Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 sty 2025, o 20:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 sie 2014, o 22:13 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

No właśnie, grzechupk dobrze pisze. Głupio chyba byłoby gdyby twój komputer w spoczynku ciągnął więcej prądu ze względu na zasilacz kiepskiej jakości (i sprawności) od configów robiących po 500W na ścianie w PSU test ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 sie 2014, o 22:27 

Trzeba patrzeć na sprawność przy danym obciążeniu, sprawność zasilaczy nie jest stała dla całego przedziału obciążenia, wbrew pozorom zakładanie zasilacza o mocy przekraczającej 2-3x moc zestawu może być nie najlepszym pomysłem.

PostNapisane: 27 sie 2014, o 13:07 
Użytkownik

barney napisał(a):
Pchanie się w dowolnym segmencie cenowym w procesory AMD wymaga według mnie olbrzymiej cierpliwości i elektrycznego ogrzewania domu (i tak na jedno wyjdzie, nie ważne czy procek ogrzewa pokój czy grzejnik :lol: ).

Nie rozumiem tego do końca. Czyli sądzisz, że procki od AMD aż tak mocno się grzeją? :|
Maksymalne TDP procesora który wybrałem wynosi 25W, a tych Intel`ów ponad 50.

barney napisał(a):
EDIT: Tak BTW to koniecznie taka malutka obudowa? Zestaw z budą mATX/ATX nagle robi się 150zł tańszy (fajne budy są już za 150zł, płyty za 200, od biedy za 150) i znacznie chłodniejszy...

Koniecznie... może i nie, ale po co mi większa ;) . Toż to Ja jakiejś rakiety nie potrzebuję. Jak takie programy będę prawdopodobnie używał: Eagle, Gimp, Eclipse, Yenka, WMP (do muzyki i filmów max. 720p) i czasami CS1.6 ze Steam`em :)

Opiszę swój aktualny sprzęt na którym urzęduję. Może powie on coś Wam, co dla mnie znaczy lepszy/nowszy komputer ;)
procek - intel celeron d 360
płyta - ASRock 775XFire-RAID
ram 2x512MB - MOSEL 266MHz
grafika - radeon X1300 256MB
dysk - MAXTOR STM3320620AS
zasilacz chyba 350W]

Odnośnie zasilacza, no ryzyko jest, nie zaprzeczę. Ale gdybym miał wymieniać zasilacz to tylko ten zewnętrzny czy także płytkę w środku obudowy?
Znalazłem fajny test LINK tej obudowy z pomiarem napięć zasilacza. Nie wygląda aż tak źle. :)
Czytałem też opinie w sklepach, jedni piszą że im zasilacz buczy... :lol: lecz o jakiś nieprawidłowościach pracy brak info.
Komputer będzie pobierał ok. 50W to akurat pasuje. A poza tym, gdzieś (podajże na elektrodzie) czytałem, że jeśli jakaś część komputera padnie z winy zasilacza to modecom zwraca koszty elementów.

EDIT:
Ciekawi mnie jeszcze to czy zmieściłaby się płyta razem z radiatorem i wentylatorem.
Cytuj:
The heatsink measures 55 x 55 x 22 mm (L x W x H) and the fan is a slim 50 mm model screwed on top with a 2 mm gap in-between, making the total height 39 mm.
link Coś takiego znalazłem. link2

PostNapisane: 27 sie 2014, o 14:00 

Cytuj:
Maksymalne TDP procesora który wybrałem wynosi 25W, a tych Intel`ów ponad 50

Grzejące się bardziej od intela AMD, to wiesz taki mit ;), jak ktoś zapuszcza procki na boxowych chłodzeniach i potem zdziwiony że mu się procesor grzeje.
TPD intela jest zaniżane, a w AMD zawyżane, co nie znaczy, że AMD wykonany w "większej" technologi nie potrzebuje więcej "mocy" ale to nie są wielkie różnice, szczególnie biorąc współczynnik cena/wydajność.

Nie twierdzę, że AMD jest lepszy, czy intel wydajniejszy, wszystko zależy od potrzeb. Patrzenie tylko z jednej perspektywy bywa zgubne.
Vide kwestia niby to wsadzenia super hiper porządnego zasilacza 500W ;) który przy obciążeniu 95W będzie miał zbliżoną sprawność jak feel ;) 95W ;).
Zasilacze są projektowane by mieć max sprawności w okolicach 60-90% obciążenia, przy mniejszych to bywa różnie.

