Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 mar 2025, o 00:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 lis 2014, o 13:04 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cześć!

Mam takie pytanie, czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć, jaka powinna być wydajność prądowa przetwornicy dla tego typu układów:

1. ATmega32 + LCD 2x16 + RFM73
2. ATmega32 + DS18B20 + RFM73

Czy raczej bez pomiarów się nie obejdzie i trzeba najpierw zrobić wszystko na stykówce? Bo będę robił zamówienie i przy okazji jakąś scaloną przetworniczkę chciałem wziąć, ale nie jestem pewien na jaką wydajność prądową się przygotować.

Mam jeszcze jedno pytanie. Napięcie zasilania dla RFM73 wynosi 1.9V-3.6V, z kolei - teoretycznie - dla LCD 2x16 ma być 5V. Testowo sprawdziłem i LCD działa przy zasilaniu całego układu łącznie z uC z 3.3V (podświetlenie jest mniejsze). Pytanie czy takie rozwiązanie jest prawidłowe czy jednak bezwzględnie trzeba zapewnić LCD te 5V, a dla RFM73 zrobić jakiś układ obniżający napięcie (stabilizator jakiś, albo druga przetwornica step-down).

Wiem, że jest do kupienia gotowa przetwornica w sklepie Atnel, ale wiecie, sam chcę spróbować. Każdy kiedyś zaczynał, a jak nie spróbuję to się nie nauczę. Myślałem również o układzie A8498, który jest wykorzystany we wspomnianej przetwornicy, ewentualnie jakieś układy TI. Wydaje mi się, że 1A powinien spokojnie wystarczyć. Jakie jest wasze zdanie?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lis 2014, o 13:11 

No a karty katalogowe parzą? Weź poczytaj z kart dla tych elementów ich pobór mocy maksymalny dołóż jakies 20% i wyjdzie ci z bezpiecznym zapasem to co powinieneś wymagać od przetworniczki.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 12 lis 2014, o 13:21 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dzięki. Czyli mniej więcej (maksymalne wartości):

LCD -> 150mA
ATMEGA32 -> 200mA
DS18B20 -> 4mA
RFM73 -> 30mA

W sumie (licząc z LCD nawet) ~400mA, a z nadwyżką 20% będzie nie więcej niż 500mA. Czyli przetwornica step-down DC/DC o wydajności 1A byłaby optymalna (większej nie ma sensu dawać). Jeszcze nad napięciem muszę się zastanowić... Na pewno wejściowe byłoby w zakresie 8V-12V, czyli np. bateria 9V.

PostNapisane: 12 lis 2014, o 14:29 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

ety napisał(a):
Mam jeszcze jedno pytanie. Napięcie zasilania dla RFM73 wynosi 1.9V-3.6V, z kolei - teoretycznie - dla LCD 2x16 ma być 5V. Testowo sprawdziłem i LCD działa przy zasilaniu całego układu łącznie z uC z 3.3V (podświetlenie jest mniejsze). Pytanie czy takie rozwiązanie jest prawidłowe czy jednak bezwzględnie trzeba zapewnić LCD te 5V, a dla RFM73 zrobić jakiś układ obniżający napięcie (stabilizator jakiś, albo druga przetwornica step-down).

Najnowsze wydanie ATB 1.04b jest przystosowane do zasilania 3,3V i pracy LCD przeznaczonego na 5V, dzięki zastosowaniu przetwornicy napięcia ujemnego na układzie icl7660.
w tym temacie jest to wyjaśnione http://forum.atnel.pl/topic8604.html
a tu jest schemat ATB 1.04b http://atnel.pl/instrukcja-atb-rev-1-04.html

PostNapisane: 12 lis 2014, o 15:39 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jeżeli nie będziesz ciągnął więcej niż pół ampera to zrób sobie przetworniczkę na MC34063. Jest bardzo tania w budowie i prosta. Do zrobienie 3.3V daj stabilizator liniowy. Przeprowadziłem symulacje w którym co 50 mikrosekund załączane jest obciążenie 500mA. Poniżej fotki z symulacji:

ObrazekObrazekObrazek

Sam korzystam z tej przetwornicy i nie narzekam ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 12 lis 2014, o 17:18 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

MC34063AL dokładnie takie posiadam (odnalazły się), w DIP8, sztuk 3 :)

PostNapisane: 12 lis 2014, o 17:47 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

ety napisał(a):
MC34063AL dokładnie takie posiadam (odnalazły się), w DIP8, sztuk 3

No to problem z głowy. Elementy daj takie jak na schemacie, który wrzuciłem. Na wejście daj kondek 100uF oprócz tego i będzie pięknie śmigać ;) jak nie korzystasz z ADC wystarczy standardowe filtrowanie zasilania. Do 3.3V daj LM1117 i będzie dobrze :)

Strefa czasowa: UTC + 1