Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 16 cze 2025, o 21:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
     Tytuł: Nadajnik fm.
    PostNapisane: 1 wrz 2014, o 17:49 
    Użytkownik

Witam!
    Chciałem w ramach nauki wysłać dźwięk przez radio. Aby nie budować odbiornika, znalazłem schemat, który nadaje w 90-107 MHz.

Obrazek

Uruchomiłem układzik, włączyłem radio i odpaliłem auto-strojenie. Na 96.00 się zatrzymało, a w głośniku cisza, pomimo maltretowania mikrofonu dźwiękiem alarmu. Po wyłączeniu układu zaczyna szumieć tak jak na losowej innej częstotliwości.

Zamiast tranzystora 2N3904 użyłem BF199.

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 1 wrz 2014, o 18:06 
    Użytkownik

Do pierwszych testów z nadajnikami FM polecam ci zmontować sprawdzone konstrukcje. Poniżej trzy działające projekty. Wszystkie trzy zmontowałem i działały bez zarzutów
    http://elportal.pl/pdf/k15/64_089.pdf
    http://elportal.pl/pdf/k15/65_089.pdf
    http://serwis.avt.pl/manuals/AVT2723.pdf

Projekt z pierwszego linku jest w dużym stopniu podobny do tego twojego. Różnica występuje w podłączeniu mikrofonu do tranzystora.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 1 wrz 2014, o 18:30 
    Użytkownik

Wiem, że to nie mój post (proszę o wyrozumiałość) i że tytuł to "Nadajnik fm.", ale może Kolego jacekk232 dałbyś jakieś 2-3 linki do odbiorników? -nie chodzi mi o odbiornik detektorowy, tylko jakby odpowiednik do schematów nadajników, które Kolega podesłał. Bardzo proszę, bo też się trochę uczę, a nie ma to jak lutownicę wziąść w łapę i odrobina praktyki, a nie że od razu będę się zabierał za jakiegoś tam.. np. Piligrim'a. ;)
    Pozdrawiam! Jarek

PostNapisane: 1 wrz 2014, o 18:33 
    Użytkownik

Dziękuje za podesłanie innych projektów.

Ten nadajnik który wybrałem, to jedyny, na którego zbudowanie miałem części. Dodatkowo też jest to 'sprawdzona konstrukcja'. Na razie nie posiadam funduszy na nowe elementy, więc sobie podaruje. Już próbowałem połączyć to od nowa, ale dalej nie chce współpracować.

PostNapisane: 1 wrz 2014, o 20:09 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A podłączyłeś mikroforn elektretowy czy inny? (elektretowy musi mieć zasilanie bo wewnątrz ma tranzystor).
    Tak na marginesie jesli masz odbiornik FM(radio) czyli z modulacja czestotliwości to najlepiej aby nadajnik modulował częstotliwość. Na przykład można do tego wykorzystać diode pojemnościowa gdzie pzeminny sygnał audio zmienia pojemność diody a ona częstotliwość obwodu LC pięknie modulując czestotliwość.

Aby uniknąć nerwów ciągle "uciekającej" częstotliwości nadajnik musi miec 2 tranzystory jeden generyjący i modulujacy częstotliwość w obwodzie bazy a drugi separujący i jakaś stablizacja napięcia na pierwszym tranzystorze. Np taki jak podał jacekk232 w 2 linku ktory zawiera 1 tranzystor wzmacniajacy sygnał audio, drugi tranzystor generuję nośną a przez diodę pojemnośiową moduluje częstotliwość, 3 tranzystor wzmacnia sygnał w.cz i seprauje antene od generatora co ma ograniczyć "pływanie częstotliwości" oraz zastosowano stabilizator 78L05.

Dodam jeszcze jako ciekwaostke, że istnieje możliwość nadawania dzwięku bez mikrofonu, jeśli cewka generatora jest z cienkiego drutu jako powietrzna potrafi modulować częstotliwość, czyli działający na nią dzwięk zmienia jej geometrie tym samym indukcyjność i jest modulacja częstotliwości, mówi się na to mikrofonownanie cewki.

PostNapisane: 1 wrz 2014, o 20:56 
    Użytkownik

Tak, do układu podłączyłem mikrofon elektretowy. Rozumiem, że zasilanie tego mikrofonu jest realizowane przez rezystor 4k7.

PostNapisane: 1 wrz 2014, o 21:01 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Tak przez rezystor, mierząc woltomierzem na stykach mikrofonu powinno być napięcie.
    A może odwrotnie podłączyłeś mikrofon.

PostNapisane: 1 wrz 2014, o 21:09 
    Użytkownik

j23 napisał(a):
    Wiem, że to nie mój post (proszę o wyrozumiałość) i że tytuł to "Nadajnik fm.", ale może Kolego jacekk232 dałbyś jakieś 2-3 linki do odbiorników? -nie chodzi mi o odbiornik detektorowy, tylko jakby odpowiednik do schematów nadajników, które Kolega podesłał. Bardzo proszę, bo też się trochę uczę, a nie ma to jak lutownicę wziąść w łapę i odrobina praktyki, a nie że od razu będę się zabierał za jakiegoś tam.. np. Piligrim'a. ;)
    Pozdrawiam! Jarek

Jednym z najprostszych odbiorników jest odbiornik superreakcyjny http://grzesiek21.republika.pl/nasluch_det.htm
    Jeden tranzystor i kilka elementów dyskretnych. Jednak uruchomienie takiego prościutkiego odbiornika przypomina czasami loterie. Układy radiowe, zwłaszcza na tak duże częstotliwości, potrafią być bardzo wredne w uruchamianiu.

