Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 17 lut 2019, o 13:57


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 paź 2015, o 20:12 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2014
Posty: 40
Pomógł: 0

Witam,
Zakupiłem ostatnio u Mirka ten wyświetlacz pod SPI i jakoś nie chce mi to działać.
Używam atmegi32, więc wsad wgrałem odpowiedni. Procek taktowany tym samym zegarem co wsad był kompilowany.
Podłączyłem wyświetlacz z wykorzystaniem pinu RST.
Procek zasilany 5V i tak samo wyświetlacz z tego samego źródła.
Robię to na stykówce.
Ma ktoś jakiś pomysł na zdiagnozowanie co może być nie tak jak trzeba ?
Mkavr calculator wykrywa procek, więc widać że procek działa.
Zmierzyłem napięcie na pinach wyświetlacza i jest ok.
Więcej nie mam już pomysłów :(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 paź 2015, o 22:39 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sie 2013
Posty: 3836
Lokalizacja: Grudziądz
Pomógł: 143

malarz87 napisał(a):
Witam,
1. Podłączyłem wyświetlacz z wykorzystaniem pinu RST.
2. Robię to na stykówce.
3 .Ma ktoś jakiś pomysł na zdiagnozowanie co może być nie tak jak trzeba ?


1 jak podłączyłeś bo ja z opisu tego nie widzę.
2. Pokaż fotkę.
3. Ja mam pomysł punkt 1 i 2.

_________________
Usługi druku przestrzennego - www.drumik.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 paź 2015, o 08:13 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2014
Posty: 40
Pomógł: 0

Cześć,
Dzięki za zainteresowanie, ale znalazłem błąd w kodzie programu który przepisałem z poradnika Mirka.
Kod przepisałem bezbłędnie z poradników, ale nie działał.
Można to zobaczyć w odcinku OLED - AVR C - Library - Part 01b, minuta 27:51.
Na obrazku zaznaczyłem linijkę, po usunięciu której biblioteka działa mi prawidłowo.
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 paź 2015, o 08:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lut 2015
Posty: 237
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 23

Wprawdzie OLED nie dotykałem, ale zapewniam cię, że nie jest to błąd.
Jak widać dotyczy to kompilacji warunkowej, a jak ona będzie działała zalezy tylko od ciebie...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 paź 2015, o 19:09 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2014
Posty: 40
Pomógł: 0

Ale, że na załączonym kawałku kodu jest na szaro to nie znaczy, że ja tak tego używałem. Wiem co chodzi z kompilacją warunkową.
Ja w programie używałem wersję z pinem RST, więc nie było wyszarzone.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 gru 2015, o 18:58 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2012
Posty: 291
Pomógł: 12

Jak wygląda sprawa z wrażliwością OLEDów? Czy są na tyle delikatne, że mogą się uszkodzić od dotykania paluchami pinów wyświetlacza?
Albo przez to, że podłączyłem sobie wcześniej pod port B zamiast C (część pinów pokryła się z tymi od programatora - OLED w wersji SPI)?
Czy po załączeniu zasilania cokolwiek powinno mrygnąć na wyświetlaczu?
Teraz mam już podłączone wg. tego jak Pan Mirek określił to w pierwszym poście.
Wgrałem wsad do ATmegi32 i nic się nie dzieje. Walczę dalej.
Z tym, że zaczynam się bać, czy czasem wyświetlacz nie uszkodził się przez przypadkowe jakieś wyładowanie z palca czy coś w tym stylu.
Na ile to możliwe?

Może jeszcze napiszę jak podłączyłem, może mylnie coś interpretuję.
PIN OLED -> PIN ATMEGA32

RST -> PC5
D/C -> PC4
CS -> PC3
MOSI -> PC6
CLK -> PC7

Czy na liniach zasilających OLED konieczne są jakieś dodatkowe kondensatory?

Już sprawdzałem na dwóch płytkach z m32, które działały przy innych projektach i nic.
Wgrywam wsad, włączam zasilanie, a wyświetlacz czarny... :(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 sty 2016, o 21:40 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2012
Posty: 291
Pomógł: 12

Wgrałem wsad od kolegi #ciamciak# - załączył go do postu na pierwszej stronie tego tematu.
Wyświetlacz nadal nic.
Mirkowy tester też nadal nie działa :( Używam kwarcu 11,059MHz.

Podłączenie mam takie jak widać we wcześniejszym poście - tak ma być?
Powinno działać od kopa?

Podłączyłem analizator i tester Mirka wysyła jakieś dane chwilę po włączeniu zasilania i później nie ma nic.
Wsad od kolegi #ciamciak# ciągle generuje dane, ale mimo to wyświetlacz martwy.

Jakieś jeszcze sugestie, pomysły?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sty 2016, o 20:53 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 11 sty 2016
Posty: 1
Pomógł: 0

Witam,
ja posiadam wyświetlacz bez wyprowadzonej końcówki CS (jest dostępna na tylnej stronie płytki, jak na zdjęciu, ale przez rezystor jest do czegoś wlutowana). Wgrałem wsad do atmegi32, ale niestety nie działa, nic się nie dzieje. Jakby można prosić o pomoc, będę wdzięczny.

ObrazekObrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sty 2016, o 21:07 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2012
Posty: 291
Pomógł: 12

JTAG w fusach wyłączony? Chociaż u mnie to też nic nie dało.. ;)



Ostatnio edytowano 16 sty 2016, o 15:52 przez zoom, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2016, o 14:47 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 24 kwi 2013
Posty: 439
Pomógł: 30

@pklewandowski
Zobacz czy ten rezystor jest podpięty do masy, jeżeli tak to odlutuj i sprawdź czy złącze prowadzi do CS na taśmie.
Jeżeli tak, to już chyba wiesz co dalej...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO