Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 23 wrz 2019, o 01:28


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 mar 2012, o 18:51 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 29 lut 2012
Posty: 11
Pomógł: 0

Witam.
Jak w temacie udało mi się dwa razy zaprogramować procesorek i na tym się skończyło. Moge odczytywać z niego, ale już nic się tam nie zapisuje co widze porównując kod z plików hex. Programowałem przez wbudowany do płytki ATB 1.02 programator, a potem nawet probowałem przez pożyczone isp i ciągle to samo. Podejrzewam, że to jakaś pierdółka ale nic mi nie przychodzi do głowy :/. Z góry dzięki za pomoc.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 mar 2012, o 19:36 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8745
Pomógł: 336

hmmm to trochę dziwne , jeśli możesz odczytać to masz raczej na pewno dobrze podłączone , może jednak ustawiłeś jakiegoś
LockBita przypadkiem ??

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 mar 2012, o 19:43 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 29 lut 2012
Posty: 11
Pomógł: 0

Używam MkAvrCalculatora i wszędzie w LockBitach mam mode1 więc to są chyba podstawowe ustawienia. FuseBity moge zapisywać i odczytywać bez problemu. Tylko z tym flashem jest problem.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 mar 2012, o 19:44 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24788
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

MatKarp napisał(a):
Witam.
Jak w temacie udało mi się dwa razy zaprogramować procesorek i na tym się skończyło. Moge odczytywać z niego, ale już nic się tam nie zapisuje co widze porównując kod z plików hex. Programowałem przez wbudowany do płytki ATB 1.02 programator, a potem nawet probowałem przez pożyczone isp i ciągle to samo. Podejrzewam, że to jakaś pierdółka ale nic mi nie przychodzi do głowy :/. Z góry dzięki za pomoc.


Przede wszystkim to opisz dokładniej problem żeby można było pomóc :(

1. środowisko programistyczne - jakie?
2. co to znaczy dla ciebie, że nic nie zapisuje - ale tak dokładnie bez żadnego porównywanie HEX'ów bo to o niczym nie świadczy - przecież wystarczy że nie zasejwujesz projektu przed kompilacją i wciąż będziesz wgrywał tego samego (tak samo kompilowanego HEXA)
3. jakim kodem to testujesz ? ;) pokaż go - zrób jakieś miganie diodą co sekundę i co pół sekundy i wgraj raz jeden raz drugi

bo tak coś czuję pismo nosem że klawisza SAVE nie naciskasz albo nie ustawiłeś sobie opcji "autosave"

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 mar 2012, o 20:06 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 29 lut 2012
Posty: 11
Pomógł: 0

Porównuje hexa sciągnietego z pamięci flash procesora z tym który wgrywam i są różne. Tzn zapisuje wsad na pamięci flash po czym go z niej odczytuje i na pamięci flash jest ciągle ten sam plik(inny niż ten co probuje zapisać) hex tak jakby po prostu nie dało się nic zapisać. W ogule nie wyskakują żadne błędy tyle, że odczyt u mnie przez isp trwa z 10 sekund(czyli coś się dzieje) a zapis do pamięci flash jest natychmiastowy(ale i tak się nie zapisuje).

Program który chcę zapisać to mrugająca dioda led która miga co 1000ms z Pana ksiązki. Ale mówie mi to wcześniej działało, a pewnie coś przestawiłem i teraz nie mogę dojść do tego co to może być.

Programuje w AVR Studio: tworze projekt, zapisuje go, kompiluje i z projektu biore ten plik hex i wrzucam poprzez MkAvrCalculator.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 mar 2012, o 20:17 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24788
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

No to ja jeszcze raz powiem, nie porównuj HEX'ów bo wybierasz najbardziej dziwną metodę niestety jeśli chodzi o próbę rozwiązania tego problemu....

Tym bardziej nic nie będę w stanie pomóc jeśli wciąż będziesz mówił że wcześniej ci działało a teraz nie działa i może coś przestawiłeś. No może przestawiłeś ale ja podaję ci procedury jak to sprawdzać a ty wciąż piszesz swoje więc może się okazać że do niczego nie dojdziemy :(

Jeszcze raz powiem co masz zrobić żeby udowodnić sobie że do procka wszystko się zapisuje (skoro się odczytuje) bo nie ma innej możliwości:

1. napisz program do migania diodą z _delay_ms(1000); i go skompiluj - wgraj gdzieś HEX i nadaj mu nazwę TEST1.HEX
2. napisz drugi program do migania diodą z _delay_ms(100) i go skompiluj - wgraj też gdzieś HEX i nadaj mu nazwę TEST2.HEX

porównaj sobie te dwa HEX'y a nie te które odczytujesz z procka, a to czy działa wgrany HEX czy nie przestań na przyszłość oceniać w taki sposób jak tu robisz bo to niestety jest hmmm no nieteges.

potem wgraj TEST1.HEX i zobacz czy dioda LED miga i co ile czasu i o tym napisz czy miga a nie o HEX'ach z procka

kolejny krok, wgraj TEST2.HEX i zobacz czy dioda LED miga dużo szybciej i też o tym napisz

OK ?


