Witam,
Kilka dni temu dowiedziałem się, że istnieje coś takiego jak mikrokontrolery
Uczę się w własnym zakresie języka c++ z książki "Symfonia c++ standard" (J. Grębosz) - przeczytałem ponad połowę i cały czas zawzięcie czytam. Umiem pisać już programy, ćwiczę zadania z różnych źródeł itp.
Tak z ciekawości chciałbym się czegoś dowiedzieć odnośnie tych mikrokontrolerów. Chciałbym się tym zająć tak hobbystycznie (bardzo mnie kręcą takie rzeczy
), ale najpierw muszę zadać kilka pytań przed tym wszystkim:
1) Czy moja wiedza odnośnie programowania w c++ jest wystarczająca, czy programy w c++ są dobre na mikrokontrolery? Czytałem, że może lepiej żebym się nauczył c i w nim zaczął pisać programy?
2) Czy to jest bezpieczne dla komputera ( mam nówkę sztukę PC
)? Co może się stać np. po zrobieniu zwarcia w obwodzie, co mogę uszkodzić?
3) Jestem także zielony w tych rezystorach, dławikach i innych kondensatorach. Gdy poczytam o tym w necie, będę potrafił je zastosować oraz wiedział do czego służą?
Nie pisycie czegoś takiego żebym się w ogóle za to nie brał i to zostawił jak mam taką wiedzę
I tak ja będę próbował i się uczył. Ty też kiedyś miałeś zapewne taką wiedzę i się jakoś nauczyłeś.
Piszę to bo już się spotkałem z takimi odpowiedziami na różne tematy.
edit:
Wiem, że musiałbym jeszcze poczytać odnośnie programowania na mikrokontrolery, tylko że to musiał bym jeszcze kupić jakąś książke czy gdzieś na necie to znajdę?