Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 kwi 2026, o 21:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lis 2014, o 19:31 
Nowy

Witam.
Mam pytanie dotyczące przerwania PCINT0, odczytu z PINÓW danych i wpisanie ich do tablicy, ale przerwanie to jest bardzo szybkie generowane impulsem "0" o czasie ok. 0,4us i powtarzające się co ok. 4us. Mam przebieg i chcę wychwycić 12 pinów (od biedy może być 8 pinów - 1 cały port) jaki jest ich stan ale przy zboczu opadającym czyli w 0,4us chce zrobić odczyt pinów. Czy to jest wykonalne na AVR. Mam atmega168 kwarc 20MHz i umęczyłem taki program ale jednak nie łapie mi wszystkich impulsów. Wiem z analizatora stanów że wysyła 2x po 64 takie impulsy a na LCD pokazuje mi że wykrył x=12 y=224 czyli coś nie tak. Przerwanie jest generowane i na opadającym i na narastającym zboczu i powinno być x=128 y=128 a tu taka różnica 12 i 224. Proszę o jakieś podpowiedzi. Podkreślam że w C piszę dopiero 2 dzień, przesiałem się z Bascoma na C po przeglądnięciu książki Pana Mirka i video lekcjach. Szkoda że dopiero teraz a nie 2-3 lata temu, ale kiedyś trzeba zacząć :)

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ostatnio edytowano 11 lis 2014, o 15:43 przez t_jacek, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lis 2014, o 15:58 
Nowy

Wy edytowałem kod w pierwszym poście i wkleiłem aktualny, zmieniłem przerwanie z PCINT na INT0 żeby nie sprawdzać stanu końcówki w przerwaniu i przerwanie wykonuje się dokładnie 128x na zboczu opadającym tak jak ma się wykonywać, ale zapis PINÓW do TABLICY robi za późno o 0,4us. jak jest już minimalnie za zboczem narastającym.
squeez - nie znam się na ASM i dopiero zaczynam zabawę z C i na razie jestem zielony :( Ale wkleję wycinek pliku .lss z przerwaniem i jak by ktoś mi mógł powiedzieć czy da się to przyśpieszyć ten zapis do tablicy przynajmniej o połowę ?
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język asm
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 11 lis 2014, o 17:43 
Nowy

Tego nie zrobię, z C zaczynam a ASM dla mnie to kosmos, spróbuję kupić jutro 74573 bufor z zatrzaskiem powinno się wtedy udać chociaż tak nie chciałem. A można ktoś by mi pomógł zrobić wstawkę ASM do tego co tam umęczyłem i wtedy by się obeszło bez dodatkowych układów z buforem?

PostNapisane: 11 lis 2014, o 21:19 
Nowy

OK rezygnuje :( za cienki jestem na to, muszę się jeszcze dużo uczyć, ŻYCIE ;) zamówiłem na allegro bufor z zatrzaskiem, może w tedy się uda. Jak opanuję ASM i AVR to pewnie atmega zostanie wycofana z produkcji :) w każdym razie dzięki za pomoc koledzy, macie u mnie po szklaneczce soku ......... ;)

Ostatnio edytowano 12 lis 2014, o 11:20 przez t_jacek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 lis 2014, o 11:10 
Użytkownik

t_jacek napisał(a):
OK rezygnuje :( za cienki jestem na to, muszę się jeszcze dużo uczyć, ŻYCIE ;) zamówiłem na allegro bufor z zatrzaskiem, może w tedy się uda. Jak opanuję ASM i AVR to pewnie atmega zostanie wycofana z produkcji :) w każdym razie dzięki za pomoc koledzy, macie u mnie po piwku. ;)

To może zanim postawisz im po szklanicy soku jabłkowego (bo innego się na tym forum nie pija) kliknij przycisk pomógł

PostNapisane: 12 lis 2014, o 11:19 
Nowy

Przepraszam już się poprawiłem, z sokiem jabłkowym też :)
Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1