PostNapisane: 27 sie 2014, o 14:45 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Japa;~) napisał(a):
Opiszę swój aktualny sprzęt na którym urzęduję. Może powie on coś Wam, co dla mnie znaczy lepszy/nowszy komputer ;)
Ta konfiguracja oznacza jedynie tyle, że czego byś nie kupił z obecnie dostępnych technologii to będzie kilkukrotnie szybsze od tego co masz. Pytanie tylko, po co ograniczać się do przyśpieszenia x5, kiedy można przyśpieszyć x10 i mieć opcje bezproblemowej rozbudowy do x20 (a lga1150 to oferuje).
Japa;~) napisał(a):
Komputer będzie pobierał ok. 50W to akurat pasuje. A poza tym, gdzieś (podajże na elektrodzie) czytałem, że jeśli jakaś część komputera padnie z winy zasilacza to modecom zwraca koszty elementów.
40-50W to pobiera w spoczynku mój grzejniczek z 2 HDD, kręconym 4690K, r9 290 i zasilaczem 600W.
Tych 30W w spoczynku raczej nie przeskoczysz, a większa moc przy 100% obciążenia oznacza po prostu, że szybciej skończysz zadanie i znowu wrócisz do tych 30W.
Np. obecnie mój procesor pobiera ~4.5W, jak chciałbym pograć (w gierce z v-synch) to będzie ~40W, a jeżeli wezmę się za konwersję filmów/kompresję danych to zrobi się ~110W. I dzięki tym 110W skończę zadania prawie 2x szybciej niż gdybym ustawił go pod maksymalną moc ~60W.
rezasurmar napisał(a):
Vide kwestia niby to wsadzenia super hiper porządnego zasilacza 500W ;) który przy obciążeniu 95W będzie miał zbliżoną sprawność jak feel ;) 95W ;).

500W zasilacz z certyfikatem co najmniej 80+ Bronze podpada już pod kategorię 20% obciążenia i ma jak najbardziej pewną sprawność minimalną http://en.wikipedia.org/wiki/80_Plus
Zasilacze mają najwyższą sprawność w przedziale 40-60% mocy znamionowej. Realna moc ciągła do pracy wieloletniej (tak, żeby przeżył kilka lat po gwarancji) to nie więcej niż 80% mocy znamionowej w przypadku markowych zasilaczy. Przy takich Feelach nie przekraczał bym 60% w sposób ciągły.

AMD może sobie pisać co chce przy procesorach. Faktem jest, że wydajność pojedynczego wątku leży i kwiczy u nich od lat. Masz 2GHz v 3 GHz, więc na samym taktowaniu jesteś 50% szybciej. IPC też będzie znacząco wyższe, więc realnie w tym Celku masz co najmniej 2x wydajniejszy wątek. A fakt, że jest ich 2x mniej oznacza po prostu tyle, że mocno skalujące się operacje wykonasz tak samo szybko jak na AMD, a te słabo się skalujące 2x szybciej. Realne TDP na tym Celku raczej nie przekroczy ~35W. Podają 53W ze względu na ich kategoryzację procesorów pod względem proponowanych układów chłodzenia (mają chyba kategorie 53, 73, i 9x W). Stockowe 4690K nie przekraczało 73W.

PostNapisane: 27 sie 2014, o 15:32 

Wiki a rzeczywistość to dwie różne sprawy, no ale ze mnie żaden specjalista.

PostNapisane: 27 sie 2014, o 15:56 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Wiki a rzeczywistość to dwie różne sprawy
No jasne, zawsze można przecież zweryfikować parametry zasilacza :) Zerknij np. na sprawność mojego (mam niemodularną wersję, to możesz doliczyć 0.5% za brak strat na dodatkowych stykach kabli) http://www.techpowerup.com/reviews/Cors ... 00M/6.html
W zabawki puszcza 40W, ciągnie 50W, sprawność ~80%. Prawie zasłużył na swój certyfikat (81% eff dla 20% load) przy ~7% load :)

PostNapisane: 27 sie 2014, o 16:07 

Rozumiem, tylko w tym wypadku, skoro koledze aż tak bardzo zależy na każdym wacie ;), no i jego konfiguracja nie bierze przecież tych 80-100W non stop, tylko mniej.
Po za tym ciężko to upchnąć w małej obudowie.

Głownie chodzi o to by patrzeć na całe spektrum problemów ;).
Z drugiej strony energooszczędne są ATOMy, ale wydajność jest dosyć mizerna.