Ja na początek wybrałbym konstrukcję składającą się z gotowych "klocków" (głowica UKF, wzmacniacz p.cz., demodulator FM). Coś w tym stylu http://elportal.pl/pdf/k15/61_092.pdf

OdeOn napisał(a):
    Dodam jeszcze jako ciekwaostke, że istnieje możliwość nadawania dzwięku bez mikrofonu, jeśli cewka generatora jest z cienkiego drutu jako powietrzna potrafi modulować częstotliwość, czyli działający na nią dzwięk zmienia jej geometrie tym samym indukcyjność i jest modulacja częstotliwości, mówi się na to mikrofonownanie cewki.

Efekt ten dobrze słychać w odbiornikach, które w obwodzie heterodyny (oscylatora) posiadają cewkę powietrzną. Po uderzeniu w ta cewkę np. śrubokrętem słychać charakterystyczne "dzwonienie" w głośniku.

PostNapisane: 1 wrz 2014, o 22:12 
    Użytkownik

Dzięki za linki Kolego jacekk232! :) Chciałem kliknąć w "pomógł", ale to chyba tylko wtedy jak jest się autorem postu.
    Pozdrawiam! Jarek

PostNapisane: 2 wrz 2014, o 09:13 
    Użytkownik

Kolego ShutDownSystem

Jeżeli masz jeszcze złożony układ z Twojego schematu to spróbuj zrobic tak:

Miedzy punk łączący R1, C1 i mikrofon a baze tranzystora Q1 wstaw kondensator na początek 100nF.
    W tej chwili nie masz separacji i napięcie stałe podajesz na bazę Q1 wysterowując go.
    Rozumiem także, że użyłeś typowego taniego mikrofonu w aluminiowej obudowie o średnicy około 10mm mającego dwie końcówki. Jedna z nich połączona jest z aluminiową obudową a druga jest wyjściem, które należy podłączyć do R1 i C1.

Osobiście podczas zabaw z tego typu mikrofonami zawsze stosowałem kondensator o którym wspomniałem na początku.

Powodzenia w eksperymentach :)

PostNapisane: 2 wrz 2014, o 11:15 
    Użytkownik

Kuźnia napisał(a):
    Miedzy punk łączący R1, C1 i mikrofon a baze tranzystora Q1 wstaw kondensator na początek 100nF.

Ale wtedy potrzebny jest dodatkowy rezystor łączący bazę z plusem zasilania po to aby wstępnie spolaryzować bazę jakimś napięciem stałym. Tak jak to jest zrobione w tym projekcie http://elportal.pl/pdf/k15/64_089.pdf
    Podejrzewam, że bez tego oscylator nawet nie zacznie pracować.

PostNapisane: 2 wrz 2014, o 14:17 
    Użytkownik

Witam!
    Jak poradził kolega wyżej dołączyłem kondensator 100nF i kolejny rezystor 4k7. Nie zadziałało. Próbowałem zmieniać wartość tego kondensatora, również nic się nie stało.
    Po tym, do kondensatora C3 dołożyłem dokładnie taki sam obok. Czy częstotliwość nie powinna się zmienić?

Edit: // Po poprawkach poleconych przez kolegów wyżej, jak i dołożeniu drugiego kondensatora obok C3 częstotliwość zmieniła się do 96,30MHz i działa. Mocno szumi, pewnie przez radio 0,30MHz 'wyżej', ale działa.

PostNapisane: 2 wrz 2014, o 18:35 
    Użytkownik

Masz tu jeszcze ode mnie schemat nadajnika jakie robiłem w latach 90-ych. Zasięg z antenka około 40-50cm i zasilaniu 1,5V spokojnie 30m. Mikrofon zwykły popularny elektretowy. Tylko to jest na stary zakres UKF. Należałoby nieco mniej zwojów nawinąć na cewkę (jakieś 5-6 powinno wystarczyć) aby podnieść częstotliwość. Regulacja częstotliwości bardzo prosto - śrubka M3 wkręcana w cewkę, oczywiście w jakiejś izolacji żeby lakieru z drutu nie zedrzeć ;) albo trymerek równolegle z cewką. Czułość tego drobiazgu była tak, że jak stanąłem w odległości 5m od mikrofonu i mówiłem szeptem to wszystko wyraźniutko było słychać w radiu... potrzeba lepiej ? :)

Obrazek

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 18:27 
    Użytkownik

Witam jeszcze raz.
    Udało mi się zebrać trochę pieniędzy na parę różnych kondensatorów. Podczas kupowania 'machnęło' mi się i kupiłem kondensator monolityczny zamiast ceramicznego. Wyczytałem, że jest to parę sprasowanych warstw folii. Czy taki kondensator mocno różni się od ceramicznych i czy się nada do takich nadajników?

Strefa czasowa: UTC + 1