Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 lip 2026, o 19:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 cze 2014, o 21:10 
Moderator

mczarny napisał(a):
Panie Mirku ja po prost pytałem bo byłem ciekawy jak to się robi, ale przecież nie muszę tego stosować - prawda?

wiem - ale wolę to wyraźnie napisać - bo nie ty pierwszy (uwierz mi) i nie ostatni wymyślasz takie pytanie .... ostatnio jakoś szczególnie mnóstwo maili dostaję i ludzie się martwią że jak nie skasują to nie będą mogli wgrać wsadu

dlatego przy takich okazjach na forum to wyraźnie podkreślam

a ty - tak jak mówisz - zrobisz jak uważasz i myślę, skoro już wiesz dokładnie w czym rzecz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 cze 2014, o 07:42 
Użytkownik

moja płytka do testów
dwa wyjścia z przekażnikami, dwa wyjścia z procka
pięć wejść - wszystkie przez bramki 74HC14D z czego trzy podciągnięte do +5V
kwarc 16MHz i wyświetlacz
nie zrobiłem tylko przełączanego pinu RW wyświetlacza - jest na stałe do masy
no i oczywiście ATMega16A

Obrazek

Ostatnio edytowano 25 cze 2014, o 08:26 przez mczarny, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 25 cze 2014, o 07:45 
Moderator

mczarny napisał(a):
nie zrobiłem tylko przełączaniego pinu RW wyświetlacza

czyli zrobiłeś ten sam błąd, który najczęściej robią od lat różni producenci zestawów uruchomieniowych - więc z jednej strony nie ma co się dziwić, że taki wzór powielasz ...

uwierz, że zdecydowanie lepiej RW mieć "przy procku" ;) ... albo co najmniej jeśli już płytka testowa to mieć możliwość jego przełączania albo do GND albo do procka

PostNapisane: 25 cze 2014, o 08:00 

Powiem więcej, bez RW, zapomnij o przetestowaniu projektu gdzie wykorzystasz eventy, bo rozsypią ci się zależności czasowe przy wyświetlaniu sporej ilości rzeczy na wyświetlaczu. Chyba że zrobisz jakiś buffor, ale i tak to nie działa zbyt dobrze.
RW dla LCD to w sumie konieczność, a nie luksus ;).

PostNapisane: 25 cze 2014, o 10:05 
Użytkownik

mczarny napisał(a):
nie zrobiłem tylko przełączanego pinu RW wyświetlacza - jest na stałe do masy

Kolego, widzę całą masę wolnych nóżek MCU. Dolutuj się cienkim przewodem do któregoś pinu a z drigiej strony do któregoś wolnego padu LCD (D0- D3) które widzę masz wiszące w powietrzu i problem z głowy.
Swoją drogą bardzo ładna płyteczka. W pierwszej chwili myślałem, że to jakiś sterownik zaadoptowany jako zestaw uruchomieniowy... :)

rezasurmar napisał(a):
RW dla LCD to w sumie konieczność, a nie luksus .

W sieci jest niestety propagowanych bardzo wiele projektów, które stosują to uproszczone rozwiązanie z RW podłaczonym do masy.
Myślę, że wynika to z tego, że bazują one na jakimś źródle pisanym w BASCOMIE, gdzie jakoś widzę że to biedne RW było tak traktowane. Nie znam BASCOMA, ale może to wynika z jakichś wbudowanych w niego funkcji. W każdym razie co projekt opisany w BASCOMIE to RW podpięte do masy....
W każdym razie później to ludzie powielają.

Osobiście widzę sens RW podpiętego do masy tylko w przypadku gdy chcemy uprościć układ, gdzie procesor ma być zasilany np. z 3V dzięki czemu nie musimy się martwić o konwersję napięć. Taka "taktyka" jest widzę stosowana np. w ćwiczeniach z procami Xmega.

PostNapisane: 25 cze 2014, o 10:45 
Użytkownik

niestety nie pomyślałem
wiem, że mam dużo wolnych wyjść więc dolutowanie kawałka kynaru nie będzie problemem

co do płytki to mimo młodego wieku trochę już laminatów się zrobiło głównie do układów analogowych i prostej cyfrówki
w mikrokontrolerach dopiero raczkuję ;)

PostNapisane: 25 cze 2014, o 10:51 

Cytuj:
Osobiście widzę sens RW podpiętego do masy tylko w przypadku gdy chcemy uprościć układ, gdzie procesor ma być zasilany np. z 3V dzięki czemu nie musimy się martwić o konwersję napięć. Taka "taktyka" jest widzę stosowana np. w ćwiczeniach z procami Xmega.

A to już totalny bezsens, tylko dowód na to że ćwiczenie ma marną wartość dydaktyczną.
Bardziej bym obstawiał za lenistwem samego "piszącego" przykład, trzeba się przy użyciu R/W bardziej pomęczyć z kodem, a nie na pałę mieszać PINami podpiętymi do LCDka.
I co potem, procesor na wypasie Xmega z wysokim zegarem i ma czekać ileś tam ms na to aż LCD raczy coś wyświetlić ?. Toż to woła o pomstę do nieba.
W bascomie po prostu panuje maniakalna wręcz moda na pisanie liniowe programów, z delay i innymi kwiatkami.
Przez to jestem antyfanem bascomowego podejścia do zaczęcia przygody z programowaniem.
Owszem na etapie migania diodą to jeszcze można zrozumieć, ale wystarczy zrobić prosty projekt, gdzie jest uart/klawiatura/1wire czy inne krytyczne czasowo zależności i zaczynają się schody.
Koszt użycia jednego Pinu na RW jest niewspółmierny do zysków jakie to ze sobą niesie.

