Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 9 cze 2025, o 01:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 24 paź 2014, o 15:58 
    Użytkownik

Witam wszystkich!

Jako , ze w zakresie elektroniki analogowej jestem noga :( szukam pomocy przy malym "ulepszeniu" swojego domofonu :)

Chcialbym w swoim projekcie osiagnac nastepujace cele :
    + uzyc mikrofonu elektretowego (pewnie ze wzmacniaczaem LM386 ? )
    + wykrywanie , ze ktos zadzwonil
    + otwieranie domofonu przy uzyciu uC
    + Uzycie innego glosnika dla tego co normalnie slychac "z domofonu"

Na chwile obecna to niby tyle ale niestety dla mnie nawet az.

Domofon (a raczej jego plytka wyglada nastepujaco )

Obrazek

Oryginalnie podlaczony byl w nastepujacy sposob

Obrazek

A caly tyl plytki wyglada tak

Obrazek

Zeby nie wygladalo w sposob , ze prosze o gotowca oto rzeczy , ktore wg mnie udalo mi sie "wydedukowac" :)
    + Tam gdzie dochodzi kabel czerwony to wg mnie to GND ?!
    + Jesli polacze niebieski z czerwonym ... otwieram drzwi na dole
    + Niebieski jest polaczony z czerwonym rowniez poprzez "warystor" ?
    + Gdy ktos dzwonil to bialy kabel byl podlaczony do czerwonego poprzez jakis "magnetyczny dzwonek " ?! wydajacy piszczacy dzwiek tak dlugo jak ktos dzwonil

Wiec w teorii moglbym zoorganizowac juz wykrywanie dzwonienia / otwieranie drzwi tylko pytanie jakich komponentow uzyc zeby nic nie uszkodzic :) szczegolnie uC :) Myslalem o jakisc NPNach moze.

No i nastepnie zaczynaja sie schody bo zolty to w teorii mikrofon ode mnie na dol , a zielony to glosnik z dolu. Jednak tutaj calkowicie sie trace bo te sciezki ida poprzez potencjometry , pozniej przez jakies diody zeby wpasc na tranzystor ?!

Gdyby ktos mogl mnie naprowadzic jakie kroki podjac zeby krok po kroku zrobic sobie :) wlasny domofon. Gdzie pomierzyc np napiecia ? Co wyprobowac ? Co polaczyc na stykowce zeby cos ruszyc.

Z gory dzieki za wsparcie!

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 25 paź 2014, o 09:47 
    Użytkownik

Czy to jest w bloku czy w domku jednorodzinnym? Wygląda mi na chiński model, szczególnie ten brzęczyk chociaż instalacja 5żył. Piszesz, że chcesz użyć mikrofonu elektretowego, a patrzyłeś co siedzi w słuchawce? Wydaje mi się, że elementy na prawo od potencjometru z napisem MIC to przedwzmacniacz mikrofonowy właśnie do tego typu mikrofonów. Jaka nazwa słuchawki?

PostNapisane: 25 paź 2014, o 11:04 
    Użytkownik

Hey ,

To jest totalna Chinszczyzna. W sluchawce byl zwykly wlasnie mikrofon elektrytowy i maly glosniczek. I nie jest to domek jednorodzinny a blok :D jesli to jakos pomaga

PostNapisane: 25 paź 2014, o 11:34 
    Użytkownik

Więc tak. Sprawdź, czy napięcie między białym i niebieskim jest stałe, czy przemienne i zmierz wartość. Czarny przewód idzie do jakiejś przystawki co tam dokładnie jest?

Więc tak:
    Czerwony masa
    Zielony mikrofon
    Żółty głośnik
    Biały dzwonek
    Niebieski otwieranie
    Czarny ??

Tak jak pisałem masz mikrofon elektretowy z przedwzmacniaczem na PCB. Dlaczego chcesz wymienić głośnik w aparacie? cicho słychać? Czy masz głośnik, czy wkładkę słuchawkową?
    Odczyt dzwonka możesz zrobić używając mosfeta np 2N7002 dając sygnał na GS, przez DS łapiesz stan niski na procesorze. Dla zabezpieczenia użyj jakiegoś transoptora.
    Otwieranie możesz wysterować używając BC848.
    Podobne rozwiązanie wykorzystałem u siebie i działa już sporo czasu tylko to nie chińszczyzna ;) Ogólnie dorabianie czegokolwiek do istniejących instalacji bez znajomości połączeń, napięć i prądów jest ciężkie i możesz kilka rzeczy popalić ;) Szczególnie, że jest to instalacja połączona i sąsiad może podać u siebie inne napięcie które rozejdzie się po wszystkich słuchawkach.

