Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 sty 2025, o 08:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lis 2014, o 15:07 
Nowy

Witam,
wpadłem na taki pomysł, że zrobię sobie sam moduł do odbioru muzyki z telefonu, podłączany np. do wzmacniacza przez gniazdo jack. Oczywiście połączenie z telefonem przez bluetooth. Chcąc się wgłębić w temat przeczytałem już wiele informacji w internecie lecz jest kilka pytań które mnie nurtują.
Mój układ w głowie z grubsza wyglądał tak: bluetooth -> avr(lub coś mocniejszego, jeśli z avr'a nie wyciągnie się odpowiedniej mocy) -> przetwornik CA (oczywiście 16bit) -> jakiś przedwzmacniacz.
Część avr->p.CA->przedwz. nie stanowi dla mnie aż tak dużego problemu, jak połączenie bluetooth->avr.
Wgłębiając się w technologie bluetooth wnioskuję że muszę mieć wsparcie dla A2DP. Oczywiście są takie bluetooth'y z A2DP które mają już w sobie wyjście słuchawkowe lecz nie chciałbym iść w takim kierunku. Może to co chcę zrobić jest trochę przesadzone ale czego się nie robi dla nauki i zabawy.
Szukając informacji o bluetooth natchnąłem się się na model HC-05. Co mnie zaciekawiło, że podobno jest w pełni konfigurowalny. Mamy dostęp do komend ustawiających jego profil itp. (on sam nie ma wsparcia A2DP) i tutaj rodzi się moje pytanie:
1.Czy jest możliwość ustawienia jego profilu jako np. słuchawki stereofoniczne (będzie widziany jako urządzenie audio w telefonie)?
Jeśli tak, obstawiam że w tym wypadku mógłbym przesyłać czyste ramki do procesora (jako że układ nie wspiera A2DP) i dopiero tam musiałyby być analizowane.
2.Czy jest w ogóle to wykonalne?

Liczę, że znajdzie się jeszcze jakiś zapaleniec odnośnie technologii bluetooth i rozwieje moje wątpliwości :D

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lis 2014, o 15:09 
Użytkownik

Przy modułach typu HC-05 czy BTM-222 przesyłanie audio w dobrej jakości jest praktycznie niemożliwe, zbyt niska prędkość transmisji itp

PostNapisane: 13 lis 2014, o 15:18 
Nowy

Czy jesteś tego pewny? Według producenta HC-05: "Speed: Asynchronous: 2.1Mbps(Max) / 160 kbps, Synchronous: 1Mbps/1Mbps", a czytając notę A2DP wszystko wskazuje że to by wystarczyło. Chyba, że w czymś się mylę.

PostNapisane: 14 lis 2014, o 08:03 
Użytkownik

HC-05 nie sparuje się jako zestaw słuchawkowy.
Są dedykowane moduły posiadające w/w protokół.
Gotowy do użycia kosztuje kilka dolców. Kupujesz podłączasz i działa, byle jak ale działa. Dlaczego? Ponieważ zasięg jest prawie że kablowy.

Strefa czasowa: UTC + 1