Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 sty 2025, o 06:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 cze 2014, o 20:42 
Użytkownik

Witam Forumowiczów :)
Mam pytanie. Panowie mam zagwostkę. Chodzi o podłączenie mikrofonu na kablu do tuby przenośnej. No i robię ten kabelek taki dłuższy. I mam pytanie. Czy musi być koniecznie kabel mikrofonowy? Przewód sygnałowy spełnia wymagania, że tak powiem, dwie żyły sygnałowe, ekranowany itd. a jest dwa razy tańszy
http://inelsc.pl/pl/p/Przewod-sygnalowy-stereo%2C-plaski%2C-czarny/4790
http://inelsc.pl/pl/p/Przewod-mikrofonowy-stereo-6mm./4057
(sklep w moim mieście)

Moje pytanie brzmi, czy ta sygnałówka zda egzamin?

I drugie - jaka mniej więcej może być maksymalna długość kabla mikrofonowego, żeby mikrofon działał bez dodatkowych przedwzmacniaczy? Z tego co piszą tu -> http://neutrik.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6:kable-audio&catid=7:teoria&Itemid=26 wynika, że może być to ponad 100 m, a własnie 100 m kabla potrzebuję :D nie pytajcie do czego, tak jest i już :D

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 cze 2014, o 20:58 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Te przewody sa innej budowy. Mikrofonowy ma dwie zyly w ekranie a sygnalowy ktory podeslales ma kazda zyle w woim ekranie. Jak korzystasz z mikrofonu bez phantoma to wystarczy ci jedna zyla w ekranie, wiec teoretycznie na jednym sygnalowym podlaczysz dwa mikrofony.
Teoretycznie mozna wykorzystac taki sygnalowy przewod ale cudow bym sie nie spodziewal jesli chodzi o jakos dzwieku, wiem z doswiadczenia.
Jesli chodzi o odleglosc to 20m spokojnie da rade:)

PostNapisane: 18 cze 2014, o 14:49 
Użytkownik

Witam
Co do przesyłu sygnału mikrofonowego na odległość 100m to sprawa nie jest taka prosta.
Nadaje się do tego tylko przewód mikrofonowy, a przedwzmacniacz powinien mieć wejście symetryczne. Inna sprawa to jakiego typu dźwięki mają być przesyłane, bo jeśli wokal to nie będzie łatwo ( no chyba nie następna restauracja do "okablowania" :D ). Zwróć uwagę na fakt, że podałeś stronkę z NEURTIK'a i tam odpowiadają że " nie ma problemu " ale mają na uwadze kable przynajmniej takiej jakości jakie produkują; a nie są to rzeczy tanie. Gdy w grę wchodzi kabel gorszej jakości to można rozważyć zbudowanie malutkiego przedwzmacniacza i wtedy przesyłać mocniejszy sygnał po kablu - nawet gdyby trzeba było go później zmniejszyć.
Generalnie jeśli chodzi o mnie to odradzałbym zakup przewodu sygnałowego - słabo ekranowany.

Pozdr.

PostNapisane: 18 cze 2014, o 15:25 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Z tego co pamiętam to istotne jest jaki to mikrofon, są takie zasilane pojemnościowe i nie zasilane dynamiczne.

Strefa czasowa: UTC + 1