PostNapisane: 27 paź 2014, o 00:12 
    Użytkownik

Mscichu napisał(a):
    Czarny przewód idzie do jakiejś przystawki co tam dokładnie jest?

Czarny przewod szedl do dzwonka od dzrzwi w domu - ale to mnie totalnie zbedne wiec to odlaczylem . Jutro bede robil pomiary wiec wtedy bede mogl wiecej napisac.

Mscichu napisał(a):
    Dlaczego chcesz wymienić głośnik w aparacie? cicho słychać? Czy masz głośnik, czy wkładkę słuchawkową?

Chcialbym zmienic praktycznie domofon na swoja konstrukcje - takze uczac sie czegos nowego.
    A mialem w sluchawce normalny malutki glosniczek.

PostNapisane: 27 paź 2014, o 15:23 
    Użytkownik

Mscichu napisał(a):
    czy napięcie między białym i niebieskim jest stałe, czy przemienne i zmierz wartość

Sprawdzilem i wyszlo , ze jest ~12,92V przemiennego.... tylko pytanie co mi to mowi ?!

PostNapisane: 27 paź 2014, o 17:04 
    Użytkownik

To znaczy, że musisz wyprostować aby uC nie zliczał Ci tysiące dzwonków ;) Jak chcesz się uczyć, to postaraj się coś naskrobać i wrzuć na forum zobaczymy, czy do czegoś się nada.
    Więc tak:
    dzwonkowy oprócz normalnego dzwonka (bo chyba chcesz go zostawić?) dajesz bocznik w postaci mosfet'a na złącze GS(aby ograniczyć pobór prądu i dzwonek dalej hulał) . Na złączu DS z rezystorem steruj jakimś transoptorem i równolegle na wejściu transoptora daj kondensator aby złagodzić ilość impulsów. Wyjście transoptora możesz spokojnie dać na wejście uC, podciągnięte przez rezystor (może być wewnątrz uC) do +5, w taki sposób aby zwierać do masy.

Jak chcesz gotowca (bo to dział rybny) to napisz coś ja naskrobie.

PostNapisane: 27 paź 2014, o 17:13 
    Użytkownik

Dzieki!

Postaram sie wrzucic jakis schemat a jesli bedzie naprawde "laurkowo" to byloby fajnie jakbys wtedy cos podrzucil bo na pewno pomoze :D

PostNapisane: 27 paź 2014, o 18:07 
    Użytkownik

Co prawda w EAGLE nie mam wprawy bo pracuję na altiumie ale coś postaram się pomóc :)

PostNapisane: 27 paź 2014, o 18:18 
    Użytkownik

Nie musi byc EAGLE :) kazdy schemat da rade ;) nawet odrecznie odrysowany ;)

Plytke pozniej moge sprobowac zrobic sam :D

PostNapisane: 27 paź 2014, o 20:28 
    Użytkownik

Mscichu napisał(a):
    Otwieranie możesz wysterować używając BC848

Hej - posprawdzalem miernikiem jak wyglada sprawa otwierania. Mamy oczywiscie AC ~ 13V i do tego powiedzialbym max 30mA (tez sprawdzone miernikiem). Bede sie zabieral za jakis schemat do otwierania drzwi na poczatek ale chcialem zapytac o warystor. Sprawdzilem oryginalny uklad i wlasnie jest podlaczony pomiedzy niebieskim i czerwonym(masa) - czyli tam gdzie zwieramy zeby otwierac. Pytanie czy powienenem miec w swoim ukladzie taki warystor ?

PostNapisane: 28 paź 2014, o 08:14 
    Użytkownik

Tutaj dałbym wyjście przekaźnikiem lub jak jesteś pewien, że to pełna sinusoida, to optotriak. Przy standardowych instalacjach analogowych nie spotkałem się z warystorem więc ciężko mi powiedzieć, ale jak był to bym też zastosował.

PostNapisane: 29 paź 2014, o 10:04 
    Użytkownik

Hey ,

Wyszedl mi taki schemat. Teraz jestem troche zakrecony czy po drugiej stronie MOC3041 musi byc tranzystor ? A jesli tak to czym wtedy sterowac jego baze ?

Obrazek

PostNapisane: 29 paź 2014, o 11:47 
    Użytkownik

Zawsze przy MOC3041 stosowałem układ OPTOTRIAK-TRIAK nawet przy małych napięciach i prądach więc bezpieczniej będzie tak samo zastosować. Układ jest w datasheet. Z drugiej strony, według DS MOC3021 spokojnie można podać tak jak Ty podłączyłeś więc może w tę stronę pójść jak jak zależy Ci na minimalizacji.