Co do kupowania z zapasem masz rację, zasilacze z niższej półki jak feel i pochodne bardzo źle znoszą pracę powyżej tych 70-80% ich nominalnej mocy.
Zresztą trzeba patrzeć dziś bardziej na obciążalność linii 12V, jak są rozłożone poszczególne "Waty"

PostNapisane: 27 sie 2014, o 17:18 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Z drugiej strony energooszczędne są ATOMy, ale wydajność jest dosyć mizerna.

Na początku chciałem wziąć płytę D2700DC :mrgreen:. Ciekaw jestem jakby się spisywała.

A co powiecie na tą obudowę: Strona producenta, Komputronik, zdjęcia zasilacza z zewnątrz i w środku (niestety po rusku), benchmark :)

PostNapisane: 28 sie 2014, o 01:01 
Użytkownik

Cześć Japa;~) !

Weź pod uwagę zapotrzebowanie na ZAKRES mocy nominalnej i mocy maksymalnej [W] dla:
1. Procesora (ilość [W] -> dokumentacja pdf)
2. Płyty głównej (ilość [W] -> dokumentacja pdf)
3. Każdej doczepionej karty rozszerzeń (ilość [W] -> dokumentacja pdf)
4. Każdego doczepionego urządzenia USB (dla uproszczenia każde jedno urządzenie USB licz jako = 5[W]).

Oczywiście to jaką moc maksymalną i nominalną będzie potrzebował każdy jeden z podzespołów będzie napisane w dokumentacji pdf, którą znajdziesz gdzieś na stronie producenta, lub zwyczajnie wpisując w googlach: "pdf <nazwa_urządzenia>". Oczywiście w dokumentację sprzętu lepiej zajrzeć przed zakupem. Podkreślam abyś wziął pod uwagę ZAKRES zapotrzebowania mocy, a nie wartości minimalne. W najgorszym przypadku może paść zasilacz, a drugiego takiego samego do nietypowej obudowy możesz nie znaleźć. Innymi słowy zsumuj to co zechcesz upchać w obudowie pod względem i mocy i tego, żeby potem ew. łatwo było do niej wsadzić/wymienić inny (tani i ogólnodostępny) zasilacz. Wybierając obudowę bierz też pod uwagę jak będzie w niej działał tzw. kanał powietrzny. To jest istotne, gdy będzie sytuacja, że procesor zacznie się grzać, dyski zaczną się grzać, wentylator będzie chodził (lub nie), ale w każdym razie ciepło z wnętrza obudowy w żaden sposób jej nie opuści. Myślę, że ta obudowa typu desktop (media center), którą zaproponowałeś jest dobra (standardowy zasilacz się mieści?). Bylebyś ładnie w niej kabelki poukładał i pospinał, no i w miarę możliwości, żeby był jakiś kanał powietrzny (odpowiednie podpięcie kart rozszerzeń w środku). Dużo może też pomóc chłodzenie wodne, ale jest trochę trudniejsze w montażu (jak nie montowałeś to lepiej jakbyś miał kogoś kto to już robił) i przeważnie droższe. Zaleta chłodzenia wodnego to cichszy komputer, co w połączeniu z dyskiem SSD jaki chcesz zastosować może dać naprawdę cichy komputer. Acha... co do samej ciszy to pamiętaj jeszcze o tzw. brzęczyku (buzzer) doczepionego, lub dolutowanego do płyty głównej. Przeważnie wydaje on konkretny pisk gdy uruchamiasz/restartujesz system. Tzn. tak naprawdę to buzzer jest pomocny (kody dźwiękowe BIOS'u), ale nie zawsze musi być podłączony jak chcesz mieć komputer w trybie stealth... ;)

