Witam
Posiadam taki układ. Moduł GSM MG2639V. Podłączony za pomocą lini UART do mikrokontrolera Atmega64. Oczywiście na tych liniach jest zrobiona konwersja napięć na 2.8V. Komunikacja z modemem za pomocą terminala na PC działa prawidłowo. Wcześniej, jak resetowałem oraz włączałem modem "z palca" czyli przytykałem kabelek POWERKEY do masy to i z AVR działał dobrze. Problemy pojawiły się, jak chciałem resetować modem oraz włączać go za pomocą AVR. Oto kod:
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
I teraz tak. Jak jest linijka sei(); a po linijce w której włączam modem pinem POWERKEY nie ma nic, to modem się normalnie uruachamia. Natomiast jak np chcę wysłać po włączeniu komendę AT, to modem się jak by resetuje.Tzn dioda mignie raz, chwila przerwy i znowu mignie raz. Dla mnie wygląda to na reset modemu. Natomiast jak zakomentuję sei(); a odkomentuję komendę wysyłającą AT, to modem też się włącza. Czyli, albo to albo to. Co jest nie tak w tym kodzie? Ten kod co teraz wrzuciłem chyba powinien mi po prostu uruchomić modem co nie? Nie kapuję o co chodzi z tym sei() i z wysłaniem AT, tzn wiem o co chodzi ale nie wiem czemu jednocześnie nie mogą być te dwie linijki w programie. Problem dzieje się nawet wtedy jak odepnę linie RxD i Txd pomiędzy AVR-Modem a zostawię sei() w programie.