No tak, ale panie kolego, bardzo proszę nie pisać, że taki kod jak ten zaprezentowany tu wyżej, pisał kolega na podstawie książki - bo to aż przykre jest
dla mnie jako autora. Patrząc na ten kod wygląda jakby kolega nie miał nigdy w życiu w swoich rękach tej książki albo jej nigdy nie przeczytał nawet na szybko. Tak mogę sądzić po wszystkich totalnych błędach jakie zostały w tym hmmmm "o ile go można nazwać kodem" (proszę się nie obrażać). Już wymieniam w punktach błędy:
1. gdzie kolega widział w książce taką inicjalizację UART ??????
UBRRH=0; UBRRL=52; UCSRA=0; UCSRB=24; UCSRC=6;(ileż ja razy w książce zwracałem uwagę i jak duży nacisk żeby NIGDY tak nie przypisywać wartości do rejestrów)
2. co to w ogóle niby wg kolegi ma robić:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
3. brak wcięć w kodzie
Poza tym wklejając kod proszę stosować znaczniki - nad oknem do pisania postu jest przecież taka opcja gdzie można zaznaczyć myszką cały kod i z pola rozwijanego wybrać "Język C"
Reasumując - ponieważ kolega nawet w najmniejszym promilu nie odniósł się do książki a do rejestrów wpisuje wartości dziesiętne - to ja nawet (przykro mi nie odniosę się do tak zadanego pytania)
W zamian za to polecę koledze po pierwsze, przeczytać dokładnie książkę od samego początku do koniuszka (od deski do deski) tak chociaż jeden raz na sucho nawet a potem proszę zajrzeć na strony w książce jak niżej:
przede wszystkim, rozdział 5.8 Komunikacja USART strony 256/257
ale potem pierwszy kod do wysyłania czegoś ze strony 258
no i nie zapominać o prawidłowej inicjalizacji UART , strony: 262/263
Że nie wspomnę już o gotowych kodach na dołączonej do książki płycie DVD
I nie wspomnę o tym, że po tym kodzie widzę, że kolega nie pokusił się o obejrzenie nawet lekcji VIDEO które także są na DVD ani nie przeszedł na ECLIPSE i popełnia charakterystyczne błędy także dla tych którzy próbują zaczynać pisząc program w np AVR Studio 5
Gdy kolega spojrzy na te strony i poczyta - to zrozumie dlaczego tak a nie inaczej traktuję ten post. Tak nie można - proszę.
www.youtube.com/mirekk36 ]