Teraz co do dysków i RAM'u...
Dysk twardy:
Jeśli nie potrzebujesz dużo upychać na dysk twardy to pamiętaj, że im mniejszy dysk tym system operacyjny szybciej sobie z nim radzi, co w rezultacie daje szybszą pracę (oczywiście mam na myśli taki dysk, który z powodzeniem pomieści i system operacyjny i orientacyjny plik wymiany pagefile.sys). Jeśli w parametrach systemu operacyjnego Windows pisze, że potrzebuje on załóżmy 5Gb to pomnóż tą ilość 2x i masz zapotrzebowanie na sam system. Potem dodaj do tego jeszcze jakieś dodatkowe Gb'ty na jakieś tam dokumenty (np. workspace dla Eclipse, przewidziane programy jakie chcesz mieć) i już. Zawsze możesz podczepić pod USB: Pendrive (zarchiwizowane projekty Eclipse), albo duży zewnętrzny dysk twardy jak pisze PROTON (oglądanie filmów).
RAM: Hmm... W zależności od systemu operacyjnego jaki wybierzesz, ale myślę że powinno być te minimum 4Gb (jeden slot, drugi wolny na dołożenie).
Ja zawsze stosowałem zasadę, że np. płyta główna może pomieścić np. max. 16 Gb RAM'u, ale ja wiem że docelowo tam będzie max. 8Gb (a płyta ma tylko dwa sloty), to kupowałem jedną kość po 4Gb, a po jakimś czasie dokładałem te drugie 8Gb. Oczywiście te parametry zależą od danego systemu operacyjnego.
W przypadku Windows jest dość dobrze znana zasada (anegdota):
Cytuj:
pyt: ile Windows potrzebuje RAM'u?
odp: ile dostanie tyle weźmie

;) -coś w tym jest. Ja bym tylko dodał, że im nowszy Windows tym więcej RAM'u zeżre (wyjątek to chyba Vista i W7).

Pamiętaj też, że jeśli chcesz aby system szybko starował to w BIOS'ie jako pierwszy powinien startować dysk na którym jest system operacyjny, a nie żeby BIOS przeszukiwał czy, na którymś ze slotów USB jest przypadkiem system operacyjny.

Pozdrawiam! Jarek

PostNapisane: 28 sie 2014, o 07:06 

Ram jest po do by z niego korzystać ;). Mimo wszystko z windowsa na windows, zarządzanie pamięcią jest już dużo lepiej rozwiązane.
Najgorsze niestety są te niektóre usługi w tle, które potrafią przymulić komputer, jak np. windows search indexujący w najmniej dogodnym momencie.

Kopa przeglądarde daje właśnie umieszczenie jej plików temp w ramie (lub od biedy na drugim SSD), polecam się pobawić, całkowicie inaczej chodzi potem chrome, czy FF z kilkudziesięcioma zakładkami.

PostNapisane: 28 sie 2014, o 11:43 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

j23 napisał(a):
W najgorszym przypadku może paść zasilacz, a drugiego takiego samego do nietypowej obudowy możesz nie znaleźć.

Zasilacz to normalny TFX, nie będzie problemu. A tutaj drobne porównanie cenowe TFXa i ATXa ;)
http://www.agito.pl/zasilacz-be-quiet-s ... 239-551656
http://www.agito.pl/zasilacz-corsair-cx ... 239-551656

j23 napisał(a):
Jeśli nie potrzebujesz dużo upychać na dysk twardy to pamiętaj, że im mniejszy dysk tym system operacyjny szybciej sobie z nim radzi, co w rezultacie daje szybszą pracę

Większych dziwów w życiu nie słyszałem... no, chyba, że prowadzimy akademickie dysputy filozoficzno-akademickie... SSD z zasady jest szybki, a im pojemniejszy talerz tym generalnie będzie miał większe transfery. Jaki sens ma urwanie 30ns przy obliczaniu przez procesor co słać do dysku, jak dysk będzie wolniejszy, a przez zdefragmentowanie (co szybciej następuje przy nośnikach bardziej zapełnionych%) dysk o wolniejszych transferach będzie skakał i szukał tego co ma odesłać?

j23 napisał(a):
Ja zawsze stosowałem zasadę, że np. płyta główna może pomieścić np. max. 16 Gb RAM'u, ale ja wiem że docelowo tam będzie max. 8GB

8GB dzisiaj to minimum, żeby korzystać z komputera jak człowiek. Dlatego proponuję wstawić 1 kostkę 8GB. Sam się wkurzam, że kupiłem kit 2x4GB (a mam 4 sloty - 32GB max).

j23 napisał(a):
;) -coś w tym jest. Ja bym tylko dodał, że im nowszy Windows tym więcej RAM'u zeżre (wyjątek to chyba Vista i W7).

W8 jest szybsze w działaniu od W7, głównie za sprawą braku Aero. Czyste W8.1 zajmuje ~950MB RAM, a mam zainstalowane CCC i drivery do iGPU.