PS ... jak już rozwiążemy problem to zakop AVR Studio 2 metry pod ziemią, obejrzyj lekcje VIDEO na dołączonej płycie DVD, zainstaluj na ich podstawie ECLIPSE z DVD i zacznij w nim pisać i kompilować programy - pozbędziesz się kolejnej ilości kłopotów, o które sam się niestety prosisz używając kociego AVR Studio

A! i jeszcze jedno jakiej wersji AVR Studio używasz - czy nie możesz więcej pisać tak sam od siebie?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 mar 2012, o 20:30 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 29 lut 2012
Posty: 11
Pomógł: 0

Ale tłumacze właśnie, że zapisuje ten program z migająca diodą i dioda nie miga. Żeby to sprawdzić zaczołem porównywać hexy: ten odczytany z procka z tym hexem w którym mam zapisaną migającą diodę i się okazuje, że są różne. Jeszcze spróbuje wgrać inny kod i napisze co i jak.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 mar 2012, o 20:48 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 29 lut 2012
Posty: 11
Pomógł: 0

Kurcze miałem rozwarcie na kostce którą sam wykonałem akurat na tej ścieżce PC7 :/ Wstyd się przyznać. Dioda hula aż miło. Tak jak Pan mówił głupotą było sprawdzać hexy w ten sposób ale wcześniej tego nie wiedziałem. Przepraszam za zamęt i zainteresuję się tym eclipsem jak najszybciej.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 mar 2012, o 20:49 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24788
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

Cieszę się, że ruszyło ale jakiej wersji AVR Studio używasz ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 mar 2012, o 20:52 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 29 lut 2012
Posty: 11
Pomógł: 0

AVR Studio mam w wersji 5.1 własnie instaluje eclipsa



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 mar 2012, o 21:04 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8745
Pomógł: 336

no tak to wiele tłumaczy .... echhh... AS5 kashana

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 mar 2012, o 21:20 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 24 sty 2012
Posty: 1404
Pomógł: 54

SunRiver napisał(a):
no tak to wiele tłumaczy .... echhh... AS5 kashana

No tak, ale tym razem winne było połączenie a nie AS5 ;)
Ale na pewno eclipse będzie lepszym wyborem :D

_________________
Jestem początkujący i moje porady mogą być błędne



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 mar 2012, o 21:22 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8745
Pomógł: 336

to fakt , ale mimo wszystko ....

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 cze 2012, o 15:37 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 lut 2012
Posty: 73
Pomógł: 6

Mam zamiar poćwiczyć działanie PetitFS z zapisem danych do dużych plików. Na płytce do 2-giej książki jest cały soft. Ponieważ próby będę mógł zacząć jutro na moim ATmega 32 zastanawiam czy procek przyjmie plik .hex.
PC pokazuje mi, że plik L17...hex z płytki Pana Mirka ma około 35 kB.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 cze 2012, o 15:49 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8745
Pomógł: 336

Plik hex zawiera nie tylko dane wsadu , ale też sporo danych dodatkowych i kontrolnych

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 cze 2012, o 16:05 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24788
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

SunRiver napisał(a):
Plik hex zawiera nie tylko dane wsadu , ale też sporo danych dodatkowych i kontrolnych


Poza tym - i to chyba najważniejsze - plik HEX to dwa bajty kodów ASCII na postać HEX wartości binarnej bajtu. Więc z marszu każdy wsad HEX jest co najmniej 2x większy niż wsad binarny ;) i niż wielkość pamięci Flash - jeśli miałby zajmować ją całą ... a jak dodać do tego co napisał SunRiver o objętość będzie jeszcze większa niż 2 razy

proszę podpatrzyć w googlu na FORMAT INTELHEX i zobaczyć jak to wygląda i skąd się bierze taki jego rozmiar i że nie ma on za wiele wspólnego tzn jego rozmiar z rozmiarem wsadu w wersji binarnej

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 cze 2012, o 16:20 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 lut 2012
Posty: 73
Pomógł: 6

Bardzo dziękuję za szybką podpowiedź.
W międzyczasie odpaliłem Eclipse i tam w raporcie po kompilacji ukazało się:
Program: 13092 bytes (40.0% Full)
(.text + .data + .bootloader)

Data: 940 bytes (45.9% Full)
(.data + .bss + .noinit)

Wynika z tego, że jest sporo zapasu a tu człowiek się przedwcześnie martwi.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 cze 2012, o 16:23 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8745
Pomógł: 336

i dlatego jako uzupełnienie , po kompilacji kodu PetitFS_Write
dostajemy takie coś :

Obrazek


Jak widzisz :

w M32 zajmuje niespełna 40% więc się zmieści prawda ??

Niech nie wielkość pliku HEX , a informacja z konsoli po kompilacji :)

-- dodano 10 cze 2012, o 17:24 --

O widzisz :)

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO