Witam,
ostatnimi czasy zainteresowałem się tematem programowania w c# i nadszedł ten czas, kiedy pragnę podzielić się z wami swoim pierwszym programem w tym właśnie języku napisanym. Z góry proszę o opinie, porady i wytykanie błędów, które popełniłem. Program pilot to program obsługujący kody przychodzące z atmegi połączonej z odbiornikiem podczerwieni przez port szeregowy. Program z mikrokontrolera jest banalny i nie warty uwagi
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
W zasadzie to kod jest ściągnięty z któregoś przykładu z bluebooka.
Przechodząc w końcu do właściwego programu w c# powstał on w zasadzie z lenistwa
. Jako, że lubię wieczorami do poduszki obejrzeć jakiś film to zdarzają się sytuacje, że chciałbym film ściszyć albo pogłośnić, no ale z łóżka wstawać się nie chce
. Z tego powodu powstał "Pilot". Program umożliwia za pomocą pilota z kodowaniem RC5:
- pogłaśniać, ściszać głośność komputera
- wyciszać komputer
- wyświetlić aktualną półprzezroczystą godzinę
- wyłączyć komputer
- wyłączyć komputer po określonym czasie np. po 5 min.
Kod programu:
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Jak możecie zobaczyć program automatycznie zapisuje się w rejestrze i przy ponownym uruchomieniu komputera włącza się automatycznie. Program graficznie jest bardzo prosty, ma kilka przycisków i list wyboru. No cóż to chyba już wszystko co mogę o nim powiedzieć, na koniec dodam kilka zdjęć żebyście mogli się z nim lepiej zapoznać.
Jak już wspomniałem liczę na opinie i porady
.
Pozdrawiam