Obudowa już jest fajniejsza, tylko cały czas nie napisałeś jakie konkretnie podzespoły chcesz i za jakie pieniądze ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

rezasurmar napisał(a):
Najgorsze niestety są te niektóre usługi w tle, które potrafią przymulić komputer, jak np. windows search indexujący w najmniej dogodnym momencie.
Na 8 wystarczy, że poruszysz myszką i wszystkie usługi nagle zamierają ;)

PostNapisane: 28 sie 2014, o 12:29 

barney napisał(a):
Na 8 wystarczy, że poruszysz myszką i wszystkie usługi nagle zamierają

Na aktualnym PCcie i 8.1 nie mam takich problemów nawet przy 100 zakładach w FF i 30-50 w chrome ;)

Fakt na poprzednim C2D z 4GB ramu to muliło już od 30-40zakładek bardzo mocno.

PostNapisane: 28 sie 2014, o 18:44 
Użytkownik

barney napisał(a):
j23 napisał(a):
Jeśli nie potrzebujesz dużo upychać na dysk twardy to pamiętaj, że im mniejszy dysk tym system operacyjny szybciej sobie z nim radzi, co w rezultacie daje szybszą pracę

Większych dziwów w życiu nie słyszałem... no, chyba, że prowadzimy akademickie dysputy filozoficzno-akademickie... SSD z zasady jest szybki, a im pojemniejszy talerz tym generalnie będzie miał większe transfery. (...)
Kolego barney.. A długo już żyjesz? -bo mam wrażenie, że w tym momencie mam do czynienia z jakimś dzieckiem z gimnazjum. To co napisałem jest prawdą (fakt, że bardziej jest zauważalne w dyskach HD, a nie SSD). Napisałem to w oparciu o moją ponad 20-letnią praktykę pracy z komputerami jako serwisant. Natomiast ty w swoich "naukowych" wywodach mieszasz dyski SSD z dyskami HD (talerzowymi) - tak jakbyś W OGÓLE nie wiedział o czym piszesz! :lol: Może jak nie jesteś pewny to warto byłoby najpierw przemyśleć co chcesz napisać?

barney napisał(a):
im pojemniejszy talerz tym generalnie będzie miał większe transfery
Na jakiej wsi czegoś takiego uczą? :lol:

Odczuwalna przez użytkownika szybkość dysku zależy m.in. od czasów dostępu do dysku, rodzaju dysku, użytej magistrali do transferu danych i ilości innych dysków (fizycznych) skonfigurowanych w danym systemie operacyjnym. Odsyłam kolegę barney'a do szkoły, książek, wiki, i google.. ;)

barney napisał(a):
j23 napisał(a):
Ja zawsze stosowałem zasadę, że np. płyta główna może pomieścić np. max. 16 Gb RAM'u, ale ja wiem że docelowo tam będzie max. 8GB
8GB dzisiaj to minimum, żeby korzystać z komputera jak człowiek. Dlatego proponuję wstawić 1 kostkę 8GB. Sam się wkurzam, że kupiłem kit 2x4GB (a mam 4 sloty - 32GB max).
Kolego czytaj UWAŻNIE co napisałem. To są tylko moje zalecenia, a nie sztywne reguły.

Potem możesz pisać SWOJE własne -jak to nazywasz- filozoficzne dysputy jak tutaj:
barney napisał(a):
8GB dzisiaj to minimum, żeby korzystać z komputera jak człowiek
:D :) :lol: -dobre :lol: -tzn. wedłóg Twojego że MUSI BYĆ 8Gb RAM i najlepiej Windows 8 :lol: -niezłe napędzanie biznesu MS... A kolega Japa, chce tanio złożyć w miarę wydajny komputer...

barney napisał(a):
j23 napisał(a):

W8 jest szybsze w działaniu od W7, głównie za sprawą braku Aero. Czyste W8.1 zajmuje ~950MB RAM, a mam zainstalowane CCC i drivery do iGPU.

To, że W8.1 mniej zajmuje miejsca niż W7 i że w testach wychodzi, że jest szybszy nie znaczy, że jest lepszy. Ja już nie liczę telefonów od ludzi, którzy mnie proszą o pomoc, bo nie potrafią się odnaleźć w nowym i teoretycznie intuicyjnym W8.

Kolego barney przestań się wymądrzać jeśli naprawdę nie masz nic ani ciekawego, ani konkretnego do napisania.

Kolego Japa, nie mogę podać Tobie na tym forum nazw sklepów ani linków, ale są sklepy które sprzedają komputery (jednostki centralne) wraz z systemami operacyjnymi. Przy czym istnieje możliwość dopasowania konfiguracji. Szczegóły mogę podać Tobie na PW, gdybyś był zainteresowany. Pozdrawiam! Jarek

Ostatnio edytowano 28 sie 2014, o 18:59 przez j23, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: 28 sie 2014, o 18:52 
Użytkownik

Kłócenie się o Win8 i Win7 to już lekka przesada ;)
Tak samo jak Win8 trudny w obsłudze i owe przeszkadzające Metro UI.

