Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 mar 2025, o 23:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pomoc
PostNapisane: 15 lis 2014, o 11:23 
Nowy

Witam. Muszę wybrać niebawem temat pracy inżynierskiej o kieruneku mechatronika. Czy podzielił byśie ktoś pomysłem/koncepcją na taką pracę z wykorzystaniem avr ?? Bardzo by mi to pomogło. Wspomnę że mój poziom programowania jest na poziomie podstawowym.A chęci duże.

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Pomoc
PostNapisane: 15 lis 2014, o 11:53 
Użytkownik

Kolega jak chcesz to rzuć sobie okiem na to co ja zrobiłem:
http://forum.atnel.pl/topic9238.html

Może jakoś to kolegę zainspiruję ;)

Warto po przemyśleniu promotora, iść do tej osoby i zapytać o listę tematów. Promotora sobie dobierz takiego który znajdzie czas i doradzi, a nie żeby był "lajtowy" wiem z doświadczenia.

Jak słabo z programowaniem to kolega KONIECZNIE zainwestuj w książkę:
Mikrokontrolery AVR Język C - podstawy programowania

Gwarantuję Ci, że koszt zwróci Ci się z naddatkiem, a czasu zaoszczędzisz masę! A to bardzo ważne z tego powodu, że zobaczysz przyrost jego upływania wprost proporcjonalny do zbliżającego się terminu oddania. Ja poświęciłem w ciągu 0,5 roku dwa urlopy 2 tygodniowe i każdy dzień wolny. Tak więc naprawdę dobrze radzę koledze.

Oczywiście jeszcze pomagamy na forum, a to już niemalże 100% gwarancja sukcesu przy pełnym zaangażowaniu kolegi.

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 15 lis 2014, o 12:18 
Nowy

Jaki był koszt całkowity tego projektu ??
Bo zastanawiałem się nad podobna pracą do nauki programowania mikrokontrolerów. np stanowisko z silniczkiem dc do prostej regulacji, wyswietlanie danych z czujnika analogowego, wyświetlenie na lcd albo do PC (brak doświadczenia i wiedzy) coś w tym rodzaju, użycie prostych funkcji do sterowania przyciskiem i diodą. Większość pracy była by z bluebooka. Czy taka praca by przeszła jako inżynierska , dostęp do danych i poczatkowo niski poziom pozwolił by mi to wykonać ? Na moim wydziale nikt nie zajmuje sie programowaniem w c i avr więc w głównej mierze musiał bym liczyć na siebie :(

PostNapisane: 15 lis 2014, o 12:29 
Użytkownik

Kolega, kosztu Ci nie powiem, bo ja niestety nie miałem wtedy Bluebooka i kupowałem dużo rzeczy "na zapas", czy kolejne pomyłki uśmiercały różne elementy (L293D to masowo uwalałem :D a koszt jednego w elektroniku za rogiem to 5zł :P). Dla tego jak masz Bluebooka to ustrzeżesz się przed takimi głupimi wpadkami (ale dziś wiem, że Atmega8 na 12V nie działa :lol: ) Największy koszt to był chyba koszt płytek, jak coś to kolega napisz maila na PW, to znajdę maila z wyceną jaką miałem i Ci poślę dla przykładu.

Czy dana praca przejdzie to, musisz iść do promotora, jak Cię z tym tematem weźmie pod skrzydła to już nie musisz się martwić, tylko ładnie przygotować i co najlepsze wybronić. A wtedy to będziesz miał kosmiczne pytania :D

Nie musisz liczyć na siebie tylko, z bluebookiem i tym forum masz dostęp do dość sporej wiedzy ;)

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 15 lis 2014, o 12:55 
Użytkownik

Mam prośbę - zmień nazwę tematu, ok?

Strefa czasowa: UTC + 1