jerzyk napisał(a):
1) Dodać na zworki może od spodu połączenia gniazda SPI dla możliwości programowania poprzez bootloadera.
2) Nie wiem jak u was, ale u mnie wtyczka USB po stronie płytki czasem się rozłącza, wtedy zasilania nie ma.
3) Fajnie by było, gdyby na płytce było osobne gniazdo DB9 do łączności szeregowej.
1. coś kolega jeszcze mocno nie rozumie bootloadra, wręcz totalne nieporozumienie. Przecież bootloader pięknie działa po usb!!! Więc o jakie zworki chodzi?????
2. Albo kolega używa jakiegoś strasznie kiepskiego kabla usb, albo nie wciska kolega wtyczki usb do końca jak się należy albo można zwrócić się z reklamacją. Nie ma żadnej innej możliwości bo specjalnie stosujemy te duże i pożądne gniazda usb zamiast tych w wersji mini
3. kolego po co ci stara kocia wtyczka czy gniazdo db9 ????????? Przecież masz usb i zainstalowany virtualny port com w windowsie zatem możesz sobie tą łączność szeregową super wygodnie po usb robić. To ja tu dodaję do zestawu takie extrasy żeby nie trzeba było używać starego portu szeregowego tylko w zamian wygodnie jechać przez usb a kolega chce uwstecznić zestaw ???
Ale proszę źle nie odebrać tej mojej wypowiedzi, bo też dobrze rozumiem że jak się z tym wszystkim zaczyna to można jeszcze wielu rzeczy nie wiedzieć. Na szczęście mamy to forum i tu zawsze można o wszystko śmiało dopytać.
Pozdrawiam
PS .. dodam jeszcze, żeby nie być gołosłownym, że podłączasz sobie kablem USB zestaw ATB do komputera, odpalasz terminal, wybierasz virtualny port COM o numerku jaki podpowie ci ewentualnie nasz program narzędziowy "ATB Manager" i śmiało - już możesz trenować komunikację szeregową ... mam nadzieję, że teraz się trochę rzeczy rozjaśniło ?
www.youtube.com/mirekk36 ]