Witam
Jest to mój pierwszy post wiec witam i pozdrawiam wszystkich użytkowników.
Dwa zdania o mnie: Nie programowałem mikrokontrolerów, od 20 lat piszę w VB(C++ mnie nie zainteresował z powodu wcześniejszego poznania Basic'a na ZX-Spectrum) i w tym kierunku poszedłem, oczywiście programowanie to tylko moje hobby. Znam środowisko eclipse - od 2 lat piszę aplikacje na androida w eclipse.
Teraz konkrety.
Zakupiłem LPC1769 LPCXpresso Board do wykorzystania w sterowaniu drukarki 3D która buduję. Wybrałem tą płytkę ze względu na możliwość dowolnego sterowania in/out.
Na razie używam LPCXpresso(IDE), ale ze względu na ograniczenia docelowo przejdę na keplera.
LPCXpresso Board ma wbudowany LPC-Link, już wiem, że nie będę mógł go używać z keplerem (chociaż znalazłem stronę, gdzie jest opisane, że po zainstalowaniu Procesor Expert, LPCXpresso(IDE) jest unlimited)
Przeszedłem już blink led przy wykorzystaniu mbed, dodałem sterowanie wejściami i inne wyjścia(diody). Przy wykorzystaniu mbed jest to proste, bez grzebania w rejestrach timerach itd.
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Działało i się zepsuło, za dużo kombinowałem w workspace, za dużo bibliotek, wiec zainteresowałem się innymi przykładami - timery i ustawianie rejestrów.
W przykładowym programie/timer i inicjacja jednego wyjścia/ wszystko działa ok. Mam pytanie co oznacza ten kod:
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Z manuala wynika, że aby ustawić P0-22 na GPIO trzeba ustawić PINSEL1 bit 13 i 12.
Konkretnie, co to oznacza (~(3 << 12))
Moje domysły są takie, że wstawia od 12 bitu wartość 3 , czyli dwójkowo 11 - wiec ustawi 12 bit 1 i 13 bit 1.
Jeżeli jest tak, to aby ustawić P0-22 i P0-23 jako GPIO (P0-23 to 14 i 15 bit w PINSEL1) to trzeba zrobić w ten sposób?
język cpp
15 to dwójkowo 1111, ustawi bity od 12 do 15?
Trochę byłoby to skomplikowane, ustawiać w ten sposób wszystkie potrzebne wyjścia i wejścia( jeszcze mode).
Proszę o odpowiedź/podpowiedź
Przepraszam za długi post, następne będą krótsze.
Pozdrawiam
marekF