Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 mar 2026, o 02:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 paź 2014, o 19:44 
Nowy

Witam. Na początku chciałbym się przywitać jako nowy członek społeczności. Tak więc Witam ;) Mam na imię Robert i jestem totalnym początkującym w dziedzinie tworzenia i programowania płytek PCB. Zabrałem się za to gdyż zamierzam stworzyć projekt ale o nim za chwilę. Z góry chciałbym przeprosić jeżeli pomyliłem działy i piszę nie w tym co powinienem lub za wszelakie błędy ortograficzne lub składniowe, musicie to zrozumieć umysł ścisły nie opanował zasad ładnego posługiwania się naszym ojczystym językiem. No ale do rzeczy. Ostatnio zamarzyłem sobie stworzenie takiego sterownika do ogrzewania wody np. w basenie za pomocą solarów. Co ma do tego sterownik? Otóż chciałbym aby: dwa czujniki temperatury umieszczone w zbiorniku oraz przy solarze jeżeli różnica temperatur na czujnikach wzrośnie o określoną liczbę stopni sterownik włącza pompę wody tak więc wchodzimy już w sterowanie 230v. Kolejną rzeczą jest zamontowany czujnik poziomu cieczy w zbiorniku. Jeżeli czujnik wykryje niedobór płynu włącza drugą pompa czy ewentualnie jakiś zawór który dostarcza świeżą ilość wody aż do momentu gdy czujnik ten od poziomu cieczy nie wskaże nominalnej pojemności. Oraz jeszcze jedna rzecz, obsługa dwóch siłowników, silniczków który jeden jest nominalnie zamknięty w momencie gdy układ nie pracuje a drugi otwarty, bądź odwrotnie gdy układ pracuje, jeszcze dochodzi sprawa oczyszczenia powierzchni przed uruchomieniem układu ale to już zostawmy. Tak więc moje pytanie jest takie: czy możliwa jest pomoc z waszej strony odnośnie co potrzeba do stworzenia takiej płytki (jakie podzespoły) oraz do samego zaprogramowanie mikrokontrolera.
Podzespoły które już posiadam:
-mikrokotroler ATMEGA 328-PU
-czujnik temp. ds18b20
-przekaźnik hf32f sterowany 5v
-kondensator ceramiczny 100 nf
-listwa goldpinów
-zasilacz 5v
-wtyk 10 pin do druku (do programowania)
-wytrawiacz i laminat

Posiadam książkę Pana Mirka BlueBook, nawiasem mówiąc szacunek Panie Mirku za nie tylko tą książkę ale także serie poradników jakie Pan upublicznił, naprawdę pomocne. Dobrze, wystarczy bo się rozpisałem, tak więc jeżeli mogę to proszę o pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 paź 2014, o 19:52 
Użytkownik

Witam,

Witamy na forum kolega.

Ja nie złośliwie ale z troską, stwierdzam, że jeżeli kolega jest początkujący to na za głęboką wodę się rzuca. Jak początkujący bierze się za duży projekt na starcie to niestety ale często rzuca to "cholerstwo" w kąt. Tak więc polecam, jeżeli jest taka możliwość ten projekt odłożyć na jakiś czas, a na początek "pomrygać" diodami. Przebrnąć przez ćwiczenia p. Mirka i wtedy uderzać do celu z projektem.

Powodzenia ;)

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 7 paź 2014, o 20:30 
Nowy

Dzięki za odp. Oczywiście staram się postępować zgodnie z zalecaniami z książki i zdaje sobie sprawe że pewnych rzeczy nie przeskoczy ale czy można już na tym etapie określić jakie podzespoły będą potrzebne?

PostNapisane: 7 paź 2014, o 20:34 
Użytkownik

Można przygotować sobie zarys ogólny , potem potem sprecyzować , ze specyfikować i z zimna krwią określić warunki krytyczne.
-- nie celuj wysoko w mega procki ... bo w tym wypadku to bezcelowe , skup sie na tym co potrzebujesz
wypisz w punktach rozwiń:

1. Zasilanie
a.
b..
c...
2. Komunikacja
....
3. Interakcja z użytkownikiem
....

itd...

PostNapisane: 8 paź 2014, o 19:08 
Nowy

Ok zrobię tak jak napisałeś, a jeszcze mam jedno pytanie i już nie męczę, czy sterowanie 230v za pomocą przekaźnika który podałem jest możliwe hf32f, jeżeli tak to jak umieścić go na płytce, jakiś opis nóżek bo nie wiem kompletnie jak wpiąć go do układu, które nóżki przekaźnika służą do sterowania i jak go połączyć z pompą, a jeżeli nie da się to czym można najoptymalniej go zastąpić, oraz takie pytanie być może troszke głupie ale lepiej zapytać, czy dla mikrokontrolera każda nóżka odpowiada za coś innego czy jeżeli ustawie dana kolumnę na wejscie druga na wyjscie to czy mogę pod dowolny pin w tej kolumnie podpiąć ds18b20 czy czujnik poziomu cieczy, czy jest jakaś konkretna reguła odnośnie charakteryzacji nóżek. Wiem że magistrale 1-wire podpinamy konkretnie pod dane nóżki-blueblook ;) ,

PostNapisane: 9 paź 2014, o 08:24 
Użytkownik

Kolego, po pierwsze dokumentacja nie boli http://www.hongfa.com/pro/pdf/HF32F_en.pdf. Po drugie to tak jak koledzy radzą najpierw podstawy a później projekty. Może znajdzie się ktoś kto z Tobą pochyli się nad tym projektem ale fizycznie. W sensie sam go przy Tobie zrobi tłumacząc co i jak po kolei. Bo tak na odległość to jak to mówią "marnee szanseee" na powodzenie. Napisz skąd pochodzisz może ktoś podejmie się takiej współpracy.

Strefa czasowa: UTC + 1