Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 gru 2024, o 10:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 wrz 2014, o 09:56 

Jest prosty, tani i łatwy do zrobienia, jak chińska zupka.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 wrz 2014, o 10:18 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rezasurmar napisał(a):
jak chińska zupka.
:lol: dobre ;)

A testowałeś go kiedyś tak jak Górecki w tym kursie? Czas zadziałania zabezpieczenia przeciwzwarciowego, odpowiedź na skokową zmianę obciążenia na wyjściu itd.? Czy po prostu po rodzaju zastosowanych elementów mozna być pewnym złego zachowania tego układu? Z ciekawości pytam po prostu. Bo np. zastosowane op-ampy (tl081) przynajmniej w dataszicie wygladają na całkiem spoko. Problemem są pewnie wolne bipolary na wyjściu, mam rację?

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 10:49 

Miałem lata podobną konstrukcję, działy się cuda, przy obciążeniu impulsowym, czy CB/caraudio. Potrafiły być kilkuwoltowe przerosty, a prędkość zadziałania zabezpieczenia prądowego przez to że są duże pojemności na wyjściu nie była rewelacyjna. Dokładnych parametrów ci teraz nie podam, bo to było z ponad dekadę temu.
Jak chcesz prosty i dobry, sprawdzony zasilacz to mogę ci polecić śmiało konstrukcję z EdW 1/2007 i 2,3/2007 prosta, tania i bardzo niezawodna. W dodatku jak na swoją prostotę ma bardzo dobre parametry dynamiczne.

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 14:29 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja narazie chce zrobić ten na p-mosfet z kursu edw ale jak mi znowu nie wyjdzie to się zastanowię :-D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1