Na tableto-laptopie z Win8.1 mam 4GB RAMu i wyłączony plik stronicowania. Czasami wyskoczy mi monit o braku pamięci, prawda. Będę musiał chyba ustawić jakiś mały zapas, ale wmuszanie 8GB RAMu do podstawowych zadań to przesada. Tak jak sprzedawanie ludziom chcącym komputer jedynie do internetu komputerów z co najmniej i3...

PostNapisane: 28 sie 2014, o 18:57 

No co by złego nie mówić o 8.1 to mimo wszystko chodzi szybciej i stabilniej od 7ki, a to że trzeba się przestawić na inny interfejs trochę (nie mówię tu o kaflach, bo w 8.1 jest normalny pulpit), taka sama różnica była między 3.11/95..98/XP i też ludzie marudzili, kwestia przyzwyczajenia.

Co do reszty się zgodzę.
Zresztą jeżeli mamy dwu kanałowy kontroler ramu, to mimo wszystko wydajniej jest dać 2x4GB niż 1x8GB chyba że przewidujemy w krótkim czasie dołożyć te drugie 8GB.

Dyski to akurat całkowicie odwrotna sytuacja, większe talerze to większe upakowanie danych na cal, a najwięcej tracimy na machaniu głowicą po powierzchni.
Stąd transfery to nie wszystko, najważniejszy jest czas dostępu.
Jeżeli oczywiście mówimy o systemie, aczkolwiek może się okazać że dobrej jakości SAS scsi będzie szybszy niż niskiej klasy SSD ;), ale to zupełnie inna bajka.
Ja na miejscu kolegi Japa;~) poskładał bym na tym co na początku, kwestia tylko znalezienia lepszego zasilacza i to wszystko, intel nie jest remedium na wszystko ;).

PostNapisane: 31 sie 2014, o 17:00 
Użytkownik

A co powiecie na takie zestawy.

- Obudowa: Chieftec FN-02B
- Płyta główna: Gigabyte GA-B85M-D3H

lub

- Obudowa: Chieftec FI-01B-U3
- Płyta główna: ASrock H81M-ITX

W obydwóch zestawach byłby Celeron G1840.
Jak myślicie, na którym bym lepiej "wyszedł".

PostNapisane: 1 wrz 2014, o 00:25 
Użytkownik

Japa;~) napisał(a):
Jak myślicie, na którym bym lepiej "wyszedł".

Myślę, że do celów w jakich chcesz tego użyć poniższy zestaw będzie lepszy:
Japa;~) napisał(a):
- Obudowa: Chieftec FN-02B
- Płyta główna: Gigabyte GA-B85M-D3H

Moje argumenty (zalety płyty głównej):
- możliwości wbudowanej karty graficznej (większe możliwości dla portu HDMI)
- większe możliwości jeśli chodzi o rozbudowę pamięci RAM
- więcej slotów dla ewentualnych kart rozszerzeń

Co do AsRock'a to jego ewentualna przewaga jest w tych bajerach jeśli chodzi o operacje w BIOS'ie i 4-fazowym zasilaniu płyty - ALE jak to działa w praktyce? -tego nie wiem. Piszę tylko na podstawie tzw. pewniejszych rozwiązań. A w tym wypadku -moim zdaniem- Gigabyte zdecydowanie wygrywa.

Co do obudowy to pamiętaj, że ta którą wybrałeś to przykład takiej, w której montowany jest zasilacz niestandardowych rozmiarów (nieco mniejszy niż taki jaki zwykle można dostać w sklepie). Nie wiem, może ta obudowa, którą wybrałeś pomieści jednak zasilacz o standardowych wymiarach (zawsze możesz zapytać się o to sprzedawcy). Wiem, że są obudowy małe, ładne (typu low-profile) które mimo to mieszczą standardowe zasilacze. No, ale jak kasy mało, a sprzedawca wiarygodny i w razie czego wymieni zasilacz to okey. Inaczej może być ciężko z dopasowaniem.
Standardowe wymiary zasilacza to ok: 150x140x90 [mm].

Pamiętaj też o dopasowaniu pamięci RAM: max.8Gb RAM w jednej kości DDR3 i 1600/1333 MHz (taka częstotliwość jaka pisze w specyfikacji płyty głównej).

Pozdrawiam! Jarek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1