Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 17:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 wrz 2014, o 23:12 
Użytkownik

Witam wszystkich,
Potrzebuję zakupić dobrą stację lutowniczą BGA w granicach 5-6 tysięcy złotych, więc pytanie kieruję do doświadczonych osób używających takiego sprzętu.
Na celowniku mam Jovy RE-7500: http://www.hotair.pl/pl/sklep/stacje-lu ... ikiem.html
W sieci opinie są podzielone, głównie słaby podgrzewacz, wyginanie płyt i mała moc.
Druga opcja to Techot TH-550 4,5kW 2xhotair + IR :http://diolut.pl/stacja-lutownicza-bga-techot-th550-45kw-2xhotair-ir-wewnetrzny-komputer-p-4443.html, - brak opinii w sieci o tej stacji a parametry specyfikacji w stosunku do ceny są ciekawe. W tej stacji górny podgrzewacz to gorące powietrze więc jak to się ma w praktyce, czy mimo stosowania zasłon, gorące powietrze nie przeniknie poza obszar grzania pomijając fakt płynnej regulacji wysokości i siły nadmuchu?
Generalnie chodzi mi o wybór górnego podgrzewacza - IR czy HotAir?
Jest jeszcze stacja Jovy RE-7550 - nieco mocniejsza lub Jovy RE-8500 - ale droższa.
Wszelkie sugestie mile widzane

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 wrz 2014, o 09:38 

Nie mam zbyt dużego doświadczenia w naprawie BGA, mój zestaw to Recco RA-150 + zestaw głowic, oraz preheater IR-550.
Głównie wymieniam układy QFN, oraz sterowniki silników z padem od spodu.
Oraz czasem sobie pomagam przy wymianie procesorów TQFP144 itp.

Polecam recco, nie ma problemu z gwarancją.

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 03:24 
Użytkownik

Ok. Dzięki Panie moderator. Patrzyłem na zestaw Recco - obecna cena to ~ 4000pln.
Na dzień dzisiejszy moje potrzeby ograniczają się do pracy z małymi płytkami pcb.
Myślę zrobić krok do przodu i zakupić stację lutowniczą BGA na wypadek potrzeb naprawy dużych płyt.
Doposażenie stacji to dodatkowy koszt. Eksploatacja pomniejszona o koszt dobrego topnika.

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 07:10 
Użytkownik

Ja używam od czasu do czasu Jovy RE-7500.
Zastosowania podobne jak kolega rezasurmar.
Do tego czasami jakiś reflow pamięci lub chipsetu na kartach graficznych.
Nie stawiałem jeszcze BGA na nowo.

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 07:31 

milek22 napisał(a):
zakupić stację lutowniczą BGA na wypadek potrzeb naprawy dużych płyt

Nie zapominaj, że w tym wypadku grzanie całej płyty jest wskazane od spodu by uniknąć naprężeń, znowu od góry powinno być bardziej punktowo, oczywiście taśma kaptonowa + ewentualnie folia aluminiowa nad wrażliwymi obszarami.

Wracając, do Recco sama stacja z preheterem nie była taka droga, gorzej z głowicami ;). Tyle że sam hotair, zwrócił się po 2 dniach napraw.
Jak na ironię, dosyć drogie są uchwyty do płyt głównych. Jeżeli do BGA to na pewno bym polecił coś z możliwością ustawienia "wzorców" podgrzewania dla danych obudów.

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 09:03 
Użytkownik

Sonix napisał(a):
Nie stawiałem jeszcze BGA na nowo.

O Reballingu BGA na razie nie myślę. Stacja BGA to jednak spory wydatek a zatem jak kupić to kupić coś dobrego. Z drugiej strony dla potrzeb budowania nowych, małych płyt pcb , używanie dużego podgrzewacza dolnego wydaje mi się trochę bez sensu, prawda? Lepszą opcją wydaje się zakup małej stacji HA np.BGA Repro 853AA 1200W - ale cena z kolei za niska.
rezasurmar napisał(a):
Jeżeli do BGA to na pewno bym polecił coś z możliwością ustawienia "wzorców" podgrzewania dla danych obudów

Mam to na uwadze, nie wyobrażam sobie żadnego reflow bez sprawdzonego profilu.
Sprzedawcy dziś oferują gratis zapisanie profili wg potrzeb klienta.

Strefa czasowa: UTC + 1