PostNapisane: 25 cze 2014, o 10:59 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Bardziej bym obstawiał za lenistwem samego "piszącego" przykład, trzeba się przy użyciu R/W bardziej pomęczyć z kodem, a nie na pałę mieszać PINami podpiętymi do LCDka.
I co potem, procesor na wypasie Xmega z wysokim zegarem i ma czekać ileś tam ms na to aż LCD raczy coś wyświetlić ?. Toż to woła o pomstę do nieba.

DOKŁADNIE ... taka moda, żeby po prostu ot "COŚ TAM POKAZAĆ" czyli byle podłączyć LCD, na kolanie napisać obsługę bez flagi RW ... i pokazać jaki to fajny moduł czy zestaw ... szkoda gadać ... A później jak widać na załączonym obrazku (tym wątku) początkujący niestety naśladują takie dziwne przykłady ...

I rzeczywiście trafnie to ująłeś - Xmega napędzana kosmicznym zegarem, mająca DMA i nie wiadomo co jeszcze - a będzie kulała przez głupi LCD :( ... no takie przykłady są jak przysłowiową KULĄ W PŁOT :(

Wystarczy zobaczyć już chociażby do przykładu książki SunRivera - gdzie na FRDM jeśli już pokazuje LCD to z użyciem pinu RW. Wprawdzie bazujemy tam na kodzie generowanym przez narzędzie "Procesor expert" ... no ale widać, że od razu ktoś tam POMYŚLAŁ a nie pojechał po bandzie ...

PostNapisane: 25 cze 2014, o 11:10 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
A to już totalny bezsens, tylko dowód na to że ćwiczenie ma marną wartość dydaktyczną.

Oczywiście, że tak. Jest coś zdrożnego w koncepcji projektu w którym wypasiony procesor, o ogromnej wydajności, czeka dziesiątki tysięcy cykli na wyświetlacz. Rozumiem jednak, że jak ktoś bardzo chce żeby taka Xmega coś mu tam wyświetliła, nie jest jeszcze na etapie stosowania układów buforujących tylko wsadza to w stykówkę to takie rozwiązanie może jakoś tam być sensowne. Zresztą niektóre wyświetlacze mogą pracować przy 3,3V i zawsze można się w taki zaopatrzyć.

Co do BASCOMA to ja go nie znam. Ale oglądałem ostatnio projekt, gdzie użyte były przerwania i odmierzanie czasu timerem sprzętowym. Jak widać się da, tylko jakoś nie mogę pojąć czemu brać BASCOM'owa ucieka od tych zagadnień. Absolutnie nie chcę pisać o wyższości C nad BASCOM'em bo to jałowe totalnie ;)

PostNapisane: 25 cze 2014, o 11:24 

Zawsze można korzystać z procesorów 5V tolerant jak Kinetis, STM ;).

PostNapisane: 25 cze 2014, o 11:32 
Moderator

sq8dsr napisał(a):
Co do BASCOMA to ja go nie znam. Ale oglądałem ostatnio projekt, gdzie użyte były przerwania i odmierzanie czasu timerem sprzętowym. Jak widać się da, tylko jakoś nie mogę pojąć czemu brać BASCOM'owa ucieka od tych zagadnień

Akurat Bascom ma bibliotekę do obsługi LCD z RW ... no ale domyślnie nie jest ona włączona ... domyślna korzysta z LCD z przyspawanym RW do GND - no i tak wszyscy lecą - bo tak jak często zaczęli z Bascomem to potem nawet nie wnikają czy można inaczej - niestety :(

Więc nawet jeśli ktoś robi moduł Xmega pod stykówkę to TYM GORZEJ jeśli nie przewiduje RW do procka - to wręcz hmmm nienormalne bo idzie drogą nawet gorszą jak widzisz po tym co wyżej napisałem niż w Bascomie (bo tam jednak jest obsługa RW) tylko nie każdy o tym wie

PostNapisane: 25 cze 2014, o 11:35 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Zawsze można korzystać z procesorów 5V tolerant jak Kinetis, STM .

No można, pewnie że tak :)
Dlatego wspomniałem Xmege jako przykład nietolerancyjnego 3 woltowca :lol:

Z drugiej strony, przynajmniej takie jest moje odczucie, że jak zabieramy się już kontrolery takich właśnie rodzin to już mamy jakieś tam pojęcie większe i zrobienie konwersji napięć nie powinno być jakimś szczególnym problemem. Zwłaszcza, ze te układy najczęściej raczej lądują na jakimś PCB a nie na stykówce. ;)

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

mirekk36 napisał(a):
Akurat Bascom ma bibliotekę do obsługi LCD z RW

No czyli jest tak jak przypuszczałem. To nie BASCOM jest zły, taki czy owaki, tylko opisy jego stosowania są do kitu.
A jak zwyle w sieci początkujący trafia na jakieś maniany
Przy czym najciekawsze jest, że niektóre uproszczenia nie są uproszczeniami, tylko wręcz utrudnieniami, ale "sprzedawane" są jako materiał dla początkujących.

PostNapisane: 25 cze 2014, o 11:42 

sq8dsr napisał(a):
Dlatego wspomniałem Xmege jako przykład nietolerancyjnego 3 woltowca

Przez to też nie tykam ich patykiem ;). Za dużo tych przeciw, tym bardziej że w sumie za ich używaniem nie przemawia nic na korzyść ponad to co jest w kinetisach czy STMach.

PostNapisane: 25 cze 2014, o 11:45 
Użytkownik

No mnie Sun zainteresował tym M0+. Niedługo muszę dokonać pozyskania drogą zakupu jego książki :)
Ehhh no i jeszce Greenbook koniecznie. :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1