DamCos napisał(a):
Czuję taką potrzebę, aby spróbować programować w środowsiku Arduino
A dokładniej - Atmegę128. Nie chciałbym stosować dodatkowych programatorów ( mimo że mam 2 USBASP, to wolę mieć jeden kabel do programowania, zasilania i serial monitora).
Czyli (o ile dobrze się orientuję ) będę potrzebował przejściówki (spodobała mi się ta od SunRivera na MCP2200) oraz bootloadera. No i właśnie, niektórzy twierdzą, że nie ma bootloadera na Atmege128, a jak jest, to nie na Adruino, tylko jakiś Wirring (nie wiem, czy się nie mylę ). Więc jak to jest? Da radę na Arduino?
Nie wiem na co ci to teraz
![Szczęśliwy :)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_smile.gif)
ale da się nie polecam używania bootloader dla m128 a lepiej przez usbasp ,
Wiring to protoplasta Arduino IDE zresztą masz to u mnie na stronie opisane , pisze się tam w tym samym pseudo C+ co i arduino
a co do arduino .... zainteresuj się tym
topic5572.htmlDamCos napisał(a):
Teraz druga sprawa. Do programowania za pomocą bootloadera potrzeba jest chyba linia RESET. Podłączam ją do RESETu procesora, czy gdzieś indziej? Gdzie znajdę taką linię w MCP2200?
tak jest wymagana ... w przypadku arduino potrzebujesz trzech lini RX/TX do komunikacji i RTS do Resetu (GND co oczywiste) pokop na mojej stronie w dziale sunduino ... a znajdziesz gdzieś tam schemat połączenia z autoresetem dla uarta pod bootloader niemniej nie polecam tego rozwiązania
znajdziesz tam tez opis jak m128 w arduino IDE
DamCos napisał(a):
Trzecia sprawa : wykonałem raz klientowi (tzn. koledze ) płytkę uruchomieniową z Atmega8, ale do programowania ISP. Wszystko było dobrze, ale ten uparł się, że wgra se bootloader od Arduino, i tak se ukatrupił procka, a ten był w SMD - płytka do .... . Czy zły bootloader może zablokować procesor?
W zasadzie to do pracy z bootloaderem najpierw należy ustawić właściwe FuseBity , które otworzą specjalny sektor w pamieci przygotowany dla bootloadera , który w niej bedzie rezydował i tym samym zostają przesunięte wektory skoków o właściwe dla ustalonego rozmiaru bootloadera, i tylko w tym miejscu wystepuje groźba zablokowania procka , samo w granie wiele nie zrobi ot program nie zadziała