Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 kwi 2026, o 19:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lip 2014, o 02:13 
Nowy

Dzień dobry,
Mam w planach zrobienie małego projektu. Ten mój twór miałby za zadanie: odczytywać pliki tekstowe z karty i wyświetlać je na wyświetlaczu graficznym (chodzi o taką małą ściągnę krótko mówiąc :twisted: ).
Chciałbym oczywiście, aby układ był zasilany bateryjnie, a wyświetlacz był możliwie mały i energooszczędny. Znalazłem taki oto twór:

http://allegro.pl/lcd-oled-0-96-iic-i2c ... 97028.html
https://www.adafruit.com/datasheets/SSD1306.pdf tu jego datasheet

Problem jest taki, że z tego co zrozumiałem wyświetlacz o ile do samej komunikacji potrzebuje 1,6-3,3 V, to na samo zasilanie potrzebuje aż 7V. Plusem wyświetlacza jest komunikacja I2C, bo nie chcę zużywać za dużo połączeń. Czy potraficie mi jakoś doradzić? Układ musiałby chodzić na 3ch bateriach CR20, żebym mógł dać żądane napięcie na wyświetlacz. Są jakieś inne tanie małe niskonapięciowe wyświetlacze? (W końcu w różnych mp3 kach, które były zasilane 1 bateryjką 1,5V )

Z góry dziękuję za pomoc :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lip 2014, o 02:42 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Obejrzyj to:

fajny myk :)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 5 lip 2014, o 04:23 
Nowy

Dzięki wielkie ;) właśnie takie coś mi było potrzebne. Btw. Możecie polecić jakąś dobrą książkę od elektroniki? (właśnie w takim praktycznym ujęciu)

PostNapisane: 5 lip 2014, o 05:30 
Moderator

Pilarek napisał(a):
to na samo zasilanie potrzebuje aż 7V.

Panie kochany gdzieś ty to przeczytał ? :( ... Owszem jedną rzeczą jest PDF samego wyświetlacza, samego sterownika SSD ale czym innym jest PDF (dokumentacja) gotowej płytki na której masz to wszystko już osadzone i do której podajesz TYLKO jedno napięcie zasilania .... No rzuć sobie okiem chociaż na ilość nóżek jakie masz dostępne dla tej wersji I2C do której link pokazałeś ... VCC, SDA, SCL oraz GND .... więc gdzie ty chciałbyś podać te 7V ??? hmmm ?

tym bardziej że w samym opisie wyświetlacza na aukcji do której ty sam link podałeś jak BYK stoi napisane, że:

Napięcie zasilania: 3-5V

więc nie opowiadaj ;)

PostNapisane: 5 lip 2014, o 12:48 
Nowy

Dlatego piszę w dziale dla początkujących. Proszę się nie załamywać, nie wiem gdzie szukać informacji o całym tym układzie w takim razie... Na stronie jest podany sterownik i na jego pdf patrzyłem.
Chciałem po prostu zobacz coś więcej na temat tego wyświetlacza i to mi się rzuciło w oczy. Myślałem po prostu, że sprzedający się pomylił.

Strefa czasowa: UTC + 1