Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 14 lip 2025, o 22:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 11 gru 2011, o 13:15 
    Użytkownik

Mam mały problem otóż zainstalowałem sobie WinAVR-20100110 potem AVRDude poprawiony MkAvrCalculator, a na koniec skopiowałem środowisko Eclipse, wszystko według filmu z lekcji pierwszej. Niestety po wybraniu programatora na USBasp w konsoli otrzymuję komunikat:
    Kod:
    Launching C:\WinAVR-20100110\bin\avrdude -pm8 -cusbasp -Pusb -Uflash:w:diodatest.hex:a
    Output:
    avrdude: error: could not find USB device "USBasp" with vid=0x16c0 pid=0x5dc
    avrdude finished

Programator jest sprawny ponieważ mam zainstalowany program AVR Burn-O-Mat który również wykorzystuje AVRDude i ten zestaw działa bez problemu.
    Programator USBasp mam wykonany według projektu z tej strony http://www.fischl.de/usbasp/

Edit

Trochę się pośpieszyłem z tym wołaniem o pomoc na forum. Po wymianie sterownika od programatora USBasp na nowszy ze strony: http://www.ulrichradig.de/home/index.php/avr/usb-avr-prog#new_usbasp_driver problem ustąpił i programowanie przebiega poprawnie w Eclipse i AVR Burn-O-Mat.

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 11 gru 2011, o 13:46 
    Moderator

Ja bym ci jednak radził na przyszłość instalować jedynie słuszne drivery dla USBASP tak jak to jest opisane tutaj (zresztą też pokazane na filmiku) będzie mniej problemów i będzie pewniej..

http://mirekk36.blogspot.com/2011/05/ws ... sbasp.html

Ale fajnie że ruszyło ;)

PostNapisane: 11 gru 2011, o 22:26 
    Użytkownik

Te co miałem były prawdopodobnie ze strony projektu http://www.fischl.de/usbasp/ więc nie będę się spierał czy słuszne, czy nie, bo były z roku 2005, więc swoje lata już mają :D grunt ze wszystko działa, bo wygoda to bardzo duża :D

PostNapisane: 26 lut 2012, o 23:32 
    Użytkownik

Chciał bym odświeżyć swój temat, bo narodził się mały kłopot z Eclipse. Dzieje się coś takiego na dysku C mam utworzony Workspace mojeprojekty, a w nim tworzę sobie projekty według opisu z książki, czy z filmu na DVD, ustawienia częstotliwości, wybór procesora, programatora wszystko według opisu. Problem polega na tym że po każdym uruchomieniu Eclipse i załadowaniu ostatnio edytowanego projektu (ładuje się automatycznie) jesli chcę wgrać program do procesora muszę wybierać w projekcie Properties -> AVR-> AVRDUDE i klikać Apply-> OK. Czyli w skrócie za każdym razem wybierać programator tak jak by wybór nie był zapisywany. mało tego do puki nie wykonam tej czynności lub nie zrobię kompilacji większość kodu mam podkreślonego na żółto i oznaczonego znakami zapytania. Błąd jaki się pojawia przy programowaniu; No AVR project selected.
    Problem pojawił się jakoś podczas użytkowaniu Eclipse, na początku było Ok.

PostNapisane: 26 lut 2012, o 23:49 
    Moderator

A ja sobie zassałem teraz najnowsze ECLIPSE INDIGO - i okazuje się, że po pierwszym uruchomieniu ECLIPSE też mi się pokazuje błąd że nie zaznaczony projekt - gdy chcę wgrać wsad do procka ;) pomimo że zaznaczony - no ale za każdym następnym razem już idzie

ty opisujesz jeszcze coś innego bo problem z tym jakby nie pamiętał ci Eclips ustawienia programatora jak rozumiem

ciężko tak na podstawie takiego opisu coś powiedzieć - ale spróbuj sobie utworzyć np nowy workspace (to chyba nie problem?) i zobacz czy będziesz miał to samo

albo sprawdź bo na płytce masz dwie różne wersje Eclipsa czy obydwie się tak samo zachowują

być może tylko w ustawieniach workspace coś ci się rozsypało i może w nowym będzie już dobrze

natomiast jeśli chodzi o te podkreślenia na żółto przy pierwszym odpaleniu i przed kompilacją (bo potem znikają) to wyjaśniałem na filmach DVD jak sobie z tym radzić

sprawdź te wskazówki wszystkie

PostNapisane: 26 mar 2014, o 20:15 
    Użytkownik

Rafciu napisał(a):
    Błąd jaki się pojawia przy programowaniu; No AVR project selected.
    Problem pojawił się jakoś podczas użytkowaniu Eclipse, na początku było Ok.

Mam ten sam problem przy próbie wgrywania lekcji i co ciekawe zauważyłem że jak np otwieram od razu Eklipsa i w nim jest już od razu otwarty plik main.c lekcji: "01b_DiodaLED" i próbuje go skompilować i wgrać to mimo że w zakładce z ustawieniami jest wszystko dobrze to wyskakuje mi powyższe "No AVR project selected."

Ale uwaga wystarczy że zamknę ten plik main.c z projektu tej lekcji i otworzą go jeszcze raz i go kompiluje nagle EUREKA ten sam kod co wcześniej "chciał" wybrania programatora nagle ładuje go bez przeszkód do procesora ! Czemu tak się dzieje ?

PostNapisane: 26 mar 2014, o 20:58 
    Moderator

RadekB86 napisał(a):
    Ale uwaga wystarczy że zamknę ten plik main.c z projektu tej lekcji i otworzą go jeszcze raz i go kompiluje nagle EUREKA ten sam kod co wcześniej "chciał" wybrania programatora nagle ładuje go bez przeszkód do procesora !

A zamiast tego wystarczyło w lewym oknie Explorera kliknąć mychą w nazwę projektu

PostNapisane: 26 mar 2014, o 21:03 
    Użytkownik

No tak o tym nie pomyślałem bo że zawsze trzeba klikać w plik main.c to już wiem ale że w projekt też pod drodze to nie pomyślałem .ALe dobrze wiedzieć takie rzeczy bo niby "pierdółki" a można se włosy z głowy powyrywać...że coś nie idzie i czemu...to nie idzie...Niech zostanie ten tekst dla potomności ;)

Strefa czasowa: UTC + 1