Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 sty 2025, o 10:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 paź 2014, o 12:55 
Nowy

Witam. Na początku chciałbym powiedzieć że nie wiem w jakiej kategorii umieścić ten wpis.

Czy istnieje jakiś dobry program w którym można zrobić schemat a następnie program sam utworzy nam płytkę PCB.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 paź 2014, o 12:59 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Domyślnym programem na tym forum jest Eagle ;-)

PostNapisane: 26 paź 2014, o 13:02 
Użytkownik

Witam eagle ma taką opcje . Trzeba jedynie skonfigurować kilka opcji i poukładać elementy na płytce i sam rysuje . Jednak nie jest to dobry wybór najlepiej jak sami narysujemy ścieżki wtedy wiemy jakiej szerokości powinny byc. Polecam kurs eagle Mirka bardzo fajnie pokazuje jak wykonać schemat płytki i jak powinno się prowadzić ścieżki i od czego zacząć.

http://www.atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 26 paź 2014, o 13:07 
Nowy

Dziękuje za tak szybkę dopowiedz.

PostNapisane: 26 paź 2014, o 13:28 

Konrad Kuzar napisał(a):
a następnie program sam utworzy nam płytkę PCB

To, że Eagle i jemu podobne programy, z półki niskobudżetowej mają taką opcję, to nie znaczy, że jest ona godna polecenia, nawet w droższych programach ja osobiście nie korzystam z funkcji automatycznego routingu czy rozmieszczania elementów, to się nie uda dobrze zrobić, a programy które faktycznie mogłyby sobie z tym poradzić nie są osiągalne dla "Kowalskiego" i niejednej firmy.

PostNapisane: 26 paź 2014, o 22:02 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

wojtek napisał(a):
Konrad Kuzar napisał(a):
a następnie program sam utworzy nam płytkę PCB

To, że Eagle i jemu podobne programy, z półki niskobudżetowej mają taką opcję, to nie znaczy, że jest ona godna polecenia, nawet w droższych programach ja osobiście nie korzystam z funkcji automatycznego routingu czy rozmieszczania elementów, to się nie uda dobrze zrobić, a programy które faktycznie mogłyby sobie z tym poradzić nie są osiągalne dla "Kowalskiego" i niejednej firmy.

Masz 200% racji.
Niestety sam miałem do czynienia tylko z jak to napisałeś z programami "z półki niskobudżetowej", ale podejrzewam, że towarzystwo z dużych firm dość często używa "autoroutingu" do projektowania dużych układów.
Słabo to sobie wyobrażam, że siedzi całe "towarzystwo" i przeciąga ścieżkę "tu czy tu".
Jeśli się mylę to mnie wyprostujcie.
Jak ktoś może/zna to niech poda nazwy takich programów.
Pewnie ceny "zabiją" wszelkie marzenia, ale choć nazwy warto znać.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 26 paź 2014, o 22:09 
Moderator

Grzegorz... napisał(a):

http://www.zuken.com/dragon/index.html

PostNapisane: 26 paź 2014, o 22:15 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Grzegorz... napisał(a):

http://www.zuken.com/dragon/index.html

OK, słabo szukałem, ale ile K$ lub M$ to kosztuje i czy ktoś z nas testował???

--
Grzegorz...

PostNapisane: 26 paź 2014, o 22:21 
Użytkownik

Na Wojskowej Akademii Technicznej na wydziale optoelektroniki używają Altium, jednak wszystko prowadzą ręcznie i też jak wszędzie pojawiają się błędy. Podobno można skonfigurować tak reguły, że autorouter idealnie poprowadzi jednak szybciej jest ręcznie. Można też posiłkować się automatem ale tylko na początku, później i tak trzeba ręcznie.

Oprócz EAGLE i Altium masz jeszcze MENTOR, CR-5000, to są wiodące ale jest cała gama oprogramowania EDA i zapewne każdym można zrobić ciekawe rzeczy, tylko trzeba się dobrze nauczyć programu.

Dla porównania altium ostatnio przed podwyżką kosztował 23tyś PLN i zaraz po EAGLE to jest najtańszy z wymienionych;)

PostNapisane: 27 paź 2014, o 06:28 

Mscichu napisał(a):
Na Wojskowej Akademii Technicznej na wydziale optoelektroniki używają Altium, jednak wszystko prowadzą ręcznie i też jak wszędzie pojawiają się błędy.

Też używamy altium i też się prowadzi ręcznie gdyż ten autorouter nie jest wystarczający do optymalnego prowadzenia ścieżek, wykorzystuje się tylko pewne właściwości wspomagające jak np. prowadzenie pary ścieżek, obliczanie i dostosowywanie długości, ciągnięcie magistral itp. Na wyroby firm Zuken czy Mentor po prostu wielu firm nie stać chyba, że ciągle robią projekty i biorą za to dużą kasę ;)
Tu masz inną firmę http://www.mentor.com/company/news/xtre ... ting_times

PostNapisane: 28 paź 2014, o 21:08 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mscichu napisał(a):
Na Wojskowej Akademii Technicznej na wydziale optoelektroniki używają Altium, jednak wszystko prowadzą ręcznie i też jak wszędzie pojawiają się błędy. Podobno można skonfigurować tak reguły, że autorouter idealnie poprowadzi jednak szybciej jest ręcznie. Można też posiłkować się automatem ale tylko na początku, później i tak trzeba ręcznie.

Oprócz EAGLE i Altium masz jeszcze MENTOR, CR-5000, to są wiodące ale jest cała gama oprogramowania EDA i zapewne każdym można zrobić ciekawe rzeczy, tylko trzeba się dobrze nauczyć programu.

Dla porównania altium ostatnio przed podwyżką kosztował 23tyś PLN i zaraz po EAGLE to jest najtańszy z wymienionych;)

No sorry ale Altium raczej do wysokiej półki nie należy - wiem kosztuje sporo, ale nie da Ci chyba możliwości projektowania płyt głównych do kompów czy innych w miarę skomplikowanych "konstrukcji" typu współczesne TV czy DVD, a to miałem na myśli.
Wiem, nie nam te progi, ale tak z ciekawości chciałbym znać opinie ludzi, którzy być może uczestniczą w takim projektowaniu.

--
Grzegorz...

Strefa czasowa: UTC + 1