Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 kwi 2026, o 12:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 wrz 2014, o 09:52 
Użytkownik

Witam wszystkich. Jak w temacie potrzebuje wysłać 17bitów po spi do układu dallasa 1267-50. Jest to scalony potencjometr cyfrowy liniowy 2x50 kOhm. Mam takie dwa i chciałem sobie zrobić przedwzmacniacz na układzie tda1524 ale...
Tutaj kawałek pdf-a:

"When wiper position data is to be written to the DS1267, 17 bits (or some integer multiple) of data should
always be transmitted. Transactions which do not send a complete 17-bits (or multiple) will leave the
register incomplete and possibly an error in the desired wiper positions."

Z tego kawałka wnioskuje że trzeba przesłać dokładnie zawsze 17bitów 2x po 8 dla ustawienia (rezystora) oraz jeden o wartości 0 żeby pracowały oddzielnie bo inaczej mogą być błędy w ustawienu pozycji potencjometrów.
Gdyby to było 16 bitów czyli dwa bajty to nie było by problemu no ale jest jeszcze jeden i to na samym początku transmisji, bit LSB.

Zamieszczam pdfa tego układu dla zainteresowanych.

Czy da się wysłać jden bit a potem dwa bajty żeby razem było 17bitów?
Jeśli jest z tym jakiś problem to zastosuje sobie inne układy, ale chciałbym wiedzieć czy jest taka możliwość a jesli tak to jak to zrobić?

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2014, o 09:54 

Proszę bardzo

https://www.youtube.com/watch?v=kLy20Znqi-U

Mirkowy kanał.

sorry że nie w atnelowskim odtwarzaczu ale coś mi nie bangla.

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 12:13 
Użytkownik

Witam, nadmieniam że jestem jeszcze początkujący. Kolego rezasurmar już widziałem ten poradnik ale dotyczy on wysyłania całych bajtów składających się z ośmiu bitów, a ja potrzebuje wysłać dwa bajty i jeden bit. Mi się tylko rozchodzi o wysłanie tego jednego bitu. Jak przesłać jeden bit. Jeśli wpisze 0 do bufora to owszem jest 0 tylko składające się z 8miu bitów, czyli do rejestru wsunie mi coś takiego 0b00000000.
Jeżeli chciałbym oba potencjometry na "Full" to musiałbym wysłać 0b11111111111111110 wg tego pdfa. Męczy mnie te ostatnie 0 ten 17bit.
Zdołałem już oprogramować sobie mege128 do obsługi dekodera na sta310 tylko tam wszystkie rejestry są jedno bajtowe, prawie cały dekoder poskładany tylko nie umiem wysłać jednego bitu...

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 12:30 
Moderator

górnik_z_ambicjami napisał(a):
Jak przesłać jeden bit.

Nie można wysłać jednego bitu ... a to co jest w poradniku właśnie się do tego NADAJE

ty zaś mylisz panie pojęcie: długość ramki z przesyłem danych przez SPI - to dwie RÓŻNE rzeczy

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 13:31 
Użytkownik

No skoro "mój góru", który zaszczepił we mnie chęć poznania mikrokontrolerów napisał że nie można wysłać jednego bitu to nie można.
Z tą długością ramki to była nie jako podpowiedź ?
Bo jeśli dobrze rozumiem mam wysyłać trzy bajty, pierwszy z zerami a dwa następne z danymi gdzie te dwa następne "wypchną z rejestru" 7 pierwszych zer z pierwszego wysłanego bajtu. Zostaną mi wtedy moje wartości nastaw potencjometrów i nieszczęsne 0 jako 17bit, wtedy to zatrzasnąć i powinno zadziałać.
Pytam bo jeszcze nie użyłem tych układów z demobilu w układzie, jeśli to ma nie zagadać to uniknę niepotrzebnego montażu/demontażu.

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 13:38 
Moderator

górnik_z_ambicjami napisał(a):
Bo jeśli dobrze rozumiem mam wysyłać trzy bajty, pierwszy z zerami a dwa następne z danymi

No i o to chodzi ;) .... tzn nie wypowiadam się na temat kolejności - bo to już wg noty PDF ale DOKŁADNIE tak trzeba przesłać 3 bajty ;) ... i proszę sam kolega doszedł do tego ...

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 13:50 
Użytkownik

Dziękuję za podpowiedź Mirku, teraz to sobie powalcze z lutownicą, potem z programem, jeśli zadziała to dekoder będzie prawie skończony, jeśli nie to też znajdzie się rozwiązanie.
Pozdrawiam.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

PS: Koledze rezasurmar również dziękuję za link do poradnika.

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 14:13 

Po prostu układ po 17stym narastającym zboczu zegara dostaje 0, na wyprowadzeniu /RST i w tym momencie przestaje go interesować reszta z 7bitów, ostatniego bajtu ;).
Podobnie robisz w obsłudze, liczysz po prostu ilość w pętli while czy jak to sobie tam rozwiążesz, po 17zboczu zegara wystawiasz zero na SPI i kończysz transmisje, jednej ramki.

Strefa czasowa: UTC + 1