Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 kwi 2026, o 10:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 cze 2014, o 16:31 
Użytkownik

Witajcie :)

Próbuję rozwiązać następujący problem:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

W kodzie mamy prostą obsługę zewnętrznych przerwań PCINT, klawisze są zwierające do masy.

W głównej pętli mamy N funkcji, które zawierają w sobie pętle, delay'e i dużo innych czasochłonnych rzeczy.
Pytanie: Jak w elegancki sposób za pomocą zewnętrznego przerwania przerwać natychmiast aktualnie wykonywaną funkcję i przejść do następnej? Piszę w elegancki sposób, bo można by było pójść na łatwiznę i po prostu w każdej funkcji co chwilę sprawdzać stan flagi, ale nie jest to zbyt estetyczne rozwiązanie.

W skrócie: za pomocą dwóch przycisków przechodzimy płynnie pomiędzy funkcjami (np. jesteśmy w funkcji 3, klikając pierwszy przycisk przechodzimy do funkcji 2, a drugi przycisk - do funkcji 4)

Widoczna obsługa przerwania dla trzeciego przycisku (stop_flag) powinna umożliwić wykonywanie aktualnej funkcji nieskończoną ilość razy (zapętlić ją, ignorując pozostałe funkcje), ale to nie jest problem i nie o to pytam :)

Z góry dziękuję za każdy pomysł.
Pozdrawiam :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 cze 2014, o 17:14 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Krótkie pytanie: funkcje są od siebie zależne? Koniecznie muszą się wykonać jedna po drugiej?

MXST4

PostNapisane: 19 cze 2014, o 17:20 
Użytkownik

wydaje mi się że ładnie wyglądało by to w :
albo w switch case
albo umieszczając adresy do funkcji w tablicy wskaźników do funkcji, a następnie wybierać za pomocą funkcji zwracającej wskaźnik na tą tablicę, funkcję za pomocą inkrementowanego bądź dekrementowanego (np. w przerwaniu) indeksu ( [ind]).
ostatniego sposobu nigdy nie próbowałem i sam ciekaw jestem jak to wyjdzie ;)

PostNapisane: 19 cze 2014, o 17:35 
Użytkownik

Dziękuję za odpowiedzi.

MXST4 - funkcje te będą opisywać przeróżne efekty na diodach LED, w związku z tym nie są ze sobą szczególnie jakoś powiązane. Bez interakcji użytkownika, pętla główna wywołuje każdy z efektów po kolei. Użytkownik ma mieć tylko płynną możliwość (bez czekania aż dana funkcja zakończy działanie) przeskoku do poprzedniego/kolejnego efektu.

Ma to wyglądać np. tak:

Pierwszy obieg pętli: (brak interakcji użytkownika)

Kod:
F1();
F2();
..
FN();

Drugi obieg pętli

Kod:
F1();
F2();
F3(); //podczas trwania F3() użytkownik chce się cofnąć do F2; F3 przerywa swoje działanie
F2();
F3();
F4();
..
FN();

i podobnie, gdy użytkownik chce ominąć dany efekt (następuje natychmiastowy skok do kolejnej funkcji)

Kuźnia - dokładnie też o tym samym pomyślałem, ale nie pozwoli to użytkownikowi przerwać aktualnie prezentowanego efektu i przejść do następnego. (Użytkownik będzie musiał cierpliwie zaczekać, aż dany efekt się zakończy)

PostNapisane: 19 cze 2014, o 17:45 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Pokombinuj z adresem powrotu odłożonym na stosie po wejściu w przerwanie, możesz go zmodyfikować "oszukując" mikrokontroler, który po przerwaniu pójdzie tam gdzie mu powiesz. To rozwiązanie będzie wymagało poznania adresów poszczególnych funkcji. W asm łatwo takie coś było zrobić, tutaj poczytaj, ale myślę, że również nie będzie problemu.

MXST4

PostNapisane: 19 cze 2014, o 17:53 
Użytkownik

a może spróbuj "zabronionego"sposobu z ostatniego poradnika Mirka....;)
http://mirekk36.blogspot.com/2014/06/wp ... iszem.html

PostNapisane: 19 cze 2014, o 18:09 
Użytkownik

MXST4 - ciekawy pomysł, pytanie tylko, jak się dorwać do tego adresu :P ale może coś mi się uda znaleźć.
Kuźnia - ten poradnik widziałem już jakiś czas temu - problem w tym, że wymagałoby to modyfikacji wszystkich funkcji F, one zawierają w sobie zagnieżdzone pętle, delay'e i inne nieciekawe rzeczy.
Może ktoś wpadnie na jakieś prostsze rozwiązanie? Albo coś mi się jeszcze uda wymyślić po drodze :P

Dziękuję za odpowiedzi.

PostNapisane: 19 cze 2014, o 18:51 
Użytkownik

Robiliśmy coś podobnego z Bartkiem (efekty na diodach zmieniane pilotem, obsługa pilota i cała reszta na jednym timerze sprzętowym ) ale wszystko napisaliśmy nieblokująco .To był nasz chyba jeden z pierwszych nieblokujących kodów - polecam przerobienie kodu w ramach nauki timerów programowych :) Nie jest to trudne, jak dla mnie to o wiele łatwiejsze niż asemblerowe zawiłości, aczkolwiek pomysł MXST'a4 wydaje się bardzo ciekawy dlatego zaraz siadam do lektury i trochę mnie nie będzie :)

PostNapisane: 21 cze 2014, o 23:13 
Użytkownik

jakby to nie miał być elegancki sposób to bym tobie zaproponował jeszcze rozwiązanie(nie sprawdzone przeze mnie) :
w przerwaniu inkrementowanie zmiennej wyboru funkcji (sterującej np. switch case) i zapamiętanie jej wartości do odtworzenia po resecie, następnie zmiana stanu pinu podłączonego do resetu na stan niski... po resecie odczyt zapamiętanej zmiennej jako argument switch... :( to chyba najprościej ale na pewno brzydziej to się już nie da ...

Strefa czasowa: UTC + 1