia co zaproponowałeś to 21x19x11mm pisałem że mam to zmieścić w puszcze elektrycznej.... + 4x przekaźniki + trochę elektorniki + 4x włączniki. moim zdaniem nie wejdzie.
W swoim poście wypowiadasz się na temat działania MOC3909. Czy jesteś w stanie podać przykład wykorzystania właśnie tego układu z np. bocznikiem. tak aby MOC3909 mierzył spadek napięcia na boczniku a potem ja po SPI odczytam to sobie i obliczę prąd?? Schemat mile widziany.:D

kolego :atmel.
odczytanie A_RMS z ACS712 to wcale nie problem. Jak pisałem, projekt zakończyłem więc mogę podesłać ci kod programu jaki napisałem dla prądu zmiennego(błąd odczytu +-1W dla układów powyżej 3,5W więcej wyjaśnień jak cie temat zainteresuje). problem w tym że ACS wariuje w pobliżu przekażnika z powodu pola magnetycznego cewki.
Piszesz o RMS/DC czy możesz podać przykład jak wykorzystać taki układ do mierzenia prądów do 16A w sieci 230V? Schemat + ew. info co otrzymuję na wyjściu układu (impulsy czy ciągłe napięcie).
Popraw mnie jeżeli się mylę ale rozumiem że te układy mierzą V_RMS a zatem do pomiaru Amper też potrzebuję bocznik żeby dostać spadek napięcia na tym boczniku po czym przeliczyć to sobie na Ampery.

Z góry dziękuję za odpowiedzi w temacie.

PostNapisane: 18 lis 2014, o 00:35 
Użytkownik

Chciałem udzielić pomocy i nie liczyłem na zwrotną chęć pomocy :)
Mimo wszystko dziękuję za chęci podzielenia się kodem programu, dla testów takowe napisałem, jednak tak jak już wcześniej pisałem problem rozwiązałem przy pomocy układu LTC1966 i chciałem Koledze podpowiedzieć możliwe rozwiązanie. U mnie mikrokontroler nie znalazł zastosowania ze względu na założenia projektowe, mimo iż takie rozwiązanie działało rewelacyjnie.

Oczywiście niezbędny jest odpowiedni przekładnik prądowy oraz bocznik (zapomniałem o tym wspomnieć). Przetwornik jest tylko układem kształtującym sygnał wyjściowy, a przy zastosowaniu odpowiedniego przekładnika można mierzyć prądy sięgające dziesiątek, a nawet setek Amperów.
Dla przykładu zastosowanie rezystora 232Ω oraz przekładnika 1000:1 napięcie na wyjściu (ciągłe napięcie stałe o ile nie ma zmian poboru prądu ;)) będzie odpowiadało mocy podłączonego urządzenia razy 1000.

Oto fragment schematu:

Obrazek

Jest to typowy układ z noty aplikacyjnej tego scalaka, przy czym L1 to przekładnik prądowy, a R3 to rezystor pomiarowy (nisko-tolerancyjny).

PostNapisane: 18 lis 2014, o 10:28 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

MoherPower napisał(a):
kolego :OdeOn
wymiary tego urządzenia co zaproponowałeś to 21x19x11mm pisałem że mam to zmieścić w puszcze elektrycznej.... + 4x przekaźniki + trochę elektorniki + 4x włączniki. moim zdaniem nie wejdzie.

Moim zdaniam też nie wejdzie.
Jak robiłem puszki elektryczne to wiem ile w nich miejsca jest i powiem że wprowadzając 4 przewody ydeyp (12 pojedynczych przewodów i połączenia między nimi) do puszki juz nie ma na nic wiecej miejsca.

W ogóle to ja sobie takiego urządzenia nie wyobrażam w puszcze elektrycznej.
Sieć elektryczna jest zabezpieczena przez tzw bezpiecznik czyli najsłabszy punkt instalacji który chroni m.in instalacje przed zniszczeniem. Standardowo jest to 16A. Dlatego że jest to napięcie przemienne do pomiaru stosuje sie przekładniki (małe transformatory) przewód przechodzi przez przekładnik, natomiast chcesz mierzyć na bocznikach to czy one nie będą najsłabszym punktem, wytrzymają 16 A, a co by się stało jak by tych 16 A nie wytrzymały czy może w tej puszcze zainstalujsz jeszcze inne bezpieczniki.
Ile ciepła powstanie w takiej zamkniętej puszcze jeśli w niej beda 4 boczniki i 4 triaki, jakiś zasilacz. Czy jest możliwość nie przewidzianych zwarć na skutek stopienia izolacji przewodów?

MoherPower napisał(a):
W swoim poście wypowiadasz się na temat działania MOC3909. Czy jesteś w stanie podać przykład wykorzystania właśnie tego układu z np. bocznikiem. tak aby MOC3909 mierzył spadek napięcia na boczniku a potem ja po SPI odczytam to sobie i obliczę prąd?? Schemat mile widziany.

Nie pisałem o MOC3909 a o MCP3909
Tu masz opis 3 fazowego miernika mocy z MCP3909.
http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/51723a.pdf
Mierzy prąd przez przekładniki.

PostNapisane: 18 lis 2014, o 22:54 
Nowy

OdeOn napisał(a):

W ogóle to ja sobie takiego urządzenia nie wyobrażam w puszcze elektrycznej.
.........
Ile ciepła powstanie w takiej zamkniętej puszcze jeśli w niej beda 4 boczniki i 4 triaki, jakiś zasilacz. Czy jest możliwość nie przewidzianych zwarć na skutek stopienia izolacji przewodów?
.......
Nie pisałem o MOC3909 a o MCP3909

add 1-2)Dlatego rozwiązaniem dalej wydaje się przekaźnik + ACS. nie jest to najlepsze ale raczej jedyne bo nic się nie grzeje i nie ma boczników. Prototyp z zasilaniem mieści się w gniazdku. przewodów jest 2 zasilające + 4 na odbiorniki razem 6 ( w tym zasilające sporo grubsze niż 2,5mm2:P). to prowadzi chyba do konkluzji tego posta. Muszę znaleźć sposób na ekranowanie zakłóceń z przekaźników. Może jakaś obudowa stalowa załatwi sprawę. ( z tego co czytałem potrzebuję ferro magnetyka jako ekran). Muszę jeszcze zrobić test pod pełnym obciążeniem wszystkich czterech obwodów i zobaczyć czy nie powinienem ekranować samych ACS żeby nie wykrywały prądów płynących w sąsiednich obwodach.

add3) mój błąd.

Dziękuję wszystkim za pomoc bo teraz wiem że nie ma innej lepszej opcji.

PostNapisane: 19 lis 2014, o 09:12 
Użytkownik

Skoro wróciliśmy do ACS to mnie interesuje kod programu wyliczającego wartość prądu AC. Synchronizujesz z siecią i np w jednej polowce robisz 20-50 pomiarów liczysz średnia ?

Strefa czasowa: UTC + 1