Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 sty 2025, o 17:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 sie 2014, o 12:17 
Użytkownik

Witam,
Kilka dni temu dowiedziałem się, że istnieje coś takiego jak mikrokontrolery :D Uczę się w własnym zakresie języka c++ z książki "Symfonia c++ standard" (J. Grębosz) - przeczytałem ponad połowę i cały czas zawzięcie czytam. Umiem pisać już programy, ćwiczę zadania z różnych źródeł itp.
Tak z ciekawości chciałbym się czegoś dowiedzieć odnośnie tych mikrokontrolerów. Chciałbym się tym zająć tak hobbystycznie (bardzo mnie kręcą takie rzeczy :D ), ale najpierw muszę zadać kilka pytań przed tym wszystkim:

1) Czy moja wiedza odnośnie programowania w c++ jest wystarczająca, czy programy w c++ są dobre na mikrokontrolery? Czytałem, że może lepiej żebym się nauczył c i w nim zaczął pisać programy?

2) Czy to jest bezpieczne dla komputera ( mam nówkę sztukę PC ;) )? Co może się stać np. po zrobieniu zwarcia w obwodzie, co mogę uszkodzić?

3) Jestem także zielony w tych rezystorach, dławikach i innych kondensatorach. Gdy poczytam o tym w necie, będę potrafił je zastosować oraz wiedział do czego służą?

Nie pisycie czegoś takiego żebym się w ogóle za to nie brał i to zostawił jak mam taką wiedzę :|
I tak ja będę próbował i się uczył. Ty też kiedyś miałeś zapewne taką wiedzę i się jakoś nauczyłeś.
Piszę to bo już się spotkałem z takimi odpowiedziami na różne tematy. :lol:

edit:
Wiem, że musiałbym jeszcze poczytać odnośnie programowania na mikrokontrolery, tylko że to musiał bym jeszcze kupić jakąś książke czy gdzieś na necie to znajdę?

Ostatnio edytowano 25 sie 2014, o 12:22 przez zumma, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 sie 2014, o 12:20 
Moderator

zumma napisał(a):
Piszę to bo już się spotkałem z takimi odpowiedziami na różne tematy.

Pewnie na znanym forum na e.....

Proponuję obejrzyj sobie na początek to:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/av ... aczac.html

poczytaj i pooglądaj też inne poradniki z tego bloga - zobaczysz, że są przydatne i że dasz radę ;)

PostNapisane: 25 sie 2014, o 13:03 
Użytkownik

Witam,

Jeżeli jesteś kompletnie zielony w dziedzinie elektroniki, to na początek polecam książkę Charlesa Platta: "Elektronika.Od praktyki do teorii.", ja uczyłem się z książek "Elektrotechnika" Stanisława Bolkowskiego, oraz "Elektronika" Augustyn Chwaleba i inni, ale ja je przerabiałem w Technikum więc komentarz osoby doświadczonej też dużo daje.

Zainwestuj w dobrą książkę, a jak będzie jakieś zagadnienie niejasne to pisz, w ramach możliwości zawsze ktoś postara Ci się je wytłumaczyć tak na chłopski rozum.

A co do języka, ja uważam, że ważne, abyś zaczął w jednym i był konsekwentny, a nie skakać z jednego na drugi, bo ktoś powiedział, że to możesz w tym lepiej to zrobić, a w tym to prościej się pisze. Jak już nauczysz się dobrze porgramować w danym języku to możesz się brać za kolejny, a znając jeden na dobrym poziomie na pewno ułatwi sprawę. Tak więc powodzenia w zdobywaniu wiedzy.

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 25 sie 2014, o 13:04 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wszystko jest trudne, zanim stanie się proste. Co mikrokontrolerów to czytaj choćby to forum. Jeśli chcesz nauczyć się więcej, jeśli chodzi o elektronikę, to musisz koniecznie poznać zagadnienia elektroniki analogowej (obwody prądu stałego, przemiennego, różne elementy, rezystory, kondensatory, cewki, tranzystory, etc.) i podstawy techniki cyfrowej (bramki logiczne, przerzutniki, rejestry, etc.). Polecam materiały na tej stronie: http://elportal.pl/podstawy-elektroniki

PostNapisane: 25 sie 2014, o 13:07 
Moderator

mokrowski napisał(a):
C++ jest dobre na mikrokontrolery. Zerknij do działu w którym są tutoriale o stosowaniu C++ w projektach

DOKŁADNIE - zapomniałem - a skoro kolega się naszprycował (w dobrym tego słowa znaczeniu) wiedzą n/t C++ to proszę tu jest podsumowanie WSPANIAŁYCH poradników na temat C++ dla procków AVR, które przygotował właśnie kolega mokrowski

http://mirekk36.blogspot.com/2014/06/c- ... nkach.html

może więc warto od tego zacząć ;)

PostNapisane: 25 sie 2014, o 13:21 
Użytkownik

Wczoraj poświęciłem dużo czasu na zapoznanie się z tym wszystkim, też z tym "Mikrokontrolery AVR jak zacząć ?" na blogu.
Wybrałem, że kupie płytkę stykową. Gdy już będę chciał kupić książkę to mam kupić od razu tą płytkę stykową. czy poczekać aż trochę przestudiuje temat?
Proszę jeszcze jednak o sprecyzowanie co się może stać gdy spowoduję zwarcie kiedy mam zasilanie z usb przez programator, a co kiedy mam zasilanie zewnętrzne, jest jakaś różnica. Naprawdę boje się o pc i reszte :D

PostNapisane: 25 sie 2014, o 21:13 
Użytkownik

OK to już wiem to co chciałem. Dzięki wszystkim za konkretne odpowiedzi.
Przemyślałem wszystko, poprzeglądałem różne strony/fora i zdecydowałem że moja wiedza o języku c++ jest niewystarczająca. Przeczytam całą książkę, dopiero wtedy kupię sobie płytkę stykową i inne potrzebne rzeczy wraz z jakąś książką.
Jeszcze się odezwę zanim zrobię zakupy, czy to co będę chciał kupić będzie odpowiednie oraz dobre

Strefa czasowa: UTC + 1