PostNapisane: 29 paź 2014, o 12:14 
    Użytkownik

Dzieki! - Dzisiaj zrobie plytke PCB na poczatek z minimalistycznym w/w ukladem. Jak ten krok zadziaal bede lecial dalej :D i wtedy sprobuje zrobic tak jak opisales wczesniej wykrywanie dzwonienia (ale to juz z uC :) )

Jak juz cos bedzie dzialac to wrzuce fotki etc :D

PostNapisane: 2 lis 2014, o 18:33 
    Użytkownik

I jak tam? Ruszyło coś?

PostNapisane: 2 lis 2014, o 21:59 
    Użytkownik

Hey!

Bede probowac jutro :) teraz caly weekend lecialem z plytklami jak fabryka. Ale dobra informacja jest taka , ze mam odpowiedni warystor :) wiec test bedzie udany.

Jednakze , gdybym mogl Cie prosic o wrzucenie nawet pogladowego schematu jak moglo by wygladac wykrywanie dzwonka ? Tropche mnie "bocznik" nie przemawia :D

PostNapisane: 3 lis 2014, o 16:00 
    Użytkownik

Obrazek

Coś takiego powinno zdać egzamin. R3 ograniczy prąd aby stary generator działał, dioda zabezpieczy aby nie wyprostować napięcia dla brzęczyka. przez R4 rozładujemy C1. C1 naładuje się i ustabilizuje napięcie aby Q1 cały czas przewodził. W momencie otworzenia się Q1, U1 zacznie działać i zewrze wyjście procesora do masy. Tyle w teorii, w praktyce musisz dobrać R3 i C1.

To tak na szybko, jeżeli ktoś znajdzie błąd to dajcie znać, niestety jak to chyba u wszystkich mało czasu...

PostNapisane: 3 lis 2014, o 17:33 
    Użytkownik

Mscichu napisał(a):
    niestety jak to chyba u wszystkich mało czasu...

Jak dobrze pojdzie to jutro to przetestuje! Jestem wdzieczny za kazda porade :) a nie mam pospiechu zeby zrobic to na jutro wiec jest super ze pomagasz kiedy mozesz!

PostNapisane: 5 lis 2014, o 02:01 
    Użytkownik

Hej!

Wiec dokonalem mozna powiedziec pewnych prob :)

Przede wszystkim tak jak rozmawialismy wczesniej wyprobowalem rozwiazania dla otwierania drzwi z optotriakiem. Niestety kolega ktory byl na dole powiedzial ze podczas otwierania pojawily sie jakies zaklocenia (jakby elektrozaczep mial umierac ;) ) lub tez pomimo faktu , ze nie podawalem napiecia na diode optotriaka to wciaz otwieral drzwi ?! To jeszcze musze potwierdzic.

Zabawne jest , ze samo polaczenie kabelkow na "krotko" dziala dla otwierania drzwi idealnie :O wiec jestem troche zdziwiony

W zakresie wykrywania czy ktos dzwoni - to podlaczylem oscyloskop i kiedy lapne bialy i czerwony (czyli wywolanie ?! oraz mase) to naszym oczom ukazuje sie cos takiego ....
    Obrazek

W zwiazku z czym ze schematem podanym przez Ciebie zeby uzyc Mosfeta , musialbym te napiecie wyprostowac prawda ? Np uzywajac mostka Greatza ?

PostNapisane: 5 lis 2014, o 17:01 
    Użytkownik

jak masz możliwość sprawdzić oscyloskopem napięcie na złączu masa-otwieranie to zobaczymy dlaczego nie działa, może to nie jest tak naprawdę napięcie przemienne i wystarczy dać tranzystor? Zobacz to, ja u siebie mam jako otwieranie w domofonie włącznik na unipolarnym ale znam pełny schemat centralki i wiedziałem, że zadziała. Jak piszesz, że coś działa ale nie tak jak powinno to może w centralce nie ma oddzielnego załączania elektrozaczepu tylko tak jak w starych instalacjach sygnał idzie od centralki przez rygiel i do aparatu, wtedy jakikolwiek spadek napięcia może dawać taki efekt a wtedy to najlepiej przekaźnik użyć w aparacie albo dostawić do centralki.

przez diodę na mosfet przejdzie tylko górna połówka, która w dodatku się wygładzi dzięki kondensatorowi. Jak dasz mostek ale i tak nie masz dwóch przewodów V~ to i tak zostanie tylko jedna połówka bo masz wspólną masę.

Strefa czasowa: UTC + 1