Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lut 2025, o 13:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 wrz 2014, o 04:58 
Nowy

Witam, wykonałem płytkę PCB na której umieściłem 3 przekaźniki sterowane za pomocą atmega16. Steruje nimi poprzez BC327-40 - Tranzystor PNP 0.8A. Po podłączeniu zasilania i wpięciu atmegi, usłyszałem dźwięk zamknięcia styków. Gdy nie jest podpięta, to styki się nie załączają, ale i tak mozna uruchomić tranzystor podajac GND lub 5V - więc coś musi być nie tak :/
Co może być tego przyczyną? Zbyt mały tranzystor? Czy może jakieś zwarcie na płytce pcb? Nie wiem, poddaje się. A nie mam większego tranzystora żeby sprawdzić.

Tutaj schemat

Obrazek

Jesli będzie potrzebny cały schemat, to go prześle, ale nie starałem się tego ładnie rozmieszczać ;)
Didoda jaka została użyta to 1N4148

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 wrz 2014, o 06:01 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jezeli rzeczywiście na emiterze masz 12 V a sterujesz 5V to przy wystawieniu na baze stanu wysokiego jaka bedzie roznica potencjałów między emiterem a pinem procka? 7V! Jak dasz stan niski to 12V! W każdym przypadku od emitera w strone bazy poplynie prad który zalaczy tranzystor. Dlaczego? No bo napiecie na bazie będzie większe od tych -0,6V ktore to juz powoduje otwarcie tranzystora. W takim przypadku obojętnie czy wystawisz 0 czy 5V to tranzystor i tak się zalaczy.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 06:07 
Użytkownik

Daj rezystor 10-22k od bazy tranzystora do plusa zasilania i zobacz czy efekt ten sam, a na przyszłość stosuj w takich układach npn lub male mosfety logic level.

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 16:01 
Nowy

SylwekK napisał(a):
Daj rezystor 10-22k od bazy tranzystora do plusa zasilania i zobacz czy efekt ten sam, a na przyszłość stosuj w takich układach npn lub male mosfety logic level.

Dałem ten rezystor (22K) ale to samo :/. Przekaźnik jest 12V, jest jakiś sposób, aby zrobić to na tych tranzystorach?

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 16:28 
Użytkownik

weź mniejszy - 10k

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 16:39 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jak nie da to rady to trza wziąć jakiś npn, np bc547 i zrobic na nim prosty inwerter, czyli rezystor jedna nozka na dwanascie voltow, druga na kolektor tranzystora, emiter na mase a baza przez rezystor do pinu procka. Z kolektora trzeba by się podłączyć na baze tego tranzystora pnp Twojego i powinno smigac.

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 17:17 
Nowy

Na 10K też nie działa :/. Nefarious19, mógłbyś mi podesłać schemat jak to ma dokładnie wyglądać? Żebym nie zepsuł czegoś przypadkiem, bo mam kilka tranzystorów NPN.

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 17:30 
Użytkownik

Najpewniej to zamiast tego PNP by Ci jeden tranzystor NPN (np. BC548 wytrzyma do max 100mA obciążenia) wystarczył i miałbyś załatwiony problem. Na bazę 2,2-4,7k, emiter do masy, a od kolektora do plusa przekaźnik (oczywiście z nim równolegle dioda zabezpieczająca katodą do plusa). Jak to nie zadziała to albo zły sygnał podajesz, albo oznaczałoby uwalony tranzystor.
Tylko uwaga w tym przypadku "1" załącza przekaźnik, a "0" wyłącza.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 20:11 
Nowy

Przerobiłem płytkę na tranzystor NPN, działa teraz bez zarzutu ;). Trochę pracy z tym było, ale najważniejsze że działa.

Mógłby mi ktoś jeszcze napisać w jakich przypadkach lepiej jest zastosowac NPN a w jakich PNP?

Pozdrawiam i dzięki za pomoc wszystkim :)

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 20:23 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A właśnie Ci schemat rysowałem ;)

Obrazek

Rozwiązanie Kolegi Sylwka chyba jednak lepsze;)

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 20:33 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Co do Twojego pytania, to tak naprawdę wszystko zależy od aplikacji, ale do sterowania on/off np przekaźnika lepiej a raczej wygodniej jest zastosować tranzystor NPN w roli klucza. Jescze lepiej jest dać jakiegoś logic-level mosfeta, wtedy układ jest bardziej energooszczędny bo w bramkę mosfeta nie pomijalny prąd wpływa jedynie wtedy gdy lądujemy jej pojemność. Gdy już ja najładujemy żaden prąd juz do niej praktycznie nie wpływa. W tranzystorach bipolarnych do bazy prąd płynie cały czas.

Strefa czasowa: UTC + 1