Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 kwi 2026, o 18:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 lip 2014, o 22:58 
Użytkownik

Witam, mam problem z LCD 2x16 HD444780. Wyświetlacz działa ( świecą się wszystkie kwadraciki w górnej linii ), ale jeżeli chce wyświetlić jakiś znak lub tekst jest bez zmian, przejrzałem wszystkie biblioteki i nadal nic. Dodaje schemat i kod.

Schemat:

Obrazek

hd44780.c
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

hd44780.h
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

main.c
język c

@edit - nie jestem pewien, czy dobry dział, jeżeli nie, to proszę o przeniesienie ;)
@edit2 - Przepraszam za moje niezapoznanie się z dodawaniem tematów, obrazków, sytnaxów :( Głupio wyszło, że Pan Mirek jeśli mogę sobie pozwolić musiał mnie poprawić. Jeżeli chodzi o F_CPU już nigdy nie dodam go w kodzie :) A teraz do schematu, to być może nie jest on najlepszy i nie ma w nim zasilania procka, gdyż chodziło mi tu tylko o przedstawienie połączeń. Chyba już wszystko w tym temacie poprawiłem ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 sie 2014, o 00:23 
Użytkownik

Program co niecałą sekundę powinien się resetować, gdyż nie ma głównej nieskończonej pętli programu "while (1)".

Pierwsza linia kwadratów na wyświetlaczu wskazuje nie zainicjalizowany sterownik LCD.

PostNapisane: 1 sie 2014, o 12:02 
Użytkownik

Dodałem while(1) i nadal nic, próbowałem już wielu bibliotek i gotowych plików main.c i w większości były while, ale efekt zawsze taki sam, czarne kwadraty ;/ Czytając tematy innych ludzi odnośnie tego problemu to wielu pomogło wyłączenie opcji w fusach np. JTAG. Posiadam Atmege 328P, byłbym wdzięczny jak ktoś by wytłumaczył jak wyłączyć JTAG, czytałem też, aby zmienić taktowanie na 1 MHz, w eclipse mam ustawiony 1 MHz, ale wewnętrzny oscylator na 8 MHz, gdyż nie mam więcej opcji.

PostNapisane: 1 sie 2014, o 12:12 
Moderator

Widzisz bo while(1); to nie jest lekarstwo na kwadraciki :( ... owszem - może być i jest bardzo ważne ... ale to TYLKO jeden z wielu błędów które w takim kodzie popełniasz .... i wtedy naprawienie jednego z błędów nie rozwiąże całej sytuacji ... dlatego kompletnie nie ma co tak pisać:

RexioManTM napisał(a):
próbowałem już wielu bibliotek i gotowych plików main.c i w większości były while, ale efekt zawsze taki sam, czarne kwadraty

bo to oznacza TYLKO jedno, nie próbujesz się nauczyć programować w C od PODSTAW - tylko na wyrywki i stąd takie KŁOPOTY ... czy tak się nie da nauczyć ? ależ da się - tylko przeważnie zajmie to kilka hektolitrów czasu - przez co nieraz można się szybciej zniechęcić do tego całego programowania

za to gdy się rozpoczyna od PODSTAW i po kolei . gdy się rozumie TAK PODSTAWOWĄ rzecz jak pętla główna programu - a ty nawet z tego sobie nie zdajesz jeszcze sprawy, to wtedy nagle nauka idzie szybciej i wszystko staje się jasne. A co ważniejsze zaczyna to być przyjemne i wciągać ;)

dlatego polecam ci zacznij od książki:

http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html

bo z tego co piszesz - to sądzę, że jej nie masz jeszcze - a jeśli masz - to pewnie pominąłeś mnóstwo rozdziałów albo jeszcze nie zajrzałeś co ?

PostNapisane: 1 sie 2014, o 12:12 
Użytkownik

Atmega328 nie ma JTAG. Zagadnienie z JTAGiem dotyczy AT32, AT16 itp.

Jeśli wewnętrzny oscylator masz ustawiony na 8MHz to w Ecplipse też ustaw na 8MHz.
Niezależnie od tego jaki jest zegar to ustawienie w prcesorze (fizyczne) musi się zgadzać z tym co ustawiany w Ecplise.
Inaczej opóźnienia _delay_ms (us) będą żle liczone. I to pewnie jest Twój problem, bo z opisu wynika, że LCD się nie inicjalizuje

PostNapisane: 1 sie 2014, o 12:39 
Użytkownik

Co do książki, to oczywiście, że zakupie ją w najbliższym czasie, lecz niestety brak pieniążków w portfelu, ale daje słowo Panie Mirku, że ją zakupie i przeczytam całą z uwagą na każdy szczegół. Wiem, że daleko bez tej książki nie zajdę, lecz skoro posiadam takowy wyświetlacz chciałem spróbować coś na nim wyświetlić. Nawet jak to mi się uda to i tak nie zrobi nic więcej, ponieważ za wiele w AVR-GCC nie potrafię. Tak jak pisałem, chcę tylko dowiedzieć się dlaczego nie inicjalizuje się mój wyświetlacz :)

JUPI - udało mi się wyświetlić prosty napis TEST z odczytem flagi zajętości, lecz napis mruga, czy tak powinno być?
Ok, już sobie poradziłem, następna rzecz, którą zrobię to zakupienie książki Pana Mirka :) Temat można zamknąć/kosz :)

Ostatnio edytowano 1 sie 2014, o 13:03 przez RexioManTM, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 1 sie 2014, o 12:59 
Użytkownik

Witam

Pomogę Ci odpalić ten wyświetlacz. Odpalimy to na bibliotekach autorstwa Radosława Kwiecienia http://radzio.dxp.pl/hd44780/. Pobierz sobie biblioteki znajdujące się pod linkiem Sterowanie w trybie 4-bitowym bez odczytu flagi zajętości z dowolnym przypisaniem linii sterujących. W pliku o nazwie HD44780.h dokonasz zmiany konfiguracji portów w ten sposób:
język c

Tutaj masz jedną z możliwości sprawdzenia tego wyświetlacza:
język c

Przypominam o ustawieniu właściwie fuse bitów w Eclipse oraz w MkAvrCalculator, oraz ustawieniu kontrastu wyświetlacza. Jeżeli wtedy wyświetlacz nic nie wyświetli to daj znać. Zrób jakieś zdjęcia jak podłączyłeś ten wyświetlacz.

Pozdrawiam
Elektronik

PostNapisane: 1 sie 2014, o 13:11 
Użytkownik

Dzięki, ale już sobie poradziłem i to właśnie na tych bibliotekach tyle, że z odczytem flagi zajętości ;)

Strefa czasowa: UTC + 1