Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 mar 2026, o 10:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 cze 2014, o 02:56 
Nowy

Wiem, że sam sobie jestem winien, że nie korzystałem z programów typu MkAVRCalc i tak dalej ale jestem zawziętym użytkownikiem Linuksa a bawienie się w Wine jest bardzo męczące. Mikrokontroler zablokowałem sobie zupełnie przez przypadek... Nawet nie wiem za bardzo jak się mogło stać. Otóż. Ładowałem program z palca poleceniem avrdude -p -P -c -U ... tam wpisywane wszystko jak należy bo mam stałą formułkę do tego już wyrobioną ;p I dzisiaj dziwne komunikaty zaczęły wyskakiwać. A to, że nie można było odczytać pierwszego bajtu albo coś. Wyskakiwały błędy weryfikacji(zupełnie randomowo raz było wszystko ok raz nie). Aż pewnym razem wpisałem po raz kolejny komendę do załadowania programu do pamięci flash i dostałem niemiłą niespodziankę:

root@dawid-laptop:/home/dawid/workspace/keyboard/Release# avrdude -p atmega32 -c USBasp -P usb -F -U flash:w:keyboard.hex

avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.00s

avrdude: Device signature = 0x000102
avrdude: Expected signature for ATmega32 is 1E 95 02
avrdude: NOTE: "flash" memory has been specified, an erase cycle will be performed
To disable this feature, specify the -D option.
avrdude: erasing chip
avrdude: reading input file "keyboard.hex"
avrdude: input file keyboard.hex auto detected as Intel Hex
avrdude: writing flash (1654 bytes):

Writing | ################################################## | 100% 0.68s

avrdude: 1654 bytes of flash written
avrdude: verifying flash memory against keyboard.hex:
avrdude: load data flash data from input file keyboard.hex:
avrdude: input file keyboard.hex auto detected as Intel Hex
avrdude: input file keyboard.hex contains 1654 bytes
avrdude: reading on-chip flash data:

Reading | ################################################## | 100% 0.51s

avrdude: verifying ...
avrdude: 1654 bytes of flash verified

avrdude: safemode: lfuse changed! Was 0, and is now ef
Would you like this fuse to be changed back? [y/n] y
avrdude: safemode: and is now rescued
avrdude: safemode: Fuses OK (H:FF, E:00, L:00)

avrdude done. Thank you.

Gdzie najbardziej znaczące są ostatnie linijki. Ni stąd ni z owąd coś mi zmieniło fusebity (bynajmniej z mojego punktu widzenia) Program mnie o tym poinformował więc stwierdziłem że muszę wcinąć przywrócenie do wcześniejszych fusebitów bo wcześniej były prawidłowo ustawione. Od tej pory AVR nie odpowiada.

avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude: initialization failed, rc=-1
avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude: Device signature = 0xc8576e
avrdude: Expected signature for ATmega32 is 1E 95 02
avrdude: NOTE: "flash" memory has been specified, an erase cycle will be performed
To disable this feature, specify the -D option.

avrdude done. Thank you.

W sumie bardziej mnie interesuje to dlaczego fusy same mi się z siebie zmieniły skoro nic nie grzebałem... Mikrokontrolerów mam jeszcze kilka przy sobie więc wielkiej straty nie ma, chociaż jak ktoś podpowie jak go odratować to będę wdzięczny... Problem w tym, że nawet nie wiem jak są teraz te fusebity ustawione. Muszę to potem sprawdzić w nocie. Możliwe, że mikrokoltroler uległ jakiemuś uszkodzeniu? Nie ma mowy o rzeczach typu złe podłączenie/za duży prąd itp. itd. z racji tego, że korzystam z płytki startowej.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 cze 2014, o 06:08 
Moderator

To nie jest najbardziej klasyczny przypadek zablokowania procka, to jest najbardziej klasyczny przypadek złych połączeń ew złego zasilania itp

Cytuj:
avrdude: Device signature = 0x000102

widzisz to? ... gdy sygnatura nie jest prawidłowo nawet odczytywana to znaczy że dalej będzie leciała ci już tylko kaszanka

a jak sygnatury nie można prawidłowo odczytać to w 99% przypadków masz właśnie te problemy o których napisałem wyżej

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 19 cze 2014, o 07:40 
Nowy

No ale przecież jak to jest możliwe skoro korzystam z płytki startowej AND-TECH EvB razem z zasilaczem do niej oryginalnym dołączonym do płytki... to jest dość popularna płytka... Nie mogę mieć złych połączeń, tak samo jak niemożliwe jest żeby napięcia były gdzieś nie takie jak trzeba. Do tej pory wszystko chodziło ok, nic nie zmieniałem i wyskoczyły mi takie dziwolągi. Nawet jeżeli odłączę zasilanie z zasilacza a podłączę programator ATNEL'a i z niego dam zasilanie przez CANDę to jest ten sam błąd. Załączam fotkę płytki z uC. Proszę nie zrozumieć mnie źle, nie chcę podważać tego, co Pan mówi, ale bardzo chciałbym się dowiedzieć co jest przyczyną takiego stanu rzeczy.

Fota:
Obrazek

PostNapisane: 19 cze 2014, o 10:18 

Jaką masz wersję EVB ? bo nie wiem czy wiesz, ale w niej podobnie jak ATB, trzeba połączyć kablem piny ISP z pinami programatora FT232. Patrz na schemat i instrukcję do twojego zestawu.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 19 cze 2014, o 10:53 
Moderator

Pilarek napisał(a):
No ale przecież jak to jest możliwe skoro korzystam z płytki startowej AND-TECH EvB

No a kto może wiedzieć co ty masz po pierwszym poście - więc to jest przykład jak sam widzisz po swoim pytaniu - JAK NIE NALEŻY ZADAWAĆ PYTAŃ. Zawsze warto podać od razu komplet informacji jak się chce uzyskać szybciej i trafniej pomoc a nie robić kalambury - że inni mają zgadywać co ty tam masz tzn domyślać się ...

poza tym jak ktoś pisze że nie może mieć błędów połączeń - bo ma zestaw i nie ważne czy atnela czy andtecha czy dowolny inny to znaczy tylko że jeszcze mało rzeczy widział w życiu i nie mówię tego po to żeby cię obrazić czy się śmiać - ale po to żebyś zrozumiał że czasem może się nawet kabelek urwać w taśmie do programatora ... i już masz błędne połączenia ...

albo ... albo słabe zasilanie albo jakieś przerwy w transmisji itp itd

PostNapisane: 19 cze 2014, o 13:48 
Nowy

Przepraszam najmocniej.
EvB 5.1 jeśli to coś zmienia.
Przepraszam za głupie pytanie, ale dlaczego mam łączyć wyjścia ze scalaka FT232 jeżeli programuję za pomocą USBasp zewnętrznego. Zawsze tylko wtykałem wtyczkę canda do gniazdka i działało, chyba że jakąś herezję piszę to proszę mnie poprawić. Dopiero zaczynam przygodę z uC.

Strefa czasowa